Politică şi violenţă

CRISTIAN PÎRVULESCU
Editorial / 21 august 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Să fie politica condamnată să eşueze în violenţă? De fapt, violenţa este tocmai opusul politicii, dar tentaţia violenţei politice pare foarte puternică astăzi. În încercarea de a forţa schimbarea ordinii mondiale "liberale" sau "americane" mulţi politicieni de diferite obedienţe mizează pe rolul "constructiv" al violenţei. Ceea ce urmăresc, în ultimă instanţă, este instrumentalizarea violenţei pentru deconstruirea unei "lumi greşit construite". Manifestaţiile violente care au însângerat de curând America sau atentatele teroriste care par să se fi cronicizat în Europa sunt parte a unui astfel de scenariu al utilizării violenţei pentru atingerea unor scopuri politice anume.

Cum s-a ajuns aici? De la violenţa de limbaj, care a dominat politica ultimilor două decenii - inclusiv în România - la violenţa politică efectivă nu este o distanţă atât de mare. Deja secolul trecut a cunoscut mai multe perioade de acest tip, iar istoria riscă să se repete. De la refuzul lui Donald Trump de a condamna adepţii supremaţiei albe ai dreptei alternative de Charlottesville la ura de clasă revizitată în România, dar şi în logica fascisto-islamică a Daesh, proliferarea violenţei şi indicarea "duşmanilor" este un mijloc în instaurarea unei alte forme de politică. Violenţa nu ar fi, în acest caz, decât un interludiu în drumul spre o altă ordine politică. Dar violenţa tinde să reprime politica.

În Statele Unite ura rasială a existat dintotdeauna. Dar, după Abraham Lincoln şi Războiul civil american, care a avut un rol re-fondator, aceste tendinţe au fost marginalizate. Aşa cum s-a întâmplat cu neo-fascismele din Europa de astăzi, care au devenit o formă de exprimare a frustrărilor politice faţă de "establishment" corupt, re-legitimate de politicieni care cred că au capacitatea de a controla derivele. Dar, odată fenomenul pornit, violenţa, cu logica sa antipolitică, se impune în faţa politicii. Căci politica, prin însăşi esenţa sa, este o formă de organizare raţională.

Când Donald Trump a refuzat să se distanţeze de mişcările fasciate din SUA "spunând ca sunt oameni de treabă de ambele părţi" nu se deosebea forte mult de Nicuşor Dan care spunea, după referendumul intern din USR, că ambele poziţii privind definirea constituţională a căsătoriei sunt legitime. Refuzul lui Trump de a se delimita de grupurile de extremă dreaptă şi de ideologia superiorităţii "rasei albe" a provocat un val mondial de indignare. În România, clasa politică se dovedeşte extrem de "pudică" când vine vorba despre forme de intoleranţă şi extremism, cum este cazul cu mişcarea deschis antiliberală şi declarativ îndreptată împotriva drepturilor omului a Coaliţiei pentru familie.

Ca şi în SUA, unde rasismul are o istorie lungă, iar poziţia exprimată de "sudişti" a rămas puternic înrădăcinată în mentalitatea unei părţi a societăţii, şi în România tendinţele xenofobe şi intolerante care au atins apogeul cu legionarismul, dar care îşi regăsesc rădăcinile în mişcările din secolul al XIL-lea, au rezistat probei timpului, fiind chiar recondiţionată de naţional-comunismul ceauşist, pentru a fi repuse astăzi pe agenda dezbaterii publice. Şi dacă unii politicieni cred că este doar un fenomen trecător de care se pot folosi pentru a prelua guvernarea, susţinătorii neo-fascismului urmăresc preluarea puterii pentru a schimba direcţia. Dar încotro?

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Aberații fără număr. Cine este ziaristul asta care nu știe sa lege doua fraze?

    1. Noapte neagra, chiar nu poti discerne mesajul/pericolul care ne pandeste?. 

    Citesc, fără să mă mai minunez, ci doar sărind ușor peste rânduri, noul capitol din Delirul stângist al domnului Pârvulescu, demn de ziarul Scânteia al anilor '50.

    Mi-l închipui pe autorul "progresist" îngânând hitul etern Internaționala în timp ce zvâcnește inept cu o aberație nouă ...  

    Auzi alăturare: "logica fascisto-islamică".  

    Mama lor de fasciști și islamiști cu cratimă:)))

    Orice om ,indiferent cat de limitat este din punct de vedere intelectual,inconstient ,va actiona pentru a-si demonstra puterea.Cu cat este mai cult ,mai inteligent,cu atat isi va etala puterea prin cunoastere.Va face astfel incat ,fara violenta,sa ii determine pe ceilalti sa faca asa cum doreste ,chiar folosind minciuna,manipularea,adevarul etc.Cel cu intelectul mai firav,va actiona mai rudimentar ,prin violenta,chiar.Intotdeauna ,violentei i se va raspunde tot prin violenta .

    1. Alte aberatii

      Acest parvulescu este un oportunist

    "la ura de clasă revizitată în România"

    Bine identificată referința. 

    Clasa muncitoare săracă, supraîndatorată la bănci, dreapta românească autentică, urăște asistații social care sunt chiar ei. :)

    Ura de clasă din România e o ură de sine din cauza aparatului de propagandă al Securității ceaușiste anticomuniste. 

    Păcat că Pârvulescu nu a citit transcrierea conferinței de presă ci doar se limitează la a minți folosind mesajele propagandiștilor liberali de tipul CNN.

     

    Pârvulescu: Când Donald Trump a refuzat să se distanţeze de mişcările fasciate din SUA "spunând ca sunt oameni de treabă de ambele părţi" 

     

     

    Q: You said there was hatred and violence on both sides? 

    Trump: You had people and i'm not talking about the neo-Nazis and the white nationalists. They should be condemned totally. You had many people in that group other than neo-Nazis and white nationalists. The press has treated them absolutely unfairly. Now, in the other group also, you had some fine people but you also had troublemakers and you see them come with the black outfits and with the helmets and with the baseball bats. You had a lot of bad people in the other group too. 

     

     

    Deci, nu numai că Trump spune că neo-naziștii și rasiștii ar trebui să fie condamnați în mod categoric, dar mai spune și că existau mulți alți oameni la acel protest care nu făceau parte din aceste grupuri și care erau acolo pentru a protesta împotriva dărmării unei statui. 

     

     

    Trump: The following day, it looked like they had some rough, bad people, neo-Nazis, white nationalists, whatever you want to call them. You had a lot of people in that group that were there to innocently protest and very legally protest. I don't know if you know, they had a permit. The other group didn't have a permit. 

     

     

    Ce nu vă spune Pârvulescu este că de partea cealaltă, cea a stângii care a venit să provoace bătaia de la protestul dreptei, există și o formă foarte radicală de stânga. Da, ei sunt comuniștii americani, adepți ai marxism-leninismului. 

     

    Taqiyah Thompson, a student at North Carolina Central University, is a member of the Worker’s World Party (WWP), a revolutionary Marxist-Leninist group originally formed in 1959 as a hard-line offshoot of the more moderate Socialist Workers Party.  

     

     

    -----------

    Trump s-a delimitat foarte clar în conferința de presă de neo-naziști și rasiști. Pârvulescu ne minte când susține contrariul. Dar nu îl vedem pe Pârvulescu delimitându-se de grupările marxist-leniniste care se amestecă violent în peisajul politic de stânga. 

    1. A venit si obsedatul copypaste

      Pe cale de consecință, dată fiind proba de mai sus care demonstrează că Trump s-a delimitat de extremiști dar și că mass-media liberală (de tipul CNN) minte și produce fake-news pe bandă rulantă, atunci și afirmația de mai jos făcută de Pârvulescu este la fel fake news.

       

      " Refuzul lui Trump ... a provocat un val mondial de indignare." 

       

       

      Nu, nu a provocat așa ceva decât în mințile bolnave ale manipulatorilor anti-Trump, așa cum este și Pârvulescu aici de față, pregătit cu minciuni scoase din scenariile politice americane unde propaganda goebbelsiană a democraților crede că poate convinge lumea că toanta de Hillary a fost victima rușilor (altfel era un candidat perfect), că mașina politică a Clintonilor nu este coruptă până în măduvă, că omenirea are alte probleme (adică rasismul) față de cele pe care le are în realitate. 

       

      Pârvulescule, ce s-a întâmplat cu inegalitatea socială mondială și cu îmbogățirea fără precedent a claselor stăpânitoare de resurse, ajutate de politicile băncilor centrale? Ce s-a întâmplat cu agenda lui Sanders? De ce pari a fi angajat ca lăutar clintonist al elitelor cu bani? 

      A venit cocalarul antisemit de la 5.1

      Hopa si cocalarul de la 5.3 zis si Obsedatul zis si Cristi C

      a venit din nou musca nesimtita de la 5.4

      cu ce sa o pleznim? 

      Este suficient cit l-a plesnit comentariul lui Cristi C. N-am crezut ca o sa vad o musca cu creierii risipiti pe perete de forta argumentelor.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb