• Daniel Ionescu: "Producţia industrială va înregistra, în cel mai bun caz, o scădere cu 1,5-2 puncte procentuale, până la sfârşitul anului"
Producţia industrială (serie brută) a crescut cu 6,6%, şi cu 7,4% (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), în primele şapte luni ale anului acesta, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Daniel Ionescu, doctor în economie, este de părere că producţia industrială va înregistra, în cel mai bun caz, o scădere cu 1,5-2 puncte procentuale, până la sfârşitul anului.
Daniel Ionescu ne-a mai declarat: "Preţurile producţiei industriale reflectă, în principal, ponderat, procesele inflaţioniste legate de creşterea/scăderea preţurilor la materiile prime, la energie şi inflaţia prin monedă şi curs valutar". Domnia sa a adăugat că, probabil, majorarea preţurilor producţiei industriale se va situa între 3,5-4 puncte procentuale, creşterea fiind exprimată ca indice agregat în intervalul decembrie 2011/decembrie 2010.
Totodată, producţia industrială (serie brută) a fost în creştere cu 1,7% în iulie, şi cu 5,0% (ca serie ajustată), faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Astfel, în acest interval de timp, s-au înregistrat creşteri (serie brută) în cadrul industriei prelucrătoare (cu 2,2%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 0,8%). Industria extractivă a înregis-trat o scădere de 4,9%.
Datele INS au fost colectate de la circa 8.600 operatori economici cu activitate principală industrială. Eroarea maxim admisă a estimărilor statistice este de ± 3%.
Printre cele mai importante creşteri din industria prelucrătoare (serie brută) înregistrate în luna iulie faţă de luna precedentă a acestui an, se regăsesc fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (5,1%) şi industria metalurgică (11,9%). La polul opus, printre cele mai importante scăderi din industria prelucrătoare (serie brută) din iulie, faţă de luna precedentă, se află fabricarea produselor din tutun (32,3%) şi fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi a semiremorcilor (14,3%).
Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, au crescut cu 0,6%, respectiv cu 0,3%, în iulie, faţă de luna anterioară a acestui an.