Planeta poate fi repornită, Djokovic a fost trimis acasă

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 17 ianuarie 2022

Planeta poate fi repornită, Djokovic a fost trimis acasă
Dan Nicolaie

Lumea poate răsufla, uşurată sau cu năduf, epopeea jucătorului de tenis Novak Djokovic în Australia s-a încheiat. "Spartacus", "Iisus din Balcani" - tatăl său este capabil să-i ofere, fără să roşească, orice supranume posibil - a fost învins în afara terenului de joc de o ţară despre care brusc omenirea şi-a amintit sau a descoperit cum a fost fondată. Nu intrăm în amănunte, deşi, speculând - că tot e la modă - poate o parte dintre cei care au fost deportaţi penal începând cu 26 ianuarie 1788, considerau că le sunt îngrădite anumite libertăţi.

Scurtă paranteză. Am participat la un parastas la o biserică din Europa de Est, undeva pe malul Neajlovului. Din discuţiile bătrânelor care se aflau "la datorie" nu a lipsit subiectul Djokovic, ba chiar am aflat că şi el şi tatăl lui vorbesc româneşte. Sincer, am fost mirat când la finalul slujbei preotul nu a "atacat" subiectul. A făcut-o ulterior, după ce a părăsit incinta locului de muncă. Am închis paranteza, să revenim la faptele ultimelor ore.

Pe site-ul bursa.ro, evenimentele legate de acceptarea lui Djokovic în Australia au fost relatate în timp real şi au concentrat atenţia publicului într-o dezbatere extrem de cotroversată şi de largă, cumulând sute de comentarii, fără a socoti insultele reciproce care au fost eliminate, moderatorul încercând, astfel, să ofere un mediu civilizat de discuţie.

Apelul lui Novak Djokovic la decizia de anulare a vizei a fost respins, ieri dimineaţă, de către tribunalul federal din Melbourne, jucătorul fiind anunţat că trebuie să părăsească Australia în următoarele ore. Judecătorul James Allsop a anunţat că apelul lui Djokovic a fost respins şi jucătorul trebuie să achite costurile aferente. Decizia a fost luată în unanimitate de trei trei judecători şi nu poate fi contestată. Astfel, s-a menţinut decizia ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, de anulare a vizei, ceea ce înseamnă că Djokovic va fi deportat şi riscă să nu mai poată intra în Australia în următorii trei ani.

Avocaţii apărării au încercat să-i convingă pe cei trei judecători că o mare parte din motivele ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, pentru a-l deporta pe tenismenul sârb se bazează pe presupuse comentarii antivaccinare făcute într-un singur articol publicat de BBC. Ei au argumentat că citatul folosit de ministru a fost "selectiv" şi "înşelător". Judecătorul James Allsop a spus că ministrul se poate baza şi pe "folosirea raţională şi rezonabilă a percepţiei şi a bunului simţ" pentru a determina opiniile lui Djokovic şi că ministrul nu trebuie să prezinte toate sursele pentru această concluzie.

Guvernul australian a salutat decizia Tribunalului Federal al Australiei de a respinge apelul depus de Djokovic. "Politica fermă de apărare a frontierelor Australiei ne-a menţinut în siguranţă în timpul pandemiei. Australienii au făcut mari sacrificii pentru a ajunge aici şi guvernul Morrison este ferm decis să apere această poziţie", a afirmat ministrul australian pentru imigraţie, Alex Hawke, într-un comunicat. La rândul său, premierul Scott Morrison a declarat: "Decizia va ajuta la menţinerea frontierelor australiene puternice şi a australienilor în siguranţă. Este timpul acum să mergem mai departe cu Australian Open şi să ne bucurăm de tenis".

La aflarea deznodământului, Djokovic a făcut o scurtă declaraţie în care a spus că este extrem de dezamăgit: "Aş dori să fac o scurtă declaraţie pentru a aborda rezultatele şedinţei de astăzi de la tribunal. Am nevoie de timp să mă odihnesc şi să mă recuperez, înainte de a face alte comentarii în afară de acesta. Sunt extrem de dezamăgit de decizia Curţii de a respinge cererea mea de revizuire judiciară a deciziei ministrului de a-mi anula viza, ceea ce înseamnă că nu pot rămâne în Australia şi nu pot participa la Australian Open. Respect hotărârea Curţii şi voi coopera cu autorităţile în legătură cu plecarea mea din ţară. Nu îmi place că în ultimele săptămâni toată atenţia a fost îndreptată asupra mea şi sper că acum ne putem concentra cu toţii asupra jocului şi turneului pe care îl iubesc. Aş dori să le urez jucătorilor, oficialilor turneului, personalului, voluntarilor şi fanilor toate cele bune pentru turneu. În cele din urmă, aş dori să mulţumesc familiei mele, prietenilor, echipei, fanilor şi compatrioţilor mei sârbi pentru sprijinul continuu. Toţi aţi fost o mare sursă de putere pentru mine".

Abordând puţin şi latura sportivă a poveştii, deşi în ultimele săptămâni aceasta a fost complet în umbră, ghinonul unuia poate fi norocul altuia. Organizatorii Australian Open au decis ca Djokovic să fie înlocuit de italianul Salvatore Caruso, locul 150 mondial, pe tabloul de simplu. Caruso, venit din postura de lucky loser, va evolua în primul tur contra sârbului Miomir Kecmanovic, locul 77 mondial, azi, de la ora locală 21.00, pe Rod Laver Aena.

Opinia Cititorului ( 52 )

  1. Nu stătea nimeni oricum cu inima la gură din cauza lui. Nici a lui tac-so, cu tot cu declarațiile lui sforăitoare și pline de complexe de inferioritate (de est-european). S-a făcut ceea ce, conform legilor australiene, este legal și corect. Este țara lor, regulile lor, pandemia noastră, a tuturor (tratată, evident, diferit: unii o iau în serios, alții nu). Atât, restul e discuție sterilă și lipsită de sens.

    1. Politicienii din China se bucura. Dupa circul din Australia, nu se mai tavaleste nimeni pentru sportiva chineza care a 'disparut' dupa acuzele facute. Replica chinezilor este asemanatoare: 'S-a făcut ceea ce, conform legilor chineze, este legal și corect. Este țara lor, regulile lor. Atât, restul e discuție sterilă și lipsită de sens'

      ...

      Replica ta este o forma superioară și destul de elaborata de what-about-ism, știință ridicata la rangul de artă de către duamna Dancila. Pe scurt: când nu ai o replică bună, bagi o cretinatate de genul "da, da' și cutarica nu știu ce face!". Doar că în acest caz eu vorbeam de reguli pandemice iar tu de răpire, sechestrare sau (posibil) crimă. Sesizezi vreo diferența între cele două categorii de subiecte?

      Replica ta este o forma de a bate campii, elaborata. Legat de whatabulism, miscarea BLM da dreptate celor care au reactionat cand au fost umpluti de rahat de catre campionii democratiei.

      Replica ta ne aduce aduce aminte de tefelisti, aia care atunci cand injura numesc asta 'atitudine civica' iar cand sunt injurati cu exact aceleasi injuraturi, o intorc ca la Ploiesti. Pentru ca esti defect nu cred ca poti intelege prea multe, doar dai din gura si arunci jigniri.  

      Noi aici vorbim de sport nu de niste reguli impuse de un stat fie el Australia sau China. Este vreo regula impusa mondial sau putem sa ne facem noi regulile si aplaudaci sa spuna ce bune sunt. Djokovic nu s-a dus la distractie in Australia, la plaja sau in cluburi s-a dus sa joace tenis. Putea fi testat, tinut in carantina si lasat sa joace asta inseamna sport. Bine ca nu au facut regula ca trebuie sa fie impuscat ca erai primul aplaudac, si apoi spuneai regulile trebuie respectate. E cam acelasi lucru ca si jucatoarea din China (presupuse: rapire, sechestrare), cazul este asemanator, la amandoi le-au fost inclacate drepturile. Dar nu cred ca intelegi. Ar fi bine, dar nu cred. Incerci sa fi subtil cu Dancila, dar cred ca te asemeni mult cu ea.

      Noi aici nu vorbim de sport, ci de formalitatile de la granita. Nici macar atat nu ai inteles, subiectul discutiei.

      Da exact, sportul nu are frontiere, dar pentru unii are granite si formalitati la granita. Subiectul il duceti unde vreti voi. Sportul este lasat la o parte.

      Nu vorbim de formalitatile de la granita ci de spaima ca unul sanatos sa strice regulile. Premierul Australiei, despre cazul Djokovici: ''Decizia a fost luată din motive de sănătate şi siguranţă"

      Daca era vreo lege incalcata, zicea: a fost respins din cauza legii 402 se bem amandoi. 

      "Sportul nu are frontiere" este o metafora care nu se refera la formalitatile de calatorie internationala. Cazul Djokovic nu este o metafora, ci este axat pe problematica formalitatilor de la frontiera Australiei, pe care le-au conceput autoritatile Australiei - un stat suveran si democratic - si care trebuie respectate, inclusiv de huligani, ca altfel ii deporteaza.

      Ministrul australian al imigratiei a renuntat sa mai argumenteze pe chichite avocatesti huliganice si mincinoase (pentru ca lua prea mult timp) si a venit cu decizia sa taie Nodul Gordian, invocand o ratiune politica, pentru ca sa nu prelungeasca suspansul si ca sa ofere o reactie operativa, sub presiunea datei de incepere a turneului de tenis. 

      Cine a fost inspaimantat "ca unul sanatos sa strice regulile"? Ministrul australian? Australienii? Politia de frontiera? Djokovic a fost cazat la carantina. Singura spaima a fost a lui, ca il mananca gandacii. Australienii, nici o spaima. Daca vrei sa fii sarcastic, atunci macar ar trebui sa intelegi cazul.

      Pentru orice guvern normal, tinta este sa nu lase sa intre in tara oameni infectati. Daca nu intelegi motivul, iti explic. In vremuri normale, lui Djokovici i se facea test si daca era bolnav intra in carantina iar daca era sanatos, intra in tara. Acum, baietii din Australia nu sunt interesati ca in tara sa intre oameni sanatosi ci sa intre doar cei vaccinati eventual si infectati. Este dreptul lor sa faca Australia cum cred si apoi sa urle ca in Belarus si China legile sunt nashpa.

      De la 20 decembrie la 31 decembrie sunt 14 zile (??) de carantina. Nu sunt probleme pentru ca Nadal este vaccinat si nu este balcanic. Se zice ca regulile trebuie respectate de toata lumea.

      20.12.2021, 13:41 

      Rafael Nadal (35 de ani, 6 ATP) a anunțat, în urmă cu puțin timp, că a fost diagnosticat cu COVID-19, 

      Rafael Nadal arrived in Melbourne on Friday ahead of the Australian Open 

      The tournament, which is the first Slam of 2022, gets underway on January 17 

      A positive Covid test this month had placed Nadal's participation in real doubt 

      Nadal has recovered and was all smiles as he stood inside the Rod Laver Arena

      Daily Mail: PUBLISHED: 08:49 GMT, 31 December 2021 

      Aha! Doar asta ai inteles. Tie ti-e frica sa vorbesti explicit, ca sa nu ti se vada marginile. Sa-ti explic: masura adoptata de autoritatile australiene pentru vaccinarea populatiei este o masura politica derivata din recomandarile medicale.

      Politica de imigratie si control la frontiere este in acord cu politica vaccinarii. 

      Ignorannd minciunile si ilegalitatile lui Djokovic, exceptarea lui de la regulile de admitere in Australia au clatinat politica interna de vaccinare, deoarece cazul a devenit un exemplu international de nesupunere si santaj. Deportarea lui Djokovic (care nu are nici o legatura cu starea lui de sanatate), este o regularizare a situatiei, cu mult mai importanta decat participarea lui Djokovic la turneu.

      Nu ma astept sa intelegi. Ti-am explicat, doar. 

      Care formalitari,ca la primul proces a castigat ,apoi a venit cei din politic si au spus ca trebuie sa l de exemplu ca nu a vrut sa se supune mafiei sanitare ,pe ce facem pariu ca cel ce castiga turneul va face o donatie substantiala companiilor farma in "numele stiintei"

      Tu ai inteles ce ai scris?

      Aha! Doar asta ai inteles. Sa-ti explic: Exemplu de santaj este: te-ai vaccinat, intri in tara, daca nu, nu intri. Ignorand minciunile si ilegalitatile lui ministrului, exceptarea lui de la regulile de admitere in Australia se face doar pentru niste vedete din SUA. Gasesti pe net care sunt acele vedete. Ai dreptate cand zici "deportarea lui Djokovic nu are nici o legatura cu starea lui de sanatate. Pe cei din guvern nu-i intereseaza starea de sanatate ci starea de supunere.

      Nu ma astept sa intelegi. Ti-am explicat, doar. 

      Ai tras de par explicatia precum autoritatile australiene.Ce importanta are opinia unui om ,,limitat,,(si nu mai stiu ce jigniri i s-au adus) nevaccinat in fata unui popor inteligent si vaccinat precum australienii?De cand si pana cand se iau inteligentii de vaccinati dupa prostii nevaccinati dar sanatosi?Sa ne intelegem,eu nu sunt o persoana antivaccinista,am trecut prin boala si m-am si vaccinat,insa nu o sa ma vaccinez in fiecare luna,pentru ca acolo se va ajunge,doar fiindca asa vor unii.Specialistii in domeniul medicinei stiu despre ce virus este vorba,stiu ca acesta sufera mutatii,nu ai timp descoperi un vaccin pentru o mutatie fiindca aceasta dispare si apare alta.

      Care minciuni ,poate minciunile "autoritatilor"si mafiei farma care ne a mintit ca daca ne vaccinam scapam de restrictii,de masca,de pandemie ,(...)

      Nu i-au fost respectate drepturile !! l-au folosit pe post de exemplu (mai ales ca au alegeri peste 3 luni).

      Si chinezii au folosit-o pe sportiva lor tot pe post de exemplu. Nu e nici o diferenta intre Australia si China. 

    Foarte bine ca s-a terminat.

    Pai, de fapt, NU s-a terminat. Pentru ca exista jucatori de tenis foarte buni care nu s-au insris in ATP, tocmai pentru ca au vazut ca cineva acolo are o agenda. Cum sa vii tu ca for sportiv sa recomanzi vaxxul? Bine sa nu se pricep si la nave spatiale ha ha

    Si mai exista ceva: s-au facut si se mai fac presiuni pt ca turneul sa fie mutat din australia. Cum ar fi normal, de fapt. Pentru simplul motiv ca sunt incapabili sa-l organizeze. 

    Cat despre "judecatori": e numeste FOMO - Fear Of Missing Out. Adica foameteaaaaaaaaa, le trebuie bani si la anul pt turneu. Buna dimineata!

    1. Mai sunt doar niste catzelushi sa scheaune la luna, crezand ca latra. S-a terminat. Djokovici trece, Australia ramane. Are 34 de ani, s-a dus cariera lui. Stia ca va pierde si s-a gandit sa faca garagatza, ca sa-l aleaga sarbii in Narodna Skupstina. Pfui! Ce scarbos!

      Asa si ... Cu ce te ajuta pe tine? Djokovici si Australia vor ramane, doar tu te treci ca un anonim.

      Sore deosebire de tine, care esti un anonim.

      Amandoi anonimi, dar unul latra la luna ca poate il vede si pe el cineva. Din pacate tot anonim ramane.

      Spre deosebire de tine care ai un motiv inteligent.

      Acum ai sa-mi raspunzi ca amandoi sutem prosti? 

    Ce plictiseala!cred ca urmeaza o impacare istorica si un cor de laude.io asa cred. Semmele sunt vechi abia astept sa vad daca am dreptate.Da la tine ma refeer razboinicule, intransigentule.

    Se stie ca Australia are reguli foarte stricte la trecerea de vama.. s-au dat amenzi de $300 pt simplu măr uitat in bagaj ...de ce ar fi Djokovic favorizat ...a mintit in declaratia data la vama ,deci suporta consecintele . Cred ca mai rau il deranjeaza faptul ca i s-a pus o interdictie de 3 ani de a mai intra pe teritoriul Australiei.

    1. suntem tot timpul în declarații vamale și mândri de asta

      Tie cine ti a spus ca Djokovic a mintit?Presa occidentala?

    Dacă tot acest circ s-ar fi întâmplat în Rusia, China, Coreea de Nord, tari desonsiderate din start de democrații de serviciu, sa fi văzut atunci declarații de susținere pentru Novaxx din partea tuturor celor care acum saluta expulzarea lui din Australia.

    Și așa cum am mai zis, ferească Dumnezeu.de o revolta a vaccinatilor și supraboosterizatilor, mă refer doar la cei fanatizați, fundamentaluzati și plini de ura la adresa celor care au ales alta cale. 

    Eșecul politicii de vaccinare mi se pare evident și obligarea în continuare la vaccinări nesfârșite din cauza unui pericol mult exagerat poate conduce la reacții imprevizibile.

    Cam atât. Chiar nu are rost. 

    1. Nu stiu ce urmaresti. De ce minti? Vorbesti ca o isterica care isi imagineaza ca a fost violata:"obligarea în continuare la vaccinări". Te-a obligat cineva sa te vaccinezi? Inteleg de la tine ca da. Sau sunt simple istericale....

      Bravo, ca te-ai vaccinat, dar nu cred ca te-a facut mai destept. 6:6 are dreptate.

      Nu sunt draga, ce te ai panicat așa?

      Ai înțeles aiurea. 

      Niet ce? Nu esti vaccinat? Atunci de ce spui ca vaccinarea este obligatorie? Sau nu esti isterica? Atunci de ce spui ca vaccinarea este obligatorie?

      Obligația vaccinării e pe vine în multe tari europene. Eu nu m am referit neaparat la România.

      Cu toate ca s a practicat santajul și la noi atât la nivel de stat cât și la multe locuri de munca. 

      Ești panicarda rău sau atat e intelectul tău de limitat.

      Nu mai revin. Mă obosești. Numai violuri ai în cap. Pa. 

      Zici tu : "Eu nu m am referit neaparat la România."

      Nici macar acum, cand se vede ca minti, nu esti dispus sa spui verde "Eu nu ma refer la Romania. In Romania vaccinarea nu este obligatorie". 

      Hai sa te mai citez: "Cam atât. Chiar nu are rost." 

      Si: "Nu mai revin. Mă obosești." 

      Cat de pretios! Faci in drum si fugi in tufe!!

      Din trusa micului manipulator. 

    Sunt destule slugi si prin justia noastra nu numai acea din Australia.

    1. acea, mai, sluga, acea...

    O decizie corecta ... mare jucator de tenis, mica personalitate

    1. Decizie foarte corecta. Daca este sanatos nu are dreptul sa joace, trebuie sa fie doar vaccinat si sa aibe cod.

      Are voie sa joacce si nevaccinat. La perete.

      De unde si cantecul:

      "Djoaka, Djoaka, Djoaka, baiete!"

      Efecte secundare nasoale.

    Radem,glumim,ca tinem cu Djokovici sau nu,dar eu daca as fi australian nu as mai pune piciorul in Serbia in urmatorii 10 ani. Sârbii sunt foarte sangerosi si razbunatori, nu iarta si te urmaresc si o viata,daca ei considera necesar...iar familia lui Djokovici nu e o familie de muritori de foame.Stiu ce spun, am cunoscut sârbi "de la mama lor".... Si in Serbia, N.D. e un simbol national. S-ar putea ca australienilor care pun piciorul in Serbia sa inceapa sa li se intample "nasoale".Sau "foarte nasoale"...Zic si eu.....

    1. Si daca daca esti african nu e bine sa te duci in Australia pentru ca acolo sunt multi infectati si oamenii sunt tinuti in case. Risti sa faci covid.

    V-ati irosit talentul, maestre. Articolul de fata este de "prompterista", fara nimic personal. Ma duc sa recitesc Ion Cristoiu.

    Asteptam mai mult, credeam ca trecutul imi recomanda sa citesc si actualul articol.

    Am pierdut vremea. 

    1. Amnesty International cere Italiei să evite discriminarea persoanelor care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19

      Poate cere si Australiei si Frantei. 

    thank Djokovic - he showed how you can !!!!!!

    1. De ce insulti inteligenta antivaccinala? Vrei sa spui ca fara exemplul lui Djokovic ei s-ar fi vaccinat?! Ei nu se vaccineaza de dinainte ca Djokovic sa nu se vaccineze, ca el are doar 34 de ani, iar noi avem antivaccinisti mult mai batrani, ba chiar unii sunt si morti.

      Corect!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb