Polonia nu mai face privatizări anul acesta

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2014

Polonia nu mai face privatizări anul acesta

Guvernul Poloniei nu va mai privatiza active de stat anul acesta, după ce, săptămâna trecută, a vândut o deţinere de 1,33 miliarde de zloţi (436 milioane de dolari) din PGE SA, cel mai mare generator de electricitate din ţară.

Înstrăinarea a 3,5% din PGE a fost prima vânzare pe care guvernul a realizat-o în vederea creşterii capitalului fondului de dezvoltare Polskie Inwestycje Rozwojowe SA (PIR). Anterior, Polonia a folosit banii din privatizări la finanţarea deficitului bugetar.

"Acum avem o abordare diferită a privatizării", a declarat viceministrul Finanţelor din Polonia, Wojciech Kowalczyk, adăugând: "Dacă vom vinde deţineri mai mari, sumele vor fi destinate susţinerii investiţiilor guvernului". Oficialul polonez a subliniat: "Fondul are suficienţi bani pentru activităţile de anul acesta. Aşteptăm să accelerăm lucrul la proiectele noastre de investiţii pentru 2015".

PIR, înfiinţat în iunie 2013, se concentrează pe finanţarea explorării de petrol, a producţiei de electricitate şi a operaţiunilor din industria telecom.

În 2012, guvernul polonez a aprobat planul de vânzare a unor deţineri la PGE şi "PKO Bank Polski" SA, asiguratorul PZU SA şi grupul chimic "Ciech" SA. Kowalczyk a menţionat că Executivul polonez nu consideră necesar să adauge mai multe companii pe această listă.

Guvernul a obţinut 770 de milioane de zloţi din privatizări în primul semestru din 2014, pentru finanţarea bugetului. Kowalczyk este de părere că este posibil ca statul să nu-şi atingă ţinta anuală de 3,7 miliarde zloţi din vânzarea de active.

Conform Ministerului Finanţelor de la Varşovia, veniturile anuale obţinute de stat din privatizări au fost, în medie, în ultimul deceniu, de 6,4 miliarde de zloţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb