PLUS DE 53% LA CÂŞTIGUL ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI  Profit peste aşteptările pieţei pentru "Banca Transilvania"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 octombrie 2011

Robert Rekkers

Robert Rekkers

  • document ataşat Grafic Banca Transilvania
    apasă aici pentru a descărca.

    Analiştii: Elementul surpriză a fost scăderea cheltuielilor nete cu provizioanele cu 95,75 milioane lei

    Plus de 7,7% pentru acţiunile TLV

    "Banca Transilvania" (simbol TLV) a obţinut un profit net de 106,90 milioane lei, în primele nouă luni ale acestui an, mai mare cu 53% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat al instituţiei.

    Robert Rekkers, Directorul General al Băncii Transilvania, a declarat: "În ciuda contextului economic care s-a menţinut dificil, la Banca Transilvania am înregistrat rezultate în conformitate cu aşteptările noastre. Profitul obţinut, solvabilitatea şi lichiditatea BT foarte bună, precum şi provizioanele mai mici sunt doar câteva dintre aspectele strategiei noas-tre pentru acest an".

    Analiştii de pe piaţa de capital se declară plăcut surprinşi de raportul prezentat de Banca Transilvania, în condiţiile contextului internaţional dificil pentru bănci.

    "Rezultatele Băncii Transilvania au întrecut estimările noastre cele mai optimiste", se arată în raportul zilnic al NBG Securities România, care mai precizează: "Rezultatele TLV la nouă luni şi, implicit, în trimestrul al treilea au adus o gură de oxigen pe fondul turbulenţelor din sectorulul bancar internaţional". Analiştii NBG Securities spun că se aşteptau la o confirmare a scăderii în continuare a provizioanelor, însă că rezultatul le-a depăşit aşteptările, eliberând presiunea pe rezultatul final al băncii.

    "În concluzie, rezultatele TLV au surprins prin provizioanele eliberate, însă au fost conform aşteptărilor în ceea ce priveşte activitatea operaţională şi, în final, rezultatul net", reiese din raportul NBG.

    Magda Sirghe, analist financiar la "Tradeville", ne-a declarat că profitul TLV a depăşit estimările analiştilor care opinau o creştere medie cu 38,6%.

    Potrivit domniei sale, "elementul care a influenţat cel mai mult rezultatul net a fost scăderea ritmului de constituire a provizioanelor pentru risc de credit, cheltuielile înregistrate la 30 septembrie 2011 fiind de 384,9 milioane lei, în scădere cu 95,8 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010".

    Acţiunile TLV au urcat cu 7,7%, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti, încheind şedinţa la 1,049 lei/unitate, în condiţiile în care indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate, a urcat cu 4,17%, iar titlurile BRD au urcat cu 1,41%.

    Magda Sirghe a comentat evoluţia acţiunilor "Banca Transilvania": "Preţul titlurilor TLV a crescut în şedinţa de tranzacţionare de astăzi (n.r. ieri), după anunţarea rezultatelor financiare. Cred, însă, că factorul care a influenţat cel mai puternic evoluţia titlurilor a fost anunţul liderilor din zona euro privind consensul asupra măsurilor de ţinere sub control a crizei datoriilor suverane. Probabil că şi în zilele următoare evoluţia titlurilor va fi corelată mai mult cu pieţele financiare externe decât cu rezultatele financiare raportate de bancă".

    Banca Transilvania (TLV) este primul emitent important al pieţei care publică rezultatele financiare aferente T3 2011, ne-a spus Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest". Domnia sa a adăugat: "Creşterile de astăzi (n.r. ieri) de 7,7% vin atât pe fondul acestei ştiri pozitive referitoare la rezultate, dar şi pe fondul unei şedinţe de tranzactionare plină de optimism din partea investitorilor, indicii BVB apre-ciindu-se cu peste 4%".

