PNL lansează consultări cu românii din diaspora privind votul prin corespondenţă

Elena Deacu
Politică / 6 martie 2015

Partidul Naţional Liberal anunţă că a început astăzi un amplu proces de consultare cu asociaţiile şi comunităţile românilor din Diaspora în vederea elaborării, în cel mai scurt timp, a unui proiect de lege privind votul prin corespondenţă.

Prin intermediul unei scrisori semnate de copreşedinţii PNL şi de responsabilii pentru acest proiect se anunţă intenţia liderilor PNL de a organiza, în România, peste hotare - în cadrul colegiilor parlamentare de Diaspora - dar şi în mediul on-line, consulatari şi dezbateri pe acest subiect.

"Încercarea Guvernului PSD şi a lui Victor Ponta de a bloca, prin «erori» birocratice repetate, dreptul românilor de peste hotare de a-şi exercita firesc dreptul la vot s-a transformat într-o revoluţie morală şi civică izvorâtă din diaspora. Sute de mii de români au stat la cozi interminabile în Europa, America şi chiar Asia pentru a triumfa asupra unui sistem electoral croit prost şi deturnabil în scopuri politice de către cei care, încă, conduc România. Faptul că - în ciuda frigului, ploii şi a orelor de aşteptare - cetăţenii români din diaspora au rezistat şi au reuşit să învingă acest sistem, exercitându-şi dreptul de vot şi să aleagă preşedintele pe care chiar îl doreau, reprezintă, totuşi, o remarcabilă excepţie, pe care trebuie să o onorăm prin schimbarea responsabilă a legilor electorale", se arată în scrisoare.

Liberalii adaugă că în acest moment, având în vedere dimensiunea şi activismul diasporei româneşti, votul prin corespondenţă reprezintă soluţia cea mai corectă şi responsabilă prin care toţi românii de peste hotare să aibă acces la un vot rapid, eficient, fără eforturi disproporţionate şi fără blocaje birocratice.

"În vederea transformării acestui obiectiv important într-o realitate legislativă durabilă, avem însă nevoie de ajutorul dvs: fiind destinatarii acestei reforme importante, trebuie să fiţi şi coautorii ei! Dorim să ştim, aşadar, dacă comunităţile, asociaţiile şi federaţiile pe care le reprezentaţi susţin introducerea votului prin corespondenţă pentru diaspora, în ce formulă, care sunt propunerile dvs şi sugestii privind securizarea acestui tip de vot - plecând, fireşte, de la experienţa dvs. nemijlocită în cadrul momentelor electorale precedente din România şi din ţările în care locuiţi astăzi", menţionează semnatarii scrisorii.

Ei propun ca dialogul cu reprezentanţii românilor din diaspora să se desfăşoare, cât mai grabnic, pe trei dimensiuni prin întâlniri directe pe care parlamentarii de diaspora şi liderii PNL le vor organiza în ţara lor, în mediul online, acolo unde PNL va pune la dispoziţie un site şi o adresă Facebook dedicate exclusiv acestei teme şi prin corespondenţa instituţională între asociaţiile românilor care trăiesc în străinătate şi PNL.

Scrisoarea este semnată de copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, de Mihai Voicu - responsabil PNL în Comisia de Cod electoral şi de membrii conducerii PNL Diaspora: Mircea Dolha, Riceard Badea, Aurelian Mihai, Mircea Lubanovici şi Ovidiu Raeţchi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb