PLEN REUNIT AL PARLAMENTULUI Moţiunea de cenzură - momentul adevărului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 9 septembrie 2021

Moţiunea de cenzură - momentul adevărului

Plenul reunit al Parlamentului a fost convocat astăzi, pentru ora 16, pentru prezentarea moţiunii de cenzură intitulată "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!", introdusă de senatorii şi deputaţii USRPLUS şi AUR.

Plenul a fost convocat, ieri, de către preşedinţii celor două Camere, Anca Dragu şi Ludovic Orban, "în conformitate cu art. 14 alin.(1) şi având în vedere prevederile art. 94 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului", chiar dacă Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, deşi au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, nu au putut stabili acest lucru din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.

Din păcate, cu excepţia probabil a preşedintelul Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban şi a susţinătorilor săi pentru şefia PNL, ceilalţi parlamentari liberali nu vor participa la şedinţa de plen de astăzi, ca urmare a deciziei de ieri a Biroului Politic Naţional al PNL, care a stabilit că parlamentarii liberali nu pot face demersuri pentru dărâmarea propriului guvern şi nu pot participa la plenul reunit pentru dezbaterea moţiunii USR PLUS până la verificarea legalităţii semnăturilor de pe documentul respectiv.

"Articolul 1: niciun parlamentar PNL nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru dărâmarea propriului guvern şi a premierului desemnat de PNL, Florin Cîţu. În caz contrar, se vor supune sancţiunilor statutare. Articolul 2: PNL nu va face guvern cu PSD. Articolul 3: se mandatează parlamentarii PNL să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, la şedinţele Birourilor permanente reunite, unde se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS - AUR, depusă nelegal, până la verificarea legalităţii semnăturilor", a citat premierul Florin Cîţu, decizia luată de Biroul Politic Naţional al PNL.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a convocat plenul reunit, Florin Cîţu a replicat că situaţia va fi analizată.

"Vreau să vedem întâi dacă a încălcat statutul prin această convocare - dacă este o convocare nelegală şi este împotriva statutului şi a PNL - şi după aceea vor fi sancţiuni", a susţinut el.

Declaraţia lui Cîţu a fost reiterată de Florin Roman, noul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, care a spus că decizia de neparticipare la plenul de astăzi este luată de conducerea partidului şi că parlamentarii liberali care o vor încălca vor fi sancţionaţi.

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat că parlamentarii PNL care participă la şedinţele legate de moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR riscă "sancţiuni graduale conform statutului PNL".

El a spus că în şedinţa conducerii PNL nu s-a discutat despre excluderi din partid, ci despre "sancţiuni graduale", fără să explice însă despre ce sancţiuni e vorba.

"În BPN nu a vorbit nimeni despre excluderi; nimeni nu a folosit acest cuvânt. S-a discutat pe mandatarea parlamentarilor şi sancţiuni statutare graduale. Ca să ajungi la excluderi din PNL e o chestiune de luni şi de decizii", a spus Rareş Bogdan.

În replică, indirect, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor a spus, referindu-se în mod special la principalul partid de opoziţie - PSD -, că orice boicotare a moţiunii de cenzură, "prin chichiţe procedurale, prin şmecherii, prin boicotarea cvorumului sau prin absenţa de la şedinţele Parlamentului", reprezintă un "atentat la democraţie şi la statul de drept".

"Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (...) plenul este suveran", a adăugat el, menţionând că plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi.

Cu toate acestea, Guvernul doreşte împiedicarea exercitării votului cu privire la moţiunea de cenzură şi a sesizat Curtea Constituţională pentru conflict juridic între Executiv şi Parlament deoarece ar exista dubii cu privire la unele dintre semnăturile anexate moţiunii de cenzură.

"Există dubii şi în modul în care au fost depuse aceste semnături. A doua oară au revenit cu semnăturile, deci asta înseamnă acceptare tacită a faptului că prima dată au fost semnăturile nelegale. Vom sesiza Curtea Constituţională, care trebuie să se pronunţe dacă Parlamentul respectă Constituţia, până la urmă este singura instituţie care se pronunţă asupra respectării Constituţiei", a declarat, ieri, premierul Florin Cîţu, care a mai spus că PNL nu se opune dreptului constituţional ca un partid parlamentar "care are semnături legale" să depună o moţiune de cenzură.

"Ceea ce noi vrem este să ne asigurăm, şi ăsta era rolul Parlamentului, să se asigure că toate procedurile sunt respectate din punctul de vedere al legalităţii. Noi ce am văzut şi informaţiile pe care le-am primit şi acele tipuri de semnături, mai multe - pe unele chiar scrie «Le-am redepus pentru că iniţial au fost în fotocopie» - să admiţi că ai depus nelegal nişte semnături, din punctul meu de vedere este inadmisibil. Sesizăm Curtea Constituţională, singura care poate să ne spună dacă a fost respectată Constituţia de către Parlamentul României", a spus Florin Cîţu.

Deputatul liberal Florin Roman a afirmat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, "forţează" o procedură parlamentară, care ar avea ca scop dărâmarea Guvernului, în contextul alegerilor interne din PNL.

"Din punctul nostru de vedere, atât timp cât Biroul permanent reunit nu a avut cvorum, nu avem o moţiune, nu avem calendar şi nu avem practic nimic. Ceea ce face domnul Orban - forţează pe baza unei interpretări din două pasaje a unei decizii date de Curtea Constituţională, o procedură care din punctul meu de vedere are un singur scop, acela de a dărâma Guvernul, în cheia jocurilor interne din interiorul PNL", a spus Florin Roman.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca semnaturile erau nelegale, le-ar fi contestat titularii lor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb