Plus de 6,6% pentru producţia industrială, la şapte luni

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Companii / 9 septembrie 2011

Daniel Ionescu: "Producţia industrială va înregistra, în cel mai bun caz, o scădere cu 1,5-2 puncte procentuale, până la sfârşitul anului"

Producţia industrială (serie brută) a crescut cu 6,6%, şi cu 7,4% (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), în primele şapte luni ale anului acesta, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Daniel Ionescu, doctor în economie, este de părere că producţia industrială va înregistra, în cel mai bun caz, o scădere cu 1,5-2 puncte procentuale, până la sfârşitul anului.

Daniel Ionescu ne-a mai declarat: "Preţurile producţiei industriale reflectă, în principal, ponderat, procesele inflaţioniste legate de creşterea/scăderea preţurilor la materiile prime, la energie şi inflaţia prin monedă şi curs valutar". Domnia sa a adăugat că, probabil, majorarea preţurilor producţiei industriale se va situa între 3,5-4 puncte procentuale, creşterea fiind exprimată ca indice agregat în intervalul decembrie 2011/decembrie 2010.

Totodată, producţia industrială (serie brută) a fost în creştere cu 1,7% în iulie, şi cu 5,0% (ca serie ajustată), faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Astfel, în acest interval de timp, s-au înregistrat creşteri (serie brută) în cadrul industriei prelucrătoare (cu 2,2%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 0,8%). Industria extractivă a înregis-trat o scădere de 4,9%.

Datele INS au fost colectate de la circa 8.600 operatori economici cu activitate principală industrială. Eroarea maxim admisă a estimărilor statistice este de ± 3%.

Printre cele mai importante creşteri din industria prelucrătoare (serie brută) înregistrate în luna iulie faţă de luna precedentă a acestui an, se regăsesc fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (5,1%) şi industria metalurgică (11,9%). La polul opus, printre cele mai importante scăderi din industria prelucrătoare (serie brută) din iulie, faţă de luna precedentă, se află fabricarea produselor din tutun (32,3%) şi fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi a semiremorcilor (14,3%).

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, au crescut cu 0,6%, respectiv cu 0,3%, în iulie, faţă de luna anterioară a acestui an.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb