PNL a intrat în era Florin Cîţu

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 27 septembrie 2021

PNL a intrat în era Florin Cîţu

5000 de delegaţi au participat la Congresul PNL organizat la Romexpo, în condiţiile în care rata de incidenţă a pandemiei a fost de 4,1 la mia de locuitori în Bucureşti Preşedintele Klaus Iohannis, rol decisiv în alegerea lui Florin Cîţu Comportamentul de stadion al fanilor lui Orban nu l-a ajutat pe fostul preşedinte al PNL După înfrângere, Ludovic Orban a anunţat că îşi depune mandatul din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi că rupe parteneriatul cu Klaus Iohannis

Florin Cîţu este noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal (PNL), în urma votului celor 5000 de delegaţi care au participat sâmbătă, la Romexpo, la Congresul formaţiunii politice respective, deşi în Bucureşti rata de incidenţă a pandemiei Covid-19 a fost de 4,1 la mia de locuitori, pentru ca a doua zi, în timpul şedinţei Consiliului Naţional să urce la 4,35 la mie.

Cu 2848 de voturi (60%) faţă de cele 1898 (40%) voturi obţinute de Ludovic Orban, Florin Cîţu a obţinut o victorie confortabilă în lupta pentru şefia PNL în ciuda tensiunilor de dinainte şi din timpul Congresului dintre cele două tabere liberale. Rezultatul votului din interiorul PNL a contrazis toate sondajele de opinie făcute în ultimele zile în mass-media cu privire la cine va fi noul preşedinte al partidului. Inclusiv cititorii ziarului BURSA l-au creditat cu 64% pe Ludovic Orban drept nou preşedinte al liberalilor, faţă de numai 36% obţinute de premierul Florin Cîţu din partea acestora.

Cert este că voinţa delegaţilor liberali a fost clară, iar Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL.

"Acest vot mă onorează şi mă res­ponsabilizează. În acelaşi timp, trebuie să fiu sincer şi să vă spun că nu mă surprinde alegerea dummneavoastră, pentru că am spus din primul moment că echipa câştigătoare e singura soluţie pentru PNL. În acelaşi timp, vă promit că voi fi preşedintele liberalilor, indiferent pentru cine aţi votat astăzi. De astăzi suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD. Aceasta nu a fost doar o campanie, a fost o mişcare care începe cu PNL şi care va schimba România în bine. Vă mulţumesc tuturor şi împreună construim România liberală", a declarat Florin Cîţu, imediat după anunţarea rezultatului votului pentru preşedinţia PNL.

La rândul său, fostul preşedinte al liberalilor, Ludovic Orban, a spus: "Îl felicit pe Florin Cîţu pentru alegerea ca preşedinte al PNL."

,,De 31 de ani am apărat valorile liberale şi am acţionat constant pentru a pune în practică un ideal al politicilor liberale. Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile pentru apărarea democraţiei, a drepturilor şi valorilor individuale şi valorilor liberale şi voi continua să acţionez alături de colegii mei. Luni, la prima oră, voi demisiona din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi vreau să vă mai spun un lucru: din momentul de faţă între Ludovic Orban şi Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat".

Ulterior, Orban a revenit asupra declaraţiei privind demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi a precizat că îşi va depune mandatul de preşedinte al Camerei Deputaţilor la dispoziţia premierului Florin Cîţu, iar dacă acesta doreşte îi poate cere să plece de la şefia camerei inferioare. Orban a spus că o demisie directă ar duce la o majoritate controlată de PSD.

Fostul preşedinte al PNL, chemat la explicaţii în Biroul Executiv

În ceea ce priveşte ruperea parteneriatului cu preşedintele ţării, Orban a ţinut astfel să taxeze modul în care în cursul campaniei interne din PNL, Klaus Iohannis şi-a depăşit rolul constituţional şi s-a situat de partea premierului Florin Cîţu, fapt reflectat şi de o parte dintre declaraţiile şefului statului făcute la începutul Congresului ce a avut loc sâmbătă.

"Actuala guvernare trebuie fără doar şi poate să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să îşi dea demisia.

Cu atât mai mult, când prim-ministrul şi miniştrii liberali sunt atacaţi din toate părţile, întregul Partid Naţional Liberal ar trebui să dea dovadă de solidaritate şi să îi susţină cu toate forţele. Sunt de neînţeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, sâmbătă, în faţa celor 5000 de delegaţi liberali, după ce anterior a criticat modul în care cele două tabere au desfăşurat campania internă: "Trebuie să recunoaştem că nu a fost o campanie internă aşa cum mulţi ne-am fi dorit. Partidul Naţional Liberal este un partid viu, competiţia deschisă a fost mereu posibilă şi încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuţii aplicate, pe moţiuni şi pe proiecte. Să nu ne amăgim, sub scuza confruntării democratice fireşti nu se pot ascunde anumite derapaje şi atacuri la persoană, ca cele la care am asistat în ultimele luni. Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată nu doar în interiorul PNL, ci la niciun partid din România. Din păcate, s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat.

Un partid care a avut curajul să-şi asume responsabilitatea guvernării într-o perioadă extrem de dificilă, fiind astfel oricum expus criticii. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior".

Referitor la finalul declaraţiei lui Ludovic Orban, premierul Florin Cîţu, noul preşedinte al PNL, a afirmat ieri, înainte de şedinţa Consiliului Naţional al liberalilor (care i-a confirmat echipa de conducere cu care acesta a purtat întreaga campanie internă): "Am văzut aseară o declaraţie a lui Ludovic Orban la plecare, sper că era la supărare. Pe mine m-au votat liberalii, majoritate covârşitoare, şi pentru parteneriatul cu Klaus Iohannis. Aşa că, în primul BEX (n.red. - Birou Executiv), îi voi cere lui Ludovic Orban să-şi clarifice poziţia. Cred că a fost spusă la supărare, pentru că planurile noastre de viitor sunt strâns legate de parteneriatul cu Klas Iohannis. Aşa că în următorul BEX îi voi da posibilitatea lui Ludovic Orban să îşi clarifice poziţia. Dacă nu, o clarificăm noi pentru el. Să vină să ne explice ce a vrut să spună, pentru că PNL şi această conducere au un parteneriat cu Klaus Iohannis".

"De când imi cere mie lămuriri Florin?", a comentat ironic Ludovic Orban, declaraţia de mai sus a noului preşedinte al PNL.

Cu toate acestea, Florin Cîţu i-a asigurat pe delegaţii care au votat pentru Ludovic Orban că nu vor păţi nimic în partid şi a reiterat ideea de unitate în interiorul formaţiunii politice.

"Liberalii care l-au susţinut au funcţii în partid, vor merge mai departe. Până la urmă a fost o competiţie... mai dură decât se aşteptau românii, dar a trecut. Acum partidul îşi va uni toate forţele împotriva adversarului nostru, PSD. (...) Eu vreau un partid unit, un partid puternic, care să-şi folosească toate resursele pentru lupta cu adversarul nostru politic - PSD", a declarat Florin Cîţu.

Congres tensionat

Afirmaţia noului preşedinte al PNL era necesară, mai ales că unii dintre susţinătorii lui Ludovic Orban s-au comportat la Congres ca pe stadion, huiduind în timpul discursului susţinut de Florin Cîţu şi chiar solicitându-i demisia de la Palatul Cotroceni. Atitudinea acestora, care probabil s-au gândit că astfel îi vor influenţa pentru un vot pro-Orban pe delegaţii nehotărâţi, i-a cauzat fostului preşedinte al PNL, care a pierdut în cele din urmă şefia formaţiunii politice liberale.

Tensiunea aceasta s-a simţit încă de la discursul preşedintelui Klaus Iohannis, care a fost deseori întrerupt de fanii fostului preşedinte al PNL, cu scandarea "Orban, Orban", dar mai ales în timp ce premierul Florin Cîţu îşi prezenta moţiunea de candidat, în ciuda apelurilor făcute către ei de Ludovic Orban, pentru ca evenimentul să se desfăşoare în condiţii decente.

Încă de la momentul la care premierul a venit la pupitru pentru a-şi susţine discursul, din sală, susţinătorii lui Orban au început să huiduie de pe scări şi să strige "Demisia".

"Sper că nu aşa arată disperarea. Cei care strigaţi demisia ştiţi că înseamnă să vă daţi jos propriul guvern. Numai Dragnea făcea aşa ceva", le-a replicat Florin Cîţu.

La un moment dat, a intervenit Ludovic Orban: "Am rugămintea către toţi susţinătorii mei să stea liniştiţi, să îl lase să-şi prezinte moţiunea. (...)

Mai fac apel încă o dată către susţinătorii mei. Lăsaţi candidatul să îşi susţină moţiunea".

"Domnule preşedinte, dacă nu vă ascultă nici pe dumneavoastră...", a comentat ironic premierul Florin Cîţu, care a continuat:

Eu nu vă voi propune niciodată să facem din PNL o copie a PSD. Niciodată. Noi suntem PNL. (...) Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD» (n.red. - amintind despre gestul lui Orban din perioada USL). Niciodată. Cum aş putea când PSD este şi rămâne cel mai mare inamic al PNL?".

În replică, în discursul său Ludovic Orban a susţinut că el este singurul care poate reface coaliţia de guvernare cu partenerii de la USR PLUS chiar dacă aceasta înseamnă schimbarea lui Florin Cîţu din funcţia de prim-ministru.

"Avem doar două variante strategice. Prima variantă pe care o susţin şi pe care o apăr cu toată puterea este aceea de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea coaliţiei de guvernare. Pentru acest lucru, după congres, cum ne vom prezenta în faţa partenerilor noştri din coaliţie? Unu, dacă va fi ales cel care a provocat criza, în loc să fie ales cel care are soluţia la grijă? Cel care e respectat, cel care are capacitatea să garanteze majoritatea parlamentară?(...) Azi nu avem un premier şi un guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu o cotă de încredere atât de joasă", a afirmat, la Congres, Ludovic Orban.

Discursul acesta nu i-a fost util, atât timp cât Orban a pierdut alegerile interne.

PNL în faţa adevărului: refacerea coaliţiei cu USR PLUS sau vremuri grele pentru guvernul Cîţu

De astăzi, urmează o perioadă tensionată pentru noua echipă de conducere a PNL, mai ales că aliaţii de la USR PLUS au afirmat după Congresul liberalilor că ei nu renunţă la solicitarea lor privind un nou guvern care să nu fie condus de premierul Florin Cîţu.

Cu toate acestea, noul preşedinte al PNL a invitat USR PLUS la masa discuţiilor, cu condiţia însă ca reprezentanţii acestei formaţiuni politice să înceteze colaborarea cu AUR şi PSD în vederea suţţinerii unei moţiuni de cenzură.

"Orice negociere viitoare poate avea loc doar atunci când cei USR PLUS se vor aşeza la masă. Şi se vor aşeza la masă când vor scăpa de AUR şi PSD. Nu ne băgăm în alegerile altor partide, avem opţiunea de premier. Vom vedea pe cine vor alege preşedinte la USR PLUS", a afirmat Florin Cîţu, ieri, înainte de şedinţa Consiliului Naţional al PNL.

Întrebat ce şanse ar avea variata unui guvern minoritar PNL - UDMR susţinut de PSD, preşedintele PNL a răspuns: "Şanse foarte mici. Cele mai mari şanse o are coaliţie de guvernare PNL - USR PLUS - UDMR şi minorităţile. Abordarea e aceeaşi ca întotdeauna, atâta timp cât ne vom face treaba în Guvern şi vom înţelege că nu sunt trei guverne, lucrurile vor merge bine".

Cu toate acestea, în cazul în care vor eşua negocierile cu reprezentanţii USR PLUS, Florin Cîţu nu exclude să conducă un guvern minoritar PNL-UDMR - minorităţile naţionale susţinut de parlamentari din toate partidele, inclusiv de la PSD.

"Vom discuta cu toţi cei care în Parlamentul României vor susţine un guvern şi nu vor o criză politică în România (...). Cu toate partidele. Pe de o parte, avem USR, care negociază cu PSD şi AUR, şi atunci nu ai ce să faci, nu negociem cu nimeni (...)", a spus noul preşedinte al PNL.

El a precizat că "deocamdată nu se pune problema" negocierii portofoliilor din guvern şi, referitor la miniştrii pe care îi va propune pentru portofoliile care au aparţinut USR PLUS, Florin a spus: "Veţi vedea atunci. Nu am numele pentru niciun minister în acest moment. În acest moment consider că cei de la USR PLUS au prima şansă să îşi recapete ministerele".

Legat de viitorul PNL, Florin Cîţu a arătat că îşi doreşte ca în mandatul său de preşedinte al acestui partid fiecare membru să fie mândru că aparţine familiei liberale prin prisma deciziilor luate împreună în interesul cetăţenilor.

"Vom pune mai presus de persoana noastră şi de partid interesul românilor; doar aşa vom câştiga toate alegerile în 2024", a concluzionat noul preşedinte al PNL.

Raluca Turcan nu a primit niciun loc pe lista echipei câştigătoare, deşi l-a susţinut pe Florin Cîţu

Noua echipă de conducere aleasă ieri de cei 2000 de delegaţi ai Consiliului Naţional al PNL, care îl va ajuta pe preşedintele liberal Florin Cîţu a furnizat câteva suprize. Printre ele se numără şi una neplăcută: Raluca Turcan, ministrul Muncii, care s-a situat de la început în tabăra lui Florin Cîţu, nu a prins niciun loc de vicepreşedinte în noua echipă de conducere liberală.

Astfel, în noua echipă din fruntea PNL se regăsesc în calitate de prim-vicepreşedinţi Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur, secretar general - Dan Vîlceanu, vicepreşedinţi pe domenii - Robert Sighiartău, Nicolae Ciucă, Florin Roman, Gheorghe Falcă, Alin Tişe, Virgil Popescu, Cristian Buşoi, Daniela Cîmpean, Sorin Cîmpeanu, Alexandru Muraru, George Stângă, Mircea Fechet, Alin Nica, Pavel Popescu, Adrian Cosma, Alina Gorghiu, Monica Anisie, vicepreşedinţi politici - Cristian Băcanu, Florin Birta, Cristian Buican, Ciprian Ciucu, Daniel Constantin, Bogdan Gheorghiu, Bogdan Huţucă, Eugen Pîrvulescu, Dragoş Soare, Vetuţa Stănescu, Ştefan Stoica, Costel Şoptică, Eugen Ţapu Nazare, Liviu Voiculescu, Gabriel Avramescu, Cristian Tuţă.

Din aceeaşi echipă, în calitate de vicepreşedinţi pe regiuni fac parte Ionel Bogdan (regiunea nord-est), Ciprian Dobre (centru), Nelu Tătaru (nord-est), Marcel Vela (vest), Hubert Thuma (Bucureşti-Ilfov), Gigel Ştirbu (sud-vest), Silviu Coşea (sud-est), Ciprian Pandea (sud), iar în calitate de trezorier - Stelian Bujduveanu.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. ...

    PNL a intrat în era Florin Cîţu, Romania scapa de varianta delta insa o sa fie doborata de varianta romexpo/pnl.

    1. Adineaori, Citu a intrat in PNL.

      Acum, PNL a intrat in Citu. 

      Adineauri, Câîțu a intrat în PNL ... Verner era încă, afară.

      Acum, PNL a intrat în Cîâțu... Verner este tot afară.

      (că ar fi deasupra, doar gurile rele, zic). 

    Sa treaca motiunea si era asta va fi scurta.

    Surpriza congresului? S-a schimbat predestinarea romanului! In loc sa moara ciobanul, a murit Miorita!

    dupa pnt, urmeaza pnl....dulapul prin catzu ingroapa bratienii......

    1. ...după PDSR Cunescu și PNȚ urmează PNL... căci România a avut 3 (trei) partide istorice.

      "A MAI MURIT UN PARTID ISTORIC", a spus eseistul Mihai Șora (în ziarul jurnalul.ro - ultimele știri)(adică ULTIMUL , adaug eu).  

      Și mulți greșesc spunând că Vasile Florin Cîâțu a câștigat alegerile.  

      Ba!, că Câîțu a ieșit doar pe locul 2 iar Orban pe 3.(păcat că nu au fost mai mulți candidați).  

      Locul 1 l-a ,,căpătat"..."'MARELE DEAL"' al Cotrocenilor.

      Dar ce e ciudat, e că SPERANȚA e în moRțiunea de cenzură... să se închege din nou COALIȚIA fără cîțu în Victoriei.  

      La paragraful _CONGRES TENSIONAT_

      "susținătorii lui Orban l-au huiduit pe Florin CÎȚU, chiar solicitându-i demisia de la Palatul COTROCENI !!!!!

      Oare autorul e fan al "sibianului" , de nu-l lasă pe stadion (huiduit)???  

      Eroarea fiind că : autorul l-a "înălțat" (cu centimetrii lipsă -diferența până la Verner) și l-a plămădit președinte de țară pe Florin ... pentru câteva minute de Huidu ială. ( rușinică - rușinică , la Cronica cârcotașilor) .

    PNL nu mai exista. "Traiasca PDL". PDL taiatorul de salarii si acum de saracia populatiei prin inflatie. "TRAIASCA PDL!!!"

    1. Gogule,așa-i!

      Dar PDL, cu 5 guverne Boc și cu dr. Ciomu Traian Cotrocenitu , au tăiat și altceva, nu doar leafa și simbria lu' românu'. Așa că, fugi de aici și mușcă-ți limba cu ; "Tră..scă PDL! ". 

      Atenție jurnaliști-analiști politici !!, nu v-am văzut cu o numărătoare, o statistică, o ceva cu... cu-Câți-câlțu , dintre foștii pedeliști au votat anti-Orban.... nu l-au uitat că a fost singurul Liberal care s-a opus acelei fuziuni malefice. 

      NB. Eu am semnat pentru Orban la Primăria Capitalei și am scris acolo lângă semnătură : "fără fuziune cu PDL".

      Când am semnat în Herăstrău pentru Barna la președinție : "jos fuziunea cu PLUS sau scăpați de Cioloș".( atunci le-am zis-o verbal, doar).  

    In România, se vor dezvolta luptători anti-SWAT si anti-anti-tero, sa lupte cu SS-ul guvernului nazist! In confruntările de strada! RoXITul poate deveni realitate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb