Solicităm Guvernului României să introducă pe ordinea de zi reglementarea pentru avizarea şi autorizarea tuturor platformelor ce intermediaza prin aplicaţiile deţinute comenzile dintre un pasager şi un şofer de taxi, avand in vedere deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de act normativ: Ordonanţei de urgenţă nr.49/2019, şi situaţia prin care platformele din serviciul de Transport Alternativ sunt expuse vădit unui mediu neconcurential fata de platformele ce operează în serviciul de Taximetrie, acestea executand aceleaşi servicii de intermediere comenzi. Pana la aceasta data aceste platforme (auto denumite agregatoare) nu deţin niciun fel de autorizaţii sau reglementări pe Legea 38/2003 sau OUG 49/2019.
Serviciul de taxi din România autorizat conform cu Legea 38/2003 beneficieaza în momentul de faţă de peste 60 de platforme la nivel national, (ex: Star Taxi, Smarty etc. şi alte platforme ce rulează sub numele unor dispecerate: Speed Taxi, Taxi Titan etc.) ce intermediaza şi transmit comenzi doar către serviciul de taxi prin aplicaţiile deţinute de către acestea fără sa fie reglementate pe teritoriul României.
În acest context va aducem la cunostinta ca platformele ce operează în serviciul de Transport Alternativ conform OUG 49/2019 îndeplinesc toate condiţiile de autorizare: Audit, Certificat de securitate, teste de securitate servere, specificatii si descriere a întregului sIstem, controlul documentelor pentru şoferi, plata pentru avizul tehnic în valoare de 100000 lei, etc.
Platforma digitală de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto GOCAB, dezvoltată şi operată de GoCab Software S.A, a fost auditată conform normelor privind procedura de acordare/retragere a avizului tehnic pentru platformele digitale de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto, aprobate prin Decizia Preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României nr. 572/2020 conform OUG 49/2019.
Director General,
Ninel MACARIE
(C)