Pieţele lumii au încheiat o săptămână de pierderi

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 noiembrie 2009

Pieţele lumii au încheiat o săptămână de pierderi

Vineri, pieţele europene au evoluat descrescător, înregistrând cea mai mare coborâre săptămânală din iulie până acum. În Germania, indicele DAX, care nu mai pierduse de la începutul verii, s-a prăbuşit vineri şi acesta cu 3 procente, până la valoarea de 5.414,96 de puncte. Nu numai atât, dar unul din preşedinţii unei bănci din Dusseldorf a dat publicităţii declaraţii în care şi-a exprimat părerea că, până la sfârşitul anului, acţiunile bursiere o vor duce tot într-un declin. Acesta a fost citat din publicaţie în publicaţie. Cauza declinului indicelui a fost Grupul Siemens, una din cele mai mari întreprinderi industriale ale Europei, după ce Deutsche Bahn a declarat că va retrage o cerere de livrare a 300 de trenuri de mare viteză din cauza preţurilor prea mari. Tot în Germania este listat şi cel mai mare asigurator pe plan mondial, Munich Re, care a coborât cu 3 procente, până la valoarea de 107,640 de euro. Alături de acesta, a mai pierdut şi Allianz 4,4 procente, până la valoarea de 78,040 de euro.

La Paris, pierderile au fost spectaculoase: Alcatel-Lucent a alunecat accelerat cu 10.6 procente în jos după publicarea rezultatelor sale trimestriale, dar şi influenţat de căderea pieţei SUA. Preţul unei acţiuni a ajuns vineri la 2,57 de euro. Producătorul de metale neferoase Eramet a coborât cu 7,8 procente până la valoarea de 212,95 de euro. Saint Gobain, producătorul de materiale de construcţii,a pierdut şi acesta 6,7 procente până la 33,305 euro. Indicele parizian CAC 40 a pierdut, în final, 2,28 de procente din valoare, ajungând la 3.607,69 de puncte.

Acelaşi trend a afectat toate pieţele europene. AEX de la Amsterdam a coborât cu 2,35 de puncte, până la 302,36 de puncte. BEL 20 al Belgiei coboară şi acesta cu 2 procente, ajungând la 2.392,72 de puncte. La Lisabona, PSI 20 a pierdut 1,8 procente şi valora 8.341,42 de puncte. Piaţa Londrei a pierdut 1,8 procente, după cum arată FTSE 100.

În Asia s-au mai recuperat vineri din pierderile accelerate ale săptămâ­nii. Preţurile mărfurilor au coborât în această parte a lumii şi, alături de profiturile mici, au influenţat acţiunile să se deprecieze săptămâna trecută cu un procent istoric. Pe de altă parte, voci din lumea bancară, interesate de păstrarea lichidităţilor în conturi, au consiliat investitorii să nu mai investească în burse. Tot săptămâna trecută s-a înregistrat şi o pierdere de 1% la preţul petrolului, iar în China, acesta este puternic controlat de stat pentru a fi ţinut încă şi mai jos. China Petroleum & Chemical Corp. (Sinopec), cea mai mare rafinărie de petrol asiatică, a anunţat profituri nete diminuate cu 25% faţă de lunile din urmă, însă preţul acţiunii a crescut uşor vineri, datorită anunţurilor că vor investi în continuare, ba mai accelerat, în alte acţiuni din sector, inclusiv în activităţile overseas ale companiei-mamă. Un avans s-a observat în domeniul electronic, Acer a crescut cu 2,2 procente după declaraţiile încurajatoare despre viitorul succes al ultimului sistem de operare Microsoft. Tot pe piaţa Taiwanului, mai avansează în baza acestor veşti şi Quanta Computer Inc., al doilea mare producător mondial de laptopuri, cu 1,1 procente. De asemenea, în Coreea de Sud, Samsung Electronics Co. a avansat 0,7 procente. Acestea au sus­ţinut vineri pieţele asiatice, care se prezintă pe plus, după cum urmează: Topox de la Tokyo în creştere cu 1,4 procente până la valoarea de 894,67 de puncte, Hang Seng de la Hong Kong s-a apreciat cu 2,29 de procente până la 21.752,87 de punc­te, CSI 300 al Chinei crescuse cu 1,3 procente până la valoarea de 3.280,37 de puncte.

În Statele Unite, piaţa a evoluat, de asemenea, descrescător. NYSE Composite a pierdut 3,1 de procente din valoare, ajungând la 6.739,45 de puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb