Polonia pregăteşte construcţia primei sale centrale nucleare

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 august

Autorităţile de la Varşovia estimează că noua centrală va începe să funcţioneze peste aproximativ zece ani.

Autorităţile de la Varşovia estimează că noua centrală va începe să funcţioneze peste aproximativ zece ani.

English Version

Obiectivul va beneficia de o alocare de 1,2 miliarde de dolari în bugetul pe 2025

Polonia intenţionează să aloce 4,6 miliarde de zloţi (1,2 miliarde de dolari) în bugetul pe 2025 pentru începerea pregătirilor necesare construcţiei primei centrale nucleare din această ţară, conform Bloomberg.

Polonia are nevoie atât de energie regenerabilă, cât şi de energie nucleară pentru reducerea preţurilor electricităţii, a declarat recent ministrul Finanţelor, Andrzej Domanski, la un eveniment organizat la Olsztyn, în nord-estul Poloniei.

Domanski a dezvăluit care vor fi cheltuielile iniţiale pentru ceea ce ar urma să fie cea mai mare investiţie făcută vreodată de Polonia, cu câteva zile înainte de reuniunea Cabinetului de la Varşovia, la care ar urma să fie aprobat proiectul de buget pentru anul următor.

La începutul acestei luni, Guvernul polonez a estimat că va trebui să asigure o finanţare de aproximativ 60 de miliarde de zloţi pentru acest proiect în perioada 2025 - 2030, înainte să obţină finanţări suplimentare din partea SUA, care vor furniza tehnologia pentru prima centrală nucleară poloneză. Planul autorităţilor de la Varşovia prognozează că centrala, amplasată pe malul Mării Baltice, va începe să funcţioneze peste aproximativ zece ani.

Acord SUA - Suedia pentru cooperare în domeniul nuclear

Suedia şi SUA au semnat, la începutul lunii august, un acord de cooperare pentru promovarea dezvoltării energiei nucleare în statul scandinav, conform AFP.

"Este un lucru bun pentru Suedia. Este un lucru bun pentru Statele Unite, este un lucru bun pentru piaţa muncii şi competitivitate", a subliniat Ebba Busch, ministrul suedez al energiei, citată într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Cele două ţări "vor face schimb de experienţă" în domenii precum construcţia de mici reactoare modulare (Small modular reactors - SMR), dezvoltarea combustibililor nucleari sau gestionarea deşeurilor nucleare, conform acordului, publicat pe site-ul guvernului suedez.

"Suedia şi SUA au amândouă o lungă experienţă în energia nucleară şi intenţionează să dezvolte noi centrale nucleare", se menţionează în comunicat.

În noiembrie 2023, Stockholmul a spus că vrea să producă "masiv" energie nucleară pentru a-şi decarboniza economia şi a răspunde cererii crescânde de electricitate. Oficialii de la

Stockholm intenţionează să înceapă iniţial construcţia echivalentului a două reactoare până în 2035 - de o capacitate totală de cel puţin 2.500 MW - urmată de o "expansiune masivă" până în 2045.

Suedia exploatează în prezent, în trei centrale diferite, şase reactoare date în folosinţă în timpul deceniului 1975-1985.

Amintim că, în luna iulie, secretarul pe Energie din Departamentul de Energie al SUA, a declarat, la Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă, că administraţia Biden-Harris pune în aplicare, în Statele Unite ale Americii, o strategie industrială fără precedent pentru energia curată, ce vizează investiţii în cercetare şi dezvoltare pentru a reduce costurile tehnologiilor emergente, în energie solară, eoliană şi geotermală. Jennifer Granholm a subliniat: "În Statele Unite, administraţia Biden-Harris pune în aplicare o strategie industrială fără precedent pentru energia curată. Investim în cercetare şi dezvoltare pentru a reduce costurile tehnologiilor emergente, cum ar fi cea nucleară avansată şi cea de captare a carbonului - la fel cum am făcut în anii 2010 pentru a reduce costurile energiei solare cu 75% - şi contribuim la reducerea riscului investiţiilor în soluţii eficiente - cum ar fi energia solară, eoliană şi geotermală - prin stimulente fiscale pentru fabricaţie şi producţie. Această strategie funcţionează".

Conform oficialului citat, Departamentul Energiei a anunţat peste 70 de miliarde de dolari în subvenţii şi împrumuturi pentru energie curată, precizând: "Sectorul privat a răspuns prin anunţarea unor investiţii proprii de 213 miliarde de dolari în producţia de energie curată de la preluarea mandatului de către preşedinte".

Potrivit secretarului american al Energiei, în total, companiile au anunţat planuri pentru mai mult de 700 de fabrici noi sau extinse, şi nu doar pentru companiile americane. Din totalul investiţiilor în producţia de energie curată din SUA între 2021 şi 2023, mai mult de jumătate au fost fie companii străine, fie societăţi mixte.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4532
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8730
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.4031

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb