Globalizarea, aşa cum o cunoaştem, este o piramidă cu vârful la Washington, de unde vin toate deciziile majore. Ei bine, această piramidă se va răsturna. Cu vârful în jos. Deciziile ar putea să vină în viitor în noua ordine mondială, nu de la vârf, ci de la bază. Acesta este proiectul avansat şi susţinut de China. Nu este deloc exclus ca în curând, sub ochii noştrii, să se nască o nouă lume. Din cenuşa celei existente.
Am convingerea că această răsturnare a piramidei va face obiectul unor tratative cardinale, care au loc în Statele Unite, între Joe Biden şi Xi Jinping. La capătul celor trei zile de negocieri, am putea avea un răspuns. Dacă nu se va întâmpla aşa, atunci răspunsul va fi dat implicit de efectele pe termen scurt, mediu şi lung ale uneia dintre cele mai mari proiecte avansate vreodată de un stat. Noul drum al mătăsii.
La Beijing, fabulosul proiect al Chinei "Noul Drum al Mătăsii", avansat în urmă cu 10 ani, a fost marcat de numeroase dezbateri. Şi a stat în epicentrul interesului tuturor cancelarilor lumii, care au participat sau nu prin reprezentanţi la marea dezbatere. Acest proiect, care înseamnă mult mai mult decât o infrastructură nemaiîntâlnită până acum în istorie, care leagă China de centrul Asiei, Orientul Mijlociu, Africa şi Europa, care sudează nu numai comercial ci şi economic şi politic în sens larg statele implicate în condiţii echitabile pentru fiecare dintre ele şi nicidecum într-un raport hegemonic, poate schimba din temelii esenţa globalizării. Iar schimbarea nu poate fi decât benefică. Sistemul relaţiilor internaţionale ar putea fi revoluţionat.
Desigur, startul îl dă China, cea mai mare putere economică alternativă a Statelor Unite, şi care investeşte în acest scop mii de miliarde de yuani, insistând asupra faptului că refuză să instaureze la nivel planetar orice formă de hegemonie. Ar putea fi un nou model al relaţiilor între state în baza principiului "globalizare în diversitate".
BRICS, organizaţia statelor non-occidentale, aflată în cea mai mare parte încă în fază de proiect, e drept, un proiect extrem de dinamic, pare că îşi deschide larg poarta de intrare. În prezent, din BRICS fac parte 23 de state şi urmează să fie admise încă şase. Primul efect BRICS constă în dedolarizare. Relaţiile economice internaţionale, din ce în ce mai mult nu vor mai funcţiona bazate pe moneda americană, întrucât instinctul de conservare al statelor lumii, al statelor non-occidentale, le dictează acestora să evite să mai utilizeze o monedă tipărită haotic şi care, în final, după cum s-a constatat, poate conduce la sărăcirea altor state.
Noul drum al mătăsii în primul rând, tratativele din Statele Unite dintre Biden şi Xi Jinping în al doilea rând, vizita lui Abbas, liderul Palestinei, la Washington, în al treilea rând, şi în al patrulea rând, împotmolirea combatanţilor din războiul din Ucraina, şi în fine, în al cincilea rând, viitorul statut al noului stat palestinian, cuprinzând Cisiordania şi Gaza ar putea schimba din temelii, încă pe parcursul vieţii noastre, întreaga construcţie a relaţiilor internaţionale.
• Nota redacţiei
Citiţi mâine articolul lui MAKE "Izvorul noptii: Lupta pentru hegemonie mondială dintre SUA şi China" pe acelaşi subiect, dar din altă perspectivă.