    În primele nouă luni ale anului, veniturile operaţionale au fost de 1.094,62 milioane lei, aproximativ la acelaşi nivel cu cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea acestora fiind influenţată de reducerea veniturilor din operaţiuni financiare.

    Veniturile din dobânzi au crescut cu 2% faţă de primele 9 luni ale anului 2010, de la 734,96 milioane lei, la 747,72 milioane lei. Veniturile din comisioane au fost de 271,26 miloane lei faţă de 265,86 milioane lei, la finalul lunii septembrie 2010. Veniturile din operaţiuni financiare sunt de 59,18 milioane lei, faţă de 86,43 milioane lei, nivel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte profitul operaţional BT, acesta este de 528,72 milioane lei.

    Cheltuielile operaţionale în primele nouă luni din acest an sunt de 566 milioane lei, în creştere cu 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Majorarea a fost determinată de extinderea reţelei teritoriale, Banca Transilvania ajungând la 546 de sedii - la finalul lunii septembrie 2011 - de creşterea contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor de la 0,2% la 0,3% din soldul depozitelor, precum şi de creşterea cotei TVA de la 19% la 24%, precizează oficialii băncii. Tot ca urmare a extinderii activităţii Băncii Transilvania, au crescut, cu 5%, cheltuielile cu personalul, faţă de perioada similară a anului trecut, de la 264,86 milioane lei, la 278,04 milioane lei.

    Activele bilanţiere BT sunt în creştere, astfel că la sfârşitul trimestrului al III-lea 2011 acestea au fost de 23.570 milioane lei, în comparaţie cu finalul anului trecut, când erau de 21.589 milioane lei. Portofoliul de credite este în creştere cu 12% faţă de 31.12.2010, preponderent în lei, soldul ajungând la 14.967 milioane lei, la data de 30.09.2011. În cadrul acestui portofoliu, distribuţia este următoarea: 62,28% reprezintă creditele pentru companii, iar 37,72% sunt împrumuturile acordate persoanelor fizice.

    Soldul provizioanelor la Banca Transilvania este de 1.699 milioane lei, faţă de 1.356 milioane lei, înregistrat la sfârşitul anului 2010. Din acest sold, suma de 292 milioane lei reprezintă provizioane nedeductibile fiscal, constituite suplimentar. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 8,67% din totalul portofoliului de credite, la sfârşitul trimestrului al III-lea al anului 2011.

    Solvabilitatea Băncii Transilvania este de 11,61% peste nivelul impus de BNR. Raportul credite/depozite s-a menţinut subunitar, valoarea aces-tuia fiind de 0,78, la 30 septembrie 2011, lichiditatea menţinându-se la un nivel confortabil. Din totalul activelor lichide ale băncii, 50% sunt reprezentate de titluri. Titlurile de stat aflate în portofoliul BT sunt exclusiv emise de statul român şi reprezintă 97% din totatul plasamentelor în titluri ale băncii.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. dar chiar trebuiau sa anunte rezultate dezastruoase?

      Ce analize sau facut pentru asta? Doar analizind sentimentele unora nu poti face analize. 

      BT la 6 luni a avut peste 60 mil lei profit, e chiar asa de rau ca a facut in tr3 putin mai mult decit media primelor doua? 

      Normal e ca cei care nu reusesc sa isi plateasca creditele sa scada, nu sa creasca. Taierile de personal si de salarii sau facut de 2 ani. Chiar marirea salariilor bugetarilor cu 15% de la inceputul anului, a fost iun factor pozitiv, in a se plati ratele.

      Sau de acest aspect nimnei nu a tinut cont? 

      Nu se mira nimeni ca a avut rezultate bune, ci ca au fost mai bune decat se anticipa, cu cateva procente. Consensus-ul pe piata era de 38mil RON la profit la T3, si a venit la 41mil. Deci a crescut mai mult decat se asteptau analistii sa creasca, care oricum e bine in conditiile in care altii au super-pierderi.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb