Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) nu va mai ancheta decît faptele de corupţie care produc pagube materiale mai mari de 100.000 de euro, potrivit deciziei luate, ieri, de plenul Senatului. Acesta a adoptat proiectul de lege pentru modificarea odonanţei de urgenţă 43/2002, care reglementează modul de funcţionare şi atribuţiile PNA. Totodată, potrivit actului normativ, PNA nu se va mai autosesiza decît în cazul în care valoarea sumei care formează obiectul infracţiunii de corupţie depăşeşte plafonul de 10.000 de euro.
Actualul Guvern a decis să reducă competenţele PNA, astfel încît această instituţie să efectueze urmărirea penală numai în cauzele privind marea corupţie. Proiectul de lege ajuns la Senat, după ce a fost adoptat de Camera Deputaţilor, a avut un traseu întortocheat, întrucît raportul comisiei de specialitate, cu amendamentele Alianţei D.A., a fost respins, în timp ce proiectul de lege în varianta Guvernului Nastase a fost adoptat. Cu toate acestea, Coaliţia guvernamentală a beneficiat de sprijinul PRM, care a contestat votul şi a obţinut reluarea dezbaterilor din Senat.
Iniţial, proiectul de lege elaborat de Guvernul Năstase prevedea ca valoarea sumei sau a bunului care reprezintă obiectul infracţiunii de corupţie să fie majorat plecînd de la echivalentul în lei a 3.000 de euro, la echivalentul în lei a 5.000 de euro. Alianţa PNL-PD a amendat acest proiect şi a propus o a doua majorare, de la 3.000 de euro la 10.000 de euro.