Planurile UE de a investi masiv în apărare riscă să nu excludă giganţii americani

M.B.
Internaţional / 27 martie

Planurile UE de a investi masiv în apărare riscă să nu excludă giganţii americani

Europa pregăteşte investiţii de sute de miliarde de euro în sectorul apărării, însă analiştii atrag atenţia că excluderea completă a companiilor americane de la aceste fonduri este puţin probabilă, în ciuda voinţei politice exprimate de liderii europeni, relatează CNBC.

Strategia "ReArm Europe", anunţată recent de Bruxelles, prevede ca statele membre să acorde prioritate firmelor din UE în atribuirea contractelor militare, cu excepţia cazurilor în care ţări din afara Uniunii, precum SUA sau Marea Britanie, încheie parteneriate speciale în domeniul apărării.

Şeful Thales, Patrice Caine, a afirmat că "Europa ar trebui să îşi ia soarta în propriile mâini", subliniind că alţi actori globali îşi protejează industria locală de apărare şi că UE ar trebui să procedeze la fel.

În realitate, însă, companiile americane sunt deja profund integrate în industria de apărare europeană. Lockheed Martin furnizează sisteme de artilerie pentru Germania şi lansatoare de rachete pentru Polonia, Northrop Grumman este activ de zeci de ani în infrastructura NATO, iar Raytheon derulează contracte în Olanda şi România.

"Decuplarea de SUA va fi extrem de dificilă pe termen scurt", a declarat pentru CNBC Michael Witt, profesor la King's College London, care a adăugat că, pe termen lung, Europa are nevoie de autonomie în domeniul apărării, inclusiv în ceea ce priveşte armamentul nuclear.

Capacitatea limitată de producţie a industriei europene este o altă provocare majoră. Thierry Wizman, strateg la Macquarie Group, avertizează că "s-ar putea să nu existe suficientă capacitate în Europa pentru a absorbi toate fondurile disponibile". În plus, interoperabilitatea cu sistemele americane şi NATO rămâne o cerinţă importantă, potrivit aceleiaşi surse.

Pe lângă aceste provocări, companiile americane ar putea încerca să intre agresiv pe piaţa europeană prin achiziţii sau parteneriate. Potrivit directorului BGL, Bill Farmer, există "o oportunitate uriaşă" pentru astfel de mutări strategice. Printre posibilele ţinte de investiţii se află giganţi europeni precum Leonardo, Safran, Rolls-Royce sau Thales.

În acest context, încercările Europei de a-şi reconstrui autonomia în domeniul apărării vor trebui să ţină cont nu doar de obiectivele politice, ci şi de realităţile comerciale şi tehnologice ale unui sector în care SUA rămâne un actor dominant.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai pe intelesul nostru;

    Europa se inarmeaza cu arme de fabricatie americana, 

    adica trimitem banii (800 miliarde euro) la administratia Trump, 

    producerea de arme exclusiv in Europa nu este posibila,

    fiindca capacitatea este foarte mica la asa inarmare masiva. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mar. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6187
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2332
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9795
Gram de aur (XAU)Gram de aur456.5018

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb