Ministerul de Externe polonez l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei la Varşovia în legătură cu unele comentarii făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sesiunea anuală a Adunării Generală a ONU, relatează Reuters, conform agerpres.ro.
În discursul său, Zelenski a spus că Ucraina ''lucrează din greu pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale'' şi că ''teatrul politic'' din jurul tranzitului de cereale ajută doar pe Moscova, care i-a invadat ţara anul trecut.
Polonia, Slovacia şi Ungaria, care au invocat nevoia de a-şi proteja pieţele interne, au anunţat vineri interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicţia europeană asupra acestor importuri în cinci ţări est-europene membre ale UE.
''Ministrul de externe adjunct Pawel Jablonski a transmis protestul ferm al părţii poloneze faţă de declaraţiile făcute ieri la Adunarea Generală a ONU de preşedintele V. Zelenski, care a acuzat unele ţări UE că mimează solidaritatea în timp ce ele sprijină indirect Rusia'', indică o declaraţie a MAE polonez.
Potrivit acestei declaraţii, Jablonski i-a mai transmis ambasadorului ucrainean Vasil Zvarîh că ''a pune presiune pe Polonia în forumuri multilaterale şi a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode potrivite de soluţionare a disputelor între ţări''.
Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a confirmat marţi că Ucraina a făcut un prim pas într-o dispută comercială prin formularea unei plângeri la această instituţie internaţională.
Tot marţi, Kievul a anunţat că va impune măsuri simetrice asupra importurilor ucrainene de anumite produse poloneze şi ungare dacă Varşovia şi Budapesta nu ridică interdicţiile unilaterale.
În replică, premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că ţara sa ar putea interzice importul mai multor produse alimentare ucrainene dacă Kievul alimentează disputa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 20.09.2023, 20:38)
Felicitări Polonia.Romănilor si bulgarilor le e frică și de umbra lor.Si acum după secole "ling" stăpănirile.
1.1. Usor din fleanca (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Augustin în data de 20.09.2023, 21:27)
Nu totdeauna ''lingerea'' mainii stapanului este un gest reprobabil, atunci cand scopurile sunt ''inalte''.
Rau e atunci cand esti umilit ca natie sa ''lingi'' acolo unde ai ''scuipat'', si asta in numele promisiunii paradisului social.
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 20.09.2023, 20:39)
...
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 20.09.2023, 20:39)
...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2023, 21:17)
Polonia, Slovacia şi Ungaria au curajul sa apere interesele fermierilor proprii,
Bravo
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2023, 22:19)
Stati sa vedeti cate probleme o sa avem cu Ucraina. O sa le cedam teritorii prim Delta. O sa ne umileasca rusnacii astia de mana a doua de nu o sa ne vedem.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Danusia în data de 21.09.2023, 07:19)
Ukraina va deveni noua forță europeană,înlocuind Germania.SUA va rezolva asta.