Femei de succes în investiţii; cum reuşesc ele?

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2023

Femei de succes în investiţii; cum reuşesc ele?

Heloise Greeff: "Indiferent dacă eşti bărbat sau femeie, trebuie să fii realist cu privire la propria toleranţă la risc înainte de a investi bani şi să înţelegi în ce investeşti" Mimi Ho sfătuieşte femeile să vorbească în şedinţe, să ceară ceea ce au nevoie şi să se promoveze Neza Molk: "Eu cred în puterea cunoaşterii, iar cunoaşterea nu are sex"

Piaţa investiţiilor este, în general, o lume a bărbaţilor, însă, în ultimii ani, avem excepţii tot mai dese care dovedesc că şi femeile pot face bani fiind active pe diverse platforme de tranzacţionare. Un exemplu concret este eToro, o platformă ce a atras o serie de persoane de gen feminin de la vârste fragede, acestea reuşind să devină chiar Investitori Populari şi să fie copiate.

În luna femeilor, am întrebat câteva doamne care tranzacţionează pe eToro ce le-a determinat să pătrundă într-o lume a bărbaţilor, cum se descurcă în acest univers, ce strategii abordează ca să exceleze în ceea ce fac şi ce sfaturi oferă reprezentantelor sexului frumos care doresc să investească pe o platformă de tranzacţionare.

Heloise Greeff, de 32 de ani, prima femeie Elite Pro Popular Investors şi una dintre cele mai urmărite investitoare de pe platformă, spune că, din fericire, femeile sunt, de obicei, răbdătoare şi disciplinate, iar acestea sunt trăsături importante pentru orice viitor investitor: "Strategia mea de investiţii este să caut companii care au potenţial de creştere a valorii pe termen lung, pe baza performanţelor anterioare, a bilanţului şi a elementelor fundamentale de bază. Portofoliul meu este unul de acţiuni pe termen lung, diversificat în diferite sectoare şi regiuni".

Potrivit lui Heloise Greeff, indiferent dacă eşti bărbat sau femeie, trebuie să fii realist cu privire la propria toleranţă la risc înainte de a investi bani şi să înţelegi în ce investeşti: "Începeţi cu o sumă mică. Investiţi suma de bani cu care vă simţiţi confortabil şi adăugaţi încet, în timp. Cel mai important lucru nu este suma de bani cu care începeţi, ci mai degrabă faptul că începeţi. Este posibil să doriţi să exersaţi mai întâi cu un cont demo".

Mimi Ho, investitoare full time în vârstă de 38 de ani, a deţinut şi a condus o afacere de IT timp de zece ani. În acest timp a început să înţeleagă ce înseamnă tranzacţionarea de criptoactive şi acţiuni. Aceasta este convinsă că pregătirea sa în domeniul psihologiei, combinată cu experienţa în domeniul IT şi al afacerilor i-a oferit capacitatea de a învăţa şi de a înţelege ce este necesar pentru a deveni un investitor de succes. Cumpărarea în perioadele de spaimă de pe pieţe şi vânzarea în perioadele de lăcomie i-au adus mari beneficii de-a lungul anilor, spune aceasta: "Mă consider un investitor cu risc mediu. Deşi deţin o parte mai mare de criptoactive, îmi echilibrez portofoliul cu o serie de acţiuni şi ETF-uri, în principal din sectoarele tehnologiei şi energiei regenerabile. Acţiunile de creştere cu potenţial ridicat reprezintă, de asemenea, un mic procent din portofoliul meu. Şi, deşi mă bazez pe indicatorii tehnici, psihologia în investiţii a fost, de asemenea, un aspect de care m-am folosit mereu. Cumpărarea în perioadele de spaimă de pe pieţe şi vânzarea în perioadele de lăcomie mi-au adus mari beneficii de-a lungul anilor. Strategia mea de investiţii presupune diversificarea portofoliului, profitând de sentimentul de pe piaţă şi asigurându-mă că emoţiile nu-mi influenţează niciodată deciziile de tranzacţionare".