1. europa la zi
(mesaj trimis de esop în data de 12.11.2023, 11:41)
China a intrat de curind in ceea ce numi Deflatie .China - BRICS sunt doar o iluzie ele neavind nici moneda proprie si nici o piata de desfacere comuna .BRICS poate fi valabil , ca si reprezentativitate in lume ,doar peste zece ani daca toate natiunile componente se vor intelege ceea ce nu se va intimpla .China are mari probleme in intern pe masura ce companiile din sectorul imobiliar si cele care au investit uriase sume de bani in fabricarea automobilul electric se prabusesc .Marile Banci se pregatesc sa plece din China .Militar China functioneaza inca aidoma armatelor Rusiei ce acum stau de luni bune in transee .Ucraina deja a partajat toate secretele militare ale Rusiei si nu numai cu NATO .SUA aduce in fata noastra noul bombardier invizibil si nuclear B21 echipat cu mini bombe nucleare ce pot distruge un orasel de marime medie .Este evident cum SUA si UE multumita Ucrainei cunoscsi au identificat deja toate tintele de lovire atunci cind rusia nu se va supene deciziilor occidentale .Naval ,noile mini submarine(un fel de rachete fara echipaj) Triton ce functioneaza cu panouri fotoovoltaice si care sunt invizibile pot distruge oricare subiect militar aflat la adincime sau la suprafata apei .China si drumul ei expansionist este oprit deja de NATO 2 in Pacific .Cartea jucata de China ce este mai degraba declarativ pacifista nu convinge pe nimeni .In Orientul Mijlociu niciuna dintre natiunile musulmane nu au declarat razboi nici Israel si nici SUA.Tot ceea ce vedem este o bravada vorbareata inutila pe la TV pe model Saadam Husein cel care tot intr-o groapa s-a ascuns cindva .Hamas si probabil Hezbollah vor fi distruse .Israel nu se poate opri .Probabil Israel are si acceptul natiunilor arabe ce niciodata nu s-au inteles cu persii .In Europa UE se mareste ,NATO Europen face la fel iar Germania devine coloana vertebrala a viitoarelor armate ale Europei nimeni nemaiputind a i se impotrivi .UE isi atrage in siajul ei toate natiunile non UE si se federalizeaza integrind curind si Ucraina si Rep .Moldova .Planul este in parametrii .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2023, 13:45)
Nu stiu,eu am avut inca de la inceput sentimentul ca este vizat Iranul si pe buna dreptate.Daca se inarmeaza nuclear va face legea in zona si nu numai.Ei sunt persi,au avut un nivel de civilizatie si s-au potcovit cu conducerea asta extremista care finanteaza terorismul.Din cauza lor,civilizatia iraniana a regresat cu sute de ani.Insa daca stau sa ma gandesc oricum,iranienii ar fi fost un cui in coasta pentru arabi in Orientul Mijlociu fiindca nu accepta pe altii diferiti de ei.Asa se intampla si cu evreii.Asta e opinia mea,acum daca este gresita probabil ca sunt astia buni,marinimosi,civilizati,mod erati,toleranti si eu nu observ acest lucru .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2023, 12:19)
Deci China propune o piramida a deciziilor rasturnata, in care deciziile se iau de la baza:-)...pai sa ne arate modelul respectiv aplicat in China sa vedem cum functioneaza:-)...sau probabil in China "baza" o reprezinta partidul unic, cel comunist:-)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2023, 13:24)
la ora actuala sua si china , tusea si junghiul . sua nu mai estea ce a fost , iar de la china nu am nici o asteptare .
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2023, 16:39)
china vor sa ia fata la sua si sa domine lumea.
nici intr-un caz un fel de luam decizii la comun.
pai ei nu iau decizii la comun nici intern. totul vine de la xi si cccp.
planul lor e sa fie no 1 si apoi ne apucam de invatat chineza.
mai bine sa nu reuseasca. si nu vor reusi. pt ca si-au distrus baza genetica, cu politica 1 copil, etc, stim problemele.
vine si india puternic din urma , multe bussinessuri se muta din china in india. india s-ar putea sa depaseasca china ca pib, inainte ca, china sa depaseasca sua.
inainte de pandemie, 22% din productia chinei mergea in sua.
acum e 15%, si scade puternic. de pe google.
toata lumea vede bubbleul din imobiliarele din china, cu orase noi pustii si etc
dar e peste tot asa. numai uitati-va pe alibaba, de exemplu la EV, sunt sute de fabrici care fac masini electrice.
la fel sute de fabrici care fac tractoare. lin ming pin shin you mio si a. la niste preturi, 5000 de euro un tractor nou de 30 de cai. bine ca merge pana la colt si bye aia e altceva. dar sunt zeci poate sute de asemenea fabrici. cate vor mai fi peste 10 ani?
cum zice w. buffet , cand se retrage valul, vezi cine a inotat gol. si valul se retrage(banii ieftini)
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Avatar de straja patriei în data de 12.11.2023, 18:27)
Tu ce zici i SUA deciziile le ia poporul american prin vot?,....in tot occidentul deciziile le iau detinatorii marilor capitalri ,democratia e o fantezie pentru plebe.In China e dictatura pe fata iar la occidentali tot dictatura dar "soft",.....oricum rezultatul e acelasi.