Cel mai mare plan de reorganizare din istoria Arabiei Saudite ar urma să accelereze tăierea de subvenţii şi să impună mai multe taxe, într-o încercare de a diminua impactul negativ al scăderii preţurilor petrolului, scrie Bloomberg, conform Mediafax.
Prinţul saudit Mohammed bin Salman a declarat, săptămâna trecută, pentru Bloomberg, că măsurile ar urma să aducă ţării încă 100 de miliarde de dolari pe an până în 2020, ceea ce înseamnă triplarea veniturilor care nu provin din petrol şi echilibrarea bugetului. "Este un pachet major de programe care vor să restructureze unele sectoare din economie", a spus prinţul. Veniturile din alte activităţi în afară de petrol au urcat cu 35% anul trecut, la 44 de miliarde de dolari, potrivit datelor preliminare de buget.
Măsurile reprezintă o schimbare radicală pentru o ţără construită cu bani din petrol, la aproape 80 de ani de la începerea exploatării. Deşi nu există încă niciun plan de impozit pe venit, noua politică va aduce regatul mai aproape de restul lumii, unde guvernul se bazează pe taxe pentru a-şi finanţa bugetul.
Printre măsurile pe care vor să le impună autorităţile saudite se numără şi regândirea subvenţiilor oferite de guvern, impunerea unei taxe pe valoarea adăugată şi noi taxe pe băuturile răcoritoare şi pe energie, precum şi pe produsele de lux.
Complementar acestei strategii ar fi vânzarea unei participaţii în cadrul companiei "Saudi Armco" pe bursă pentru a crea cel mai mare fond suveran din lume, de 2.000 de miliarde de dolari.