Femeile se confruntă adesea cu stereotipuri şi prejudecăţi care le pot face să fie percepute ca fiind mai puţin încrezătoare în competenţele lor decât bărbaţii, adaugă Mimi Ho, sfătuind femeile să vorbească în şedinţe, să ceară ceea ce au nevoie şi să se promoveze.

În opinia lui Mimi Ho, ca să aibă succes în tranzacţionarea pe platforme precum eToro, femeile trebuie să-şi dezvolte o reţea puternică, să se concentreze pe dezvoltarea expertizei pe care o au şi să câştige respectul colegilor, să aibă încredere în ele însele, să îmbrăţişeze statutul unic de care se bucură şi mai ales să fie perseverente: "Investiţi întotdeauna ceea ce vă puteţi permite să pierdeţi şi nu tranzacţionaţi niciodată emoţional!".

La doar 25 de ani, Neza Molk urmează o strategie de investiţii axate pe "valoare": "Tranzacţionez acţiuni şi ETF-uri. Caut companii subevaluate din diverse industrii pentru a-mi construi un portofoliu bine diversificat. Sunt un fan al analizei fundamentale puternice şi al dividendelor pe termen lung. De asemenea, încerc să monitorizez îndeaproape relaţiile geopolitice şi îmi adaptez portofoliul în funcţie de situaţie. De aceea, în prezent investesc mai mult în această direcţie, în apărare militară şi în mineritul aurifer".

Din punct de vedere statistic, există mai puţine femei investitor decât bărbaţi, subliniază Neza Molk, explicând: "O explicaţie ar putea fi faptul că, în mod tradiţional, femeile nu au fost niciodată prezente în aceste domenii, dar vremurile s-au schimbat cu siguranţă. Eu cred în puterea cunoaşterii, iar cunoaşterea nu are sex. Nu cred că există vreo diferenţă între sexe. Mai degrabă, abilităţile şi strategiile depind de cunoştinţele, obiectivele şi personalitatea unui individ.

Mulţi oameni cred că trebuie să fii extrem de bogat şi să ai o educaţie formală în domeniul financiar pentru a avea succes în investiţii. Adevărul este că nu este nevoie. Este mai important să rămâi consecvent, să elimini emoţiile din investiţii, să nu urmezi turma şi să ai o viziune pe termen lung".

--------------------------------

Heloise Greeff: "Strategia mea de investiţii este să caut companii cu potenţial de creştere a valorii pe termen lung"

Reporter: La ce vârstă aţi început să investiţi şi în ce aţi investit prima dată?

Heloise Greeff: Am început să investesc de la o vârstă foarte fragedă şi, până la absolvire, aveam câteva mici investiţii. În timp ce studiam pentru MBA, am descoperit că mulţi dintre colegii mei făceau tranzacţii pe cont propriu, ceea ce mi-a dat încredere să încerc şi eu. Am decis să intru pe piaţa bursieră în 2016, când am experimentat pentru prima dată cu un cont demo eToro. Am început prin a mă uita la mărfuri fungibile - asa-numitele "commodities" - şi am fost atrasă de petrol, care era destul de volatil. Folosindu-mă de contul demo, am putut face acest lucru fără să pierd bani reali şi am învăţat câteva lecţii dure înainte de a pune bani adevăraţi în joc.

Reporter: Care a fost evoluţia dumneavoastră ca investitor?

Heloise Greeff: M-am bucurat de un parcurs incredibil până acum. Faptul că mă confrunt cu realităţi complexe prin intermediul investiţiilor m-a transformat într-un cercetător de date mai bun, în timp ce dezvoltarea unor algoritmi de ultimă generaţie de inteligenţă artificială mă face un analist mai bun. Astăzi, am peste 13.000 de copiatori şi sunt unul dintre cei mai copiaţi Investitori Populari de pe platformă. Deşi acest lucru nu mi-a schimbat strategia, mi-a îmbunătăţit comunicarea cu privire la procesul meu de luare a deciziilor, ceea ce, în orice caz, mi-a îmbunătăţit performanţa.

Înainte de pandemie, portofoliul meu era format aproape exclusiv din acţiuni din domeniul tehnologiei şi al sănătăţii. În ultima vreme, acesta s-a diversificat destul de mult. Mi-am corectat portofoliul în timpul pieţei bear din 2022, folosindu-l în acelaşi timp ca pe o oportunitate de a adăuga noi acţiuni şi de a-mi consolida poziţia pentru viitoarele perioade de creştere. Astăzi, alocarea portofoliului cuprinde o selecţie diversificată de acţiuni din domeniul tehnologiei şi al finanţelor incluzând Nvidia, Activision Blizzard, ING şi PayPal, precum şi acţiuni de consum, cum ar fi Coca Cola şi Ocado, ETF-uri şi o mică expunere la criptoactive.

Reporter: Ce strategie abordaţi în momentul în care investiţi?

Heloise Greeff: Strategia mea de investiţii este să caut companii care au potenţial de creştere a valorii pe termen lung, pe baza performanţelor anterioare, a bilanţului şi a elementelor fundamentale de bază. Portofoliul meu este unul de acţiuni pe termen lung, diversificat în diferite sectoare şi regiuni. Îl gestionez în mod activ şi îl reechilibrez frecvent pe baza condiţiilor de piaţă în schimbare şi a altor factori. În ultimii cinci ani, portofoliul a oferit un randament total de peste 120%. Obiectivul meu este de a obţine randamente ridicate, menţinând în acelaşi timp un scor stabil, cu un risc scăzut.

Reporter: Cum se descurcă o femeie într-o lume a bărbaţilor?

Heloise Greeff: Fie că este vorba de investiţii sau de un alt domeniu, ar trebui să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care le puteţi controla - acţiunile, atitudinea şi abilităţile dumneavoastră. Dacă obţineţi rezultate, veţi câştiga respect. Din fericire, performanţa pe piaţa bursieră poate fi cuantificată şi, astfel, rezultatele tind să vorbească de la sine. Tot ce trebuie să faceţi este să vă asumaţi responsabilitatea finanţelor personale, să aveţi încredere în abilităţile şi disciplina dumneavoastră. Am mai spus înainte că eu cred că ingredientul principal pentru investiţii este disciplina. Eu sunt un data scientist, o tocilară, dacă vreţi, aşa că nu mi-a lipsit niciodată disciplina. Poate că nu am fost atât de încrezătoare la început, dar am învăţat să am încredere în abilităţile mele şi să-mi respect deciziile.

În prezent, avem acces la o multitudine de informaţii şi opţiuni, ceea ce ne permite să luăm decizii în cunoştinţă de cauză şi să ne controlăm finanţele. Platformele sociale elimină barierele şi fac ca investiţiile să fie mai accesibile tuturor celor interesaţi. Acest lucru este deosebit de important pentru femeile din ţările în curs de dezvoltare, care, în mod tradiţional, sunt mai puţin predispuse să investească.

Reporter: Ce le sfătuiţi pe femeile care vor să investească?

Heloise Greeff: În primul rând, indiferent dacă sunteţi bărbat sau femeie, ar trebui să fiţi realişti cu privire la propria toleranţă la risc înainte de a investi bani şi să înţelegeţi în ce investiţi. Începeţi cu o sumă mică. Investiţi suma de bani cu care vă simţiţi confortabil şi adăugaţi încet, în timp. Cel mai important lucru nu este suma de bani cu care începeţi, ci mai degrabă faptul că începeţi. Este posibil să doriţi să exersaţi mai întâi cu un cont demo.

Apoi, este important să învăţaţi cum să vă ţineţi emoţiile sub control, să aveţi răbdare şi să fiţi consecvenţi. Abaterea de la strategia dumneavoasră uneori poate fi o greşeală costisitoare. Am făcut câteva greşeli la început, dar din fericire am avut disciplina de a persevera, am învăţat din greşeli şi mi-am rafinat strategia. De asemenea, asiguraţi-vă că vă diversificaţi investiţiile.

Şi, nu în ultimul rând, trebuie să vă educaţi în mod constant. Cunoştinţele financiare de bază pot face toată diferenţa pentru a vă asigura că luaţi decizii în cunoştinţă de cauză.

Din fericire, femeile sunt, de obicei, răbdătoare şi disciplinate, iar acestea sunt trăsături importante pentru orice viitor investitor.

Reporter: Mulţumesc!

--------------------------------

Mimi Ho: "Mă consider un investitor cu risc mediu"

Reporter: La ce vârstă aţi început să investiţi şi în ce aţi investit prima dată?

Mimi Ho: Am 38 de ani şi m-am născut în Australia. Am un master în psihologie şi am deţinut şi condus o afacere în domeniul IT timp de zece ani înainte de a deveni investitoare. Am început să tranzacţionez criptoactive şi acţiuni spre finalul carierei mele în IT şi ca proprietar de afacere. Acum sunt un Investitor Popular cu normă întreagă pe eToro şi călătoresc în lume din 2015, atât pentru petrecerea timpului liber, cât şi pentru voluntariat.

Reporter: Care a fost evoluţia dumneavoastră ca investitor?

Mimi Ho: Cred că această combinaţie dintre trecutul meu în psihologie, IT şi experienţa în afaceri mi-a oferit pregătirea şi capacitatea de a învăţa şi de a înţelege ce este necesar pentru a deveni un investitor de succes. Am fost autodidactă timp de mulţi ani şi acum sunt un manager internaţional certificat în domeniul averilor şi investiţiilor.

Investiţiile mi-au permis libertatea de a călători şi de a desfăşura activităţi filantropice în străinătate, predând limba engleză copiilor şi femeilor defavorizate în multe ţări din Asia de Sud-Est, inclusiv în India, Nepal şi Vietnam.

Reporter: Ce strategie abordaţi în momentul în care investiţi?

Mimi Ho: Strategia mea de investiţii presupune diversificarea portofoliului, profitând de sentimentul de pe piaţă şi asigurându-mă că emoţiile nu-mi influenţează niciodată deciziile de tranzacţionare.

Mă consider un investitor cu risc mediu. Deşi deţin o parte mai mare de criptoactive, îmi echilibrez portofoliul cu o serie de acţiuni şi ETF-uri, în principal din sectoarele tehnologiei şi energiei regenerabile. Acţiunile de creştere cu potenţial ridicat reprezintă, de asemenea, un mic procent din portofoliul meu.

Şi, deşi mă bazez pe indicatorii tehnici, psihologia în investiţii a fost, de asemenea, un aspect de care m-am folosit mereu. Cumpărarea în perioadele de spaimă de pe pieţe şi vânzarea în perioadele de lăcomie mi-au adus mari beneficii de-a lungul anilor.

Reporter: Cum se descurcă o femeie într-o lume a bărbaţilor?

Mimi Ho: -Dezvoltaţi o reţea puternică

Construirea unei reţele puternice de mentori, sponsori şi aliaţi în industrie poate ajuta femeile să aibă acces la resurse, oportunităţi şi sprijin. Căutaţi persoane din industrie care împărtăşesc valori similare şi care pot oferi îndrumare şi sprijin. Crearea de reţele şi construirea de relaţii ajută întotdeauna. Participaţi la conferinţe şi la asociaţiile profesionale şi căutaţi oportunităţi de a colabora cu alte persoane din domeniul dumneavoastră.

-Concentraţi-vă pe dezvoltarea expertizei dumneavoastră şi câştigaţi respectul colegilor

Urmăriţi educaţia, formarea şi certificările care sunt relevante pentru industria în care activaţi şi creaţi-vă o reputaţie bună.

- Aveţi încredere în voi înşivă

Femeile se confruntă adesea cu stereotipuri şi prejudecăţi care le pot face să fie percepute ca fiind mai puţin încrezătoare în competenţele lor decât bărbaţii. Vorbiţi în şedinţe, cereţi ceea ce aveţi nevoie şi promovaţi-vă.

-Îmbrăţişaţi statutul unic de care vă bucuraţi

Femeile aduc adesea o perspectivă unică ce poate fi valoroasă într-o industrie dominată de bărbaţi. Să nu vă fie niciodată teamă să vorbiţi şi să vă împărtăşiţi ideile şi opiniile!

-Fiţi perseverente, mai ales

Eu însămi m-am confruntat cu multe obstacole şi provocări, dar am rezistat şi am perseverat, ceea ce m-a ajutat să le depăşesc. Învăţaţi din greşeli, nu vă învinovăţiţi prea mult şi perseveraţi!

Reporter: Ce altceva le sfătuiţi pe femeile care vor să investească?

Mimi Ho: Este esenţial să efectuaţi întotdeauna cercetări amănunţite înainte de a lua orice decizie de a investi. Investiţi întotdeauna ceea ce vă puteţi permite să pierdeţi şi nu tranzacţionaţi niciodată emoţional. Sunt un susţinător puternic al faptului de a nu tranzacţiona niciodată emoţional şi, ca urmare, tranzacţiile mele preferate au fost făcute fără frică sau lăcomie. Cele mai puţin preferate tranzacţii ale mele au fost cele pe care le-am făcut ca urmare a FOMO (fear of missing out, frica de a rata oportunităţi).

De asemenea, vă sugerez să începeţi cu un capital mic. Exersaţi întotdeauna cu o sumă mică de bani sau folosiţi un cont demo şi solicitaţi îndrumare de la cei care au cea mai mare experienţă în domeniu.

Reporter: Mulţumesc!

--------------------------------

Neza Molk: "Încerc să monitorizez relaţiile geopolitice şi îmi adaptez portofoliul în funcţie de situaţie"

Reporter: La ce vârstă aţi început să investiţi şi în ce aţi investit prima dată?

Neza Molk: Am cumpărat primele acţiuni când aveam 19 de ani. Am decis să încep să investesc de la o vârstă fragedă, deoarece ştiam despre puterea efectului compus şi doream să-mi pun economiile la treabă. Prima acţiune pe care am cumpărat-o a fost o companie farmaceutică. M-am simţit mai sigură, deoarece experienţa mea în domeniul biotehnologiei mi-a oferit o perspectivă asupra industriei. Am progresat lent, dar stabil şi constant, ceea ce mi-a confirmat că sunt pe drumul cel bun. Una dintre etapele importante în călătoria mea investiţională a fost crearea unui cont eToro în 2020.

Reporter: Care a fost evoluţia dumneavoastră ca investitor?

Neza Molk: Încă mă dezvolt ca investitor în fiecare zi. Când m-am alăturat pentru prima dată eToro, nu credeam că voi deveni un Investitor Popular. Datorită rezultatelor consistente, a postărilor regulate şi a implicării în comunitatea eToro, am câştigat o anumită expunere pe platformă şi m-am alăturat programului "Popular Investor" în 2021.

În ultimii doi ani, echilibrarea studiilor cu rolul de Investitor Popular nu a fost uşoară. Aveam examene, cursuri şi lucrări de laborator la universitate şi eram hotărâtă să dau tot ce am mai bun în calitate de Investitor Popular. Zilele mele au fost pline, dar nu aş schimba nimic în această privinţă. Iubesc atât investiţiile, dar şi ştiinţa şi sunt recunoscătoare pentru toate oportunităţile din ambele domenii. Acum aproape mi-am terminat studiile, mai am doar să-mi susţin teza de masterat.

Reporter: Ce strategie abordaţi în momentul în care investiţi?

Neza Molk: Urmez o strategie de investiţii axate pe "valoare". Tranzacţionez acţiuni şi ETF-uri. Caut companii subevaluate din diverse industrii pentru a-mi construi un portofoliu bine diversificat. Sunt un fan al analizei fundamentale puternice şi al dividendelor pe termen lung.

De asemenea, încerc să monitorizez îndeaproape relaţiile geopolitice şi îmi adaptez portofoliul în funcţie de situaţie. De aceea, în prezent investesc mai mult în această direcţie, în apărare militară şi în mineritul aurifer.

Reporter: Cum se descurcă o femeie într-o lume a bărbaţilor?

Neza Molk: Din punct de vedere statistic, există mai puţine femei investitor decât bărbaţi. O explicaţie ar putea fi faptul că, în mod tradiţional, femeile nu au fost niciodată prezente în aceste domenii, dar vremurile s-au schimbat cu siguranţă. Eu cred în puterea cunoaşterii, iar cunoaşterea nu are sex. Nu cred că există vreo diferenţă între sexe. Mai degrabă, abilităţile şi strategiile depind de cunoştinţele, obiectivele şi personalitatea unui individ.

Reporter: Ce le sfătuiţi pe femeile care vor să investească?

Neza Molk: Mulţi oameni cred că trebuie să fii extrem de bogat şi să ai o educaţie formală în domeniul financiar pentru a avea succes în investiţii. Adevărul este că nu este nevoie. Este mai important să rămâi consecvent, să elimini emoţiile din investiţii, să nu urmezi turma şi să ai o viziune pe termen lung.

În primul rând, clarificaţi-vă obiectivele - adică stabiliţi ce doriţi să obţineţi prin investiţii. Următorul pas este să găsiţi o strategie care să vă ajute să atingeţi aceste obiective. Cea mai grea parte este să respectaţi această strategie şi să aveţi răbdare.

Dacă nu aveţi timpul sau interesul necesar pentru a investi, ar trebui să copiaţi portofoliul unei persoane cu o strategie şi cu obiective similare cu ale dumneavoastră. Este plăcut să ai încredere în cineva care este pasionat şi care dedică mult timp investiţiilor. Dar chiar dacă vă încredinţaţi banii unui fond sau unui Investitor Popular, trebuie să vă faceţi cercetările necesare. Trebuie să ştiţi unde vă plasaţi banii şi pentru ce motiv. Există, de asemenea, mulţi alţi factori pe care trebuie îi luaţi în considerare şi care ar putea să vă scadă din venituri. De exemplu, acordaţi atenţie comisioanelor, spread-urilor. În unele ţări, este posibil să plătiţi, de asemenea, mai puţine taxe dacă deţineţi acţiunile mai mult de cinci ani. Toate acestea sunt lucruri pe care ar trebui să le cercetaţi pentru a nu fi luaţi prin surprindere.

De asemenea, prefer o strategie de ponderare a costului în dolari (dollar-cost averaging), deoarece este imposibil de prezis când va atinge piaţa nivelul minim, mai ales în zilele noastre, în contextul inflaţiei ridicate şi al creşterii ratelor dobânzii. Nu este o situaţie uşoară, dar pe măsură ce sentimentul devine negativ şi preţurile acţiunilor scad, apar multe oportunităţi bune subevaluate. Aşadar, păstraţi-vă mintea deschisă!

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. de ce se insista cu impartirea asta intre femei si barbati ? eu o consider o manipulare si incercari de divizare a societatii pe principiul divide et impera

    Si soacra mea e minunata cand ma sponsorizeaza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb