Piperea: "Licitaţia pentru vânzarea Ramplast, pe 8 octombrie"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 27 septembrie 2013

Piperea: "Licitaţia pentru vânzarea Ramplast, pe 8 octombrie"

Vosganian: "Prin vânzarea Ramplast, Oltchim nu doar va ieşi din moarte clinică, ci poate să treacă la saloanele cu cei care abia aşteaptă externarea"

Licitaţia pentru vânzarea Ramplast, activ care aparţine Oltchim, ar urma să aibă loc în data de 8 octombrie, după cum ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului aflat în insolvenţă.

Potrivit unor surse din piaţă, procedura de licitaţie ar urma să aibă loc ca urmare a faptului că ar mai fi apărut o companie interesată de Ramplast, pe lângă Dynamic Selling Group, societate despre care se vehiculează că ar dori să achiziţioneze activul Oltchim profilat pe producţia de PVC.

De vânzarea Ramplast ar depinde soarta Oltchim, finanţarea combinatului fiind legată cu înstrăinarea acestei societăţi, în urma căreia se estimează că vor fi obţinute 7 milioane de euro.

Faptul că Ramplast ar putea fi vândută a fost confirmat ieri şi de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care a subliniat că firma interesată de acest activ este un furnizor din zona Galaţi-Brăila, subliniind că săptămâna viitoare vor fi comunicate detalii suplimentare.

Ministrul de resort susţine că "marea importanţă" a acestei tranzacţii este că Oltchim poate redeveni bancabilă, acest lucru înseamnând că "nu doar a ieşit din moarte clinică, ci poate să treacă la saloanele cu cei care abia aşteaptă externarea".

Surse din combinat ne-au spus că Oltchim nu a mai furnizat materie primă pentru Ramplast din anul 2008, când piaţa imobiliară a suferit un recul puternic în urma crizei.

"Dynamic Selling Group furnizează Ramplast materia primă, iar societatea produce profilele pe care firma gălăţeană le exportă în Ucraina şi Republica Moldova. Producţia Ramplast în acest sistem de lohn este mică, iar Ramplast este captiv comenzilor Dynamic Selling Group. Piaţa de tâmplărie termoizolantă din România este în cădere liberă, fără să dea semne de revenire", ne-au precizat sursele citate.

Potrivit lui Gheorghe Piperea, banii din vânzarea Ramplast vor fi folosiţi pentru procesul de producţie din combinat, în condiţiile în care CEC Bank a anunţat că nu va acorda un nou împrumut pentru Oltchim.

"Din sectorul bancar, ne rămâne finanţarea de la Piraeus Bank şi de la Banca Transilvania. Dosarele de creditare au fost finalizate şi aşteptăm acordul final al celor două bănci", ne-a mai spus avocatul Piperea.

Anunţul administratorilor judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO) că vor să facă rost de bani pentru combinat din vânzarea Ramplast a stârnit o nouă furtună în Vâlcea. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarii Dynamic Selling Group sunt Gabriel Stoian (75%) şi Cristian Stoleru (25%).

Vosganian: "Valoarea de piaţă a Oltchim se ridică undeva la 250-300 de milioane de euro"

Creditorii Oltchim Râmnicu-Vâlcea urmează să se întâlnească astăzi pentru a stabili modalităţile de finanţare pe termen scurt a companiei, a anunţat, ieri, Varujan Vosganian.

Ministrul Economiei a subliniat: "Pierderile la Oltchim au coborât de la cinci milioane de euro, în februarie, când a început insolvenţa, la câteva sute de mii în iulie, intrând chiar pe un uşor profit în august, în luna septembrie această situaţie putând, probabil, să se stabilizeze. Nu putem să păstrăm acest nivel, însă, dacă nu facem anumite cheltuieli, care se ridică la 12-15 milioane de euro. Pentru atragerea acestor bani există o ofertă din partea unor bănci şi posibilitatea vânzării Ramplast".

Următorul pas îl constituie prezentarea raportului de evaluare a combinatului, iar creditorii sunt invitaţi să afle care este valoarea de piaţă făcută de o echipă puternică de expertiză, potrivit lui Vosganian, care a declarat: "Nu pot să vă dau cifra, dar cred că valoarea de piaţă pe care o vor propune administratorii judiciari se ridică undeva la 250-300 de milioane de euro. În clipa când creditorii îşi stabilesc oferta, atunci încep negocierile. Socotesc că în jur de 10 octombrie începem negocierile efectiv".

Potrivit Ministerul Economiei, de Oltchim s-au arătat interesaţi mai mulţi investitori, printre care consorţiul PCC-Fortissimo Capital, Yildirim Turcia, dar şi SIF-urile, care vor să formeze un consorţiu pentru a investi în combinat, împreună cu Chimcomplex Borzeşti, Salrom şi Tricon Energy. Şi ruşii de la Oil Gas Trade (OGT) LLC vor să preia Oltchim, promiţând investiţii de 300 de milioane de euro. Tot de Oltchim este interesată şi banca rusească de investiţii VTB Capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb