Polonia discută un proiect de lege care ar îngreuna recuperarea de către evrei a proprietăţilor confiscate de Germania nazistă

S.B.
Miscellanea / 23 iunie 2021

Polonia discută un proiect de lege care ar îngreuna recuperarea de către evrei a proprietăţilor confiscate de Germania nazistă

Parlamentul Poloniei discută miercuri un proiect de lege care ar îngreuna recuperarea de către evrei a proprietăţilor confiscate de Germania nazistă şi păstrate de regimul comunist după război, ceea ce ar putea tensiona relaţiile Varşoviei cu Israelul şi Statele Unite, informează news.ro.

Polonia avea una dintre cele mai mari comunităţi de evrei din lume până când a fost distrusă apropae în totalitate de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Foştii proprietari evrei şi urmaşii acestora au făcut campanie pentru obţinerea de compensaţii, după căderea comunismului în 1989.

Polonia este singura ţară din UE care nu a legiferat restituirea proprietăţilor, în pofida apelurilor repetate din partea Statelor Unite.

În 2015, Curtea Constituţională a Poloniei a decis că trebuie să existe un termen stabilit, după care deciziile administrative defectuoase nu mai pot fi atacate.

În martie, o comisie parlamentară a propus un proiect de lege pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri cu termene cuprinse între 10-30 de ani.

Criticii afirmă că acest lucru ar pune un termen limită cererilor de restituire.

Însărcinatul cu afaceri american şi-a exprimat îngrijorarea într-o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului, a informat presa poloneză.

"Înţelegem că acest proiect de lege ar face ca restituirea sau despăgubirea pentru proprietăţile confiscate în timpul Holocaustului sau din perioada comunistă să nu mai aibă loc pentru un procent mare de solicitări", a scris Bix Aliu, potrivit cotidianului Dziennik Gazeta Prawna.

Biroul de presă al Parlamentului a confirmat că a primit o astfel de scrisoare, dar nu a dat publicităţii textul. Ambasada SUA nu a comentat.

Organizaţia Mondială pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti, care s-a opus proiectului de lege, a declarat că "nu ar trebui impuse în 2021 condiţii legale noi, insurmontabile, care să facă imposibilă recuperarea ... proprietăţii sau primirea doar a unei compensaţii".

Barbara Bartus, unul dintre autorii proiectului de lege, a declarat că parlamentul trebuie să adopte verdictul Tribunalului.

Noile termene se vor aplica numai procedurilor administrative şi nu proceselor civile, deşi ea a acceptat că contestarea deciziilor administrative a stat adesea la baza cererilor de despăgubire.

"Au trecut peste 30 de ani (Polonia este) o ţară liberă şi cred ... dacă cineva trebuia să rezolve unele probleme foarte vechi în procedurile administrative ... a avut 30 de ani pentru a face acest lucru", a spus Bartus pentru Reuters.

Ministerele poloneze de Externe şi de Justiţie nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb