Polish Enterprise a vândut Profi

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 23 noiembrie 2016

Polish Enterprise a vândut Profi

Valoarea acţiunilor vândute este de 533 milioane euro

------

Actualizare 17:05 Mid Europa Partners achiziţionează Profi

Mid Europa Partners, principala firmă de private equity concentrată pe Europa Centrală şi de Sud-Est, a anunţat azi că a semnat un acord pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Profi Rom Food, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, de la Polish Enterprise Fund VI, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Conform sursei citate, este cea mai mare tranzacţie încheiată vreodată de o firmă de private equity în România şi cea mai mare tranzacţie de retail din istoria acestei ţări. Tranzacţia va fi supusă aprobărilor anti-trust şi se va finaliza în primul trimestru al anului 2017. Profi este o reţea de retail modernă, cu cea mai mare extindere geografică în România, având o prezenţă puternică în aproape 250 de oraşe mari, oraşe mai mici şi sate. Profi operează două formate de magazin în zonele urbane, Standard şi City, şi a dezvoltat recent Loco, un format de succes pentru zonele rurale ale ţării. Per ansamblu, operează aproape 500 de magazine şi va înregistra vânzări de circa 800 milioane euro în 2016. Profi este una dintre companiile cu cel mai mare număr de angajaţi din România, aproape 11.000.

"Profi este operatorul de retail alimentar cu cea mai mare creştere din România şi este ideal poziţionat pentru a continua să îşi dezvolte poziţia de lider, oferind o creştere organică în viitor. Am urmărit îndeaproape dezvoltarea Profi în ultimii ani şi suntem încântaţi să avem posibilitatea de a lucra împreună cu conducerea, pentru a continua povestea de succes a Profi. Achiziţia Profi ne subliniază angajamentul pentru România, şi este cea de-a doua mare tranzacţie din aceasta ţară, după ce am cumpărat Regina Maria anul trecut", a declarat Nikolaus Bethlen, Partener la Mid Europa.

Consilieri pentru Mid Europa Partners în această tranzacţie au fost Beragua (comercial), EY (financiar), Dechert şi Bondoc & Asociaţii (juridic).

(L.B.)

--------

Actualizare 17:02

Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), un fond de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), a anunţat astăzi semnarea unui acord de vânzare a 100% din acţiunile Profi Rom Food către Mid Europa Partners, firmă de private equity axată pe achiziţii în Europa Centrală şi de Est, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.

Profi este lanţul de retail cu o prezenţă în aproape 250 de localităţi. În 2010, EI a achiziţionat de la fondator 100% din acţiunile Profi pentru 66 milioane euro şi a făcut o majorare de capital de 10 milioane euro un an mai târziu.

Compania se aşteaptă la venituri de aproape 800 milioane euro în 2016, reprezentand o creştere medie anuală a veniturilor şi a EBITDA de peste 30% în perioada 2010-2016. Profi administrează două formate de magazine în zonele urbane, Standard şi City, şi recent a dezvoltat Loco.

În această tranzacţie, Enterprise Investors este asistat de Citi Group Global Markets Limited în calitate de consultant financiar, de RTPR Allen & Overy ca şi consultant legal, în timp ce PwC şi AT Kearney au realizat rapoartele de vendor due diligence pe partea financiara şi de taxe, respectiv comercială, conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Actualizare 16:16

Polish Enterprise Fund VI, un fond de private equity administrat de Enterprise Investors, a anunţat azi semnarea unui acord de vânzare a 100% din acţiunile Profi Rom Food. Mid Europa Partners a semnat un acord pentru achiziţionarea a 100% din acţiuni. Valoarea acţiunilor vândute este de 533 milioane euro. Tranzacţia va fi supusă aprobărilor anti-trust şi se va finaliza în primul trimestru din 2017.

(M.I.)

-------

Actualizare 14:00 Fondul de investiţii Mid Europa Partners, posibil cumpărător al lanţului de magazine Profi

Fondul de investiţii Mid Europa Partners este unul dintre potenţialii cumpărători ai lanţului de magazine Profi de la Enterprise Investors în cadrul unei tranzacţii - record pentru piaţa autohtonă, scrie Mârşanu.ro.

Fondul de investiţii Mid Europa Partners ar fi câştigat cursa pentru achiziţia lanţului de comerţ Profi, cea mai mare tranzacţie din acest an şi ar putea semna cea mai mare din istoria pieţei locale de retail, precizează sursa citată.

Informaţiile nu au putut fi confirmate până la momentul publicării acestui articol de către părţile implicate.

Enterprise Investors a anunţat pentru astăzi la ora 16 organizarea unei conferinţe de presă în care urmează să fie făcute "anunţuri importante", fără să dea alte detalii.

Valoarea tranzacţiei ar putea fi în jurul unui ordin de mărime de 600 milioane euro, calibru la care ar putea implica pentru finanţare pe lângă fonduri din capitalul Mid Europa Fund IV şi o sindicalizare bancară atrasă de la bănci locale precum ING Bank, Raiffeisen Bank sau UniCredit Bank.

Mid Europa Partners este la a doua achiziţie majoră în ţara noastră după intrarea de acum un an, când au cumpărat reţeaua de servicii private Regina Maria în cadrul unei tranzacţii estimate la aproximativ 140 milioane euro.

Enterprise Investors este asistat la vânzarea Profi de către bancherii de investiţii de la Citi şi avocaţii RTPR Allen & Overy. De cealaltă parte, Mid Europa Partners şi BC Partners sunt asistate de către consultanţii EY, care lucrează cu echipe separate şi independente pentru fiecare dintre cei doi ofertanţi prin aplicarea aşa-numitului "Chinese wall" (zid chinezesc - n.r.) pentru a evita un conflict de interese.

Mid Europa Partners este asistat pe zona de consultanţă juridică de către avocaţii Bondoc & Asociaţii.

Cele două fonduri de investiţii au făcut due - dilligence în ultimele săptămâni alături de echipele de consultanţi angajate după ce au trecut de etapa ofertelor neangajante, depuse la finele lunii septembrie. După depunerea ofertelor neangajante, pe lista investitorilor selectaţi s-au aflat iniţial şi fondurile de investiţii KKR şi Pamplona Capital, însă ulterior semnalele din piaţă indică faptul că acestea s-au retras.

Părţile implicate nu au dorit să facă niciun comentariu la întrebările pe marginea acestui subiect, potrivit site-ului citat.

Principala carte a Enterprise Investors în negocierile de vânzare a Profi este creşterea accelerată a reţelei în acest an, care îşi propune să ajungă la 500 de unităţi până la finele anului, ceea ce se reflectă într-un avans puternic al vânzărilor anuale şi al EBITDA (câştigurile obţinute înaintea plăţii dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizării).

Atât Mid Europa Partners, cât şi BC Partners au purtat discuţii cu băncile pentru a-şi structura propriile pachete de finanţare, cu toate că Citi oferea posibilitatea aranjării unei finanţări de achiziţie de tip staple finance pentru cumpărătorul Profi.

Înfiinţat în 1999, managerul de capital de risc Mid Europa Partners a strâns până acum de la investitori fonduri de circa 4,3 miliarde euro, strategia sa de achiziţii fiind focusată asupra pieţelor în creştere din Europa Centrală şi de Sud - Est.

Mid Europa Partners investeşte acum din ultimul fond ridicat, Mid Europa Fund IV, strâns în 2014, cu o capitalizare de 800 milioane euro, la care se adaugă o facilitate de co-investiţie care ridică puterea de foc a fondului spre 1,5 miliarde euro.

Mid Europa Partners investeşte capital între 75 şi 200 milioane euro per tranzacţie în companii a căror valoare de întreprindere este între 100 şi 500 milioane Euro, conform informaţiilor făcute publice de către fondul de investiţii.

Pe piaţa de retail, Mid Europa are acum în portofoliu lanţul de supermarketuri Zabka din Polonia. Zabka, cu vânzări de 1,45 mld. Dolari în 2015 şi 3.000 de magazine în Polonia, este în curs de vânzare, tranzacţia fiind estimată de către presa poloneză la 1,1 mld. Dolari (1 mld. Euro). Pentru tranzacţie, Mid Europa a angajat banca de investiţii JP Morgan, tranzacţia de exit fiind aşteptată să se încheie în prima jumătate a anului 2017.

În 2011, Mid Europa a cumpărat Zabka (cu 2.400 de magazine, EBITDA de 42 milioane dolari şi vânzări anuale de peste 850 milioane dolari la momentul achiziţiei) de la un alt fond de investiţii, Penta Investments, pentru 400 milioane euro.

Enterprise Investors a investit în 2009 o sumă de 66 milioane euro la achiziţia pachetului integral al Profi şi a anunţat ulterior, în 2011, o investiţie suplimentară de 10 milioane euro.

Compania a înregistrat venituri de peste 565 milioane euro (2,54 miliarde lei) şi numără circa 11.000 de angajaţi.

Lanţul de magazine Profi, aflat în portofoliul fondului de investiţii Polish Enterprise Fund VI, are un grad confortabil de îndatorare, susţinut şi de politica sa de a închiria spaţiile în care operează şi de a nu aloca resurse pentru achiziţii de terenuri şi imobile.

Enterprise Investors este unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de investiţii focusate pe Europa Centrală şi de Est. Activ din 1990, managerul de private equity cu sediul la Varşovia a strâns până acum de la investitori capital de peste 2 miliarde euro în opt fonduri de investiţii. Acestea au investit 1,7 miliarde euro în 136 de companii şi şi-a făcut exitul din 112 companii obţinând venituri brute de 2,3 miliarde euro, mai scrie Mârşanu.ro.

(M.K.)

-----------

Enterprise Investors, una din cele mai mari fime care administrează fonduri de private equity din Europa Centrală şi de Est, şi-a programat astăzi o conferinţă de presă pentru anunţuri importante.

Surse din piaţă ne-au spus că este posibil ca Enterprise Investors să anunţe, astăzi, vânzarea Profi.

În mai, Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), un fond de private equity administrat de Enterprise Investors, a anunţat că intenţionează să evalueze opţiunile strategice disponibile pentru Profi, liderul segmentului de supermarketuri din ţara noastră. Managerul de private equity a decis atunci să contracteze Citi Corporate and Investment Banking pentru a evalua condiţiile de piaţă, precum şi scenariile posibile pentru dezvoltarea viitoare a companiei.

PEF VI a achiziţionat 100% din companie pentru 66 milioane euro în 2009, iar în 2011 a finalizat o investiţie adiţională de 10 milioane euro.

De la tranzacţia iniţială, Profi a crescut într-un ritm alert, de la 67 de magazine la peste 400 de magazine, doar în 2015 deschizand 93 de magazine.

Lanţul de supermarketuri operează magazine în formatele "Standard" şi "City" în zonele urbane şi a dezvoltat de curând şi formatul "Loco", destinat zonelor rurale din ţară, adaptându-şi oferta pentru a răspunde nevoilor consumatorilor şi pentru a penetra cu succes zone care înainte erau inaccesibile retailului modern. În 2015, compania a înregistrat venituri de peste 565 milioane euro (2,54 miliarde lei).

Enterprise Investors a strâns opt fonduri cu un capital total ce depăşeşte 2 miliarde euro. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde euro în 136 de companii într-o gamă largă de sectoare şi au vândut 112 companii realizand încasari brute de 2,3 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb