Polonia şi China urmăresc adâncirea parteneriatului strategic

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2024

"Deşi Polonia şi SUA au menţinut un contact strâns în ultimii ani, vizita preşedintelui Duda semnalează, de asemenea, că ţara din Europa de Est caută o diplomaţie echilibrată, pentru a menţine legături strânse şi cu China". (Profesorul Cui Hongjian pentru Global Times)

Călin Rechea

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a arătat recent, printr-o vizită de stat în China, ce înseamnă cu adevărat urmărirea interesului naţional. Vizita s-a desfăşurat în în perioada 22 - 26 iunie 2024 la invitaţia preşedintelui Chinei.

O ştire de la Remix News arată că "preşedintele Duda şi-a exprimat dorinţa ca legăturile economice dintre Polonia şi China să nu fie afectate de tulburările istorice şi de conflictele actuale din Europa".

Preşedintele polonez a mai subliniat că "relaţiile bilaterale dintre cele două ţări s-au bazat întotdeauna pe respect reciproc", iar apoi a exprimat speranţa că "aceste relaţii vor rămâne stabile pe termen nelimitat".

Vizita de stat a avut loc cu ocazia aniversării a 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Polonia şi China.

În cadrul întâlnirilor cu preşedintele Xi Jinping, premierul Li Qiang şi alţi oficialii de la Beijing, preşedintele Duda a subliniat poziţia geografică strategică a Poloniei în Europa, la răscruce între Est şi Vest.

După cum scrie Remis News, parteneriatul strategic dintre China şi Polonia a fost semnat în 2016, iar unul dintre rezultate a fost dublarea schimburilor comerciale în următorii opt ani, până la 42 de miliarde de dolari în 2023.

"China va urma orientările strategice ale preşedintelui nostru în dezvoltarea relaţiilor cu Polonia. Ne vom dezvolta prietenia, vom spori încrederea politică şi vom consolida cooperarea economică. De asemenea, vom căuta să progresăm în parteneriatul nostru strategic pentru a aduce şi mai multe rezultate", a declarat premierul Li Qiang după întâlnirea cu preşedintele Poloniei.

În condiţiile în care "China şi Polonia au convenit să elaboreze şi să pună în aplicare un plan de acţiune pentru aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător între cele două ţări", după cum se arată într-o ştire a postului de televiziune CGTN, autorităţile de la Beijing au anunţat că vor pune în aplicare o politică unilaterală de eliminare a vizelor pentru cetăţenii polonezi care vor vizita China pentru cel mult 15 zile.

"Legăturile dintre China şi Europa Centrală şi de Est rămân stabile în acest an, iar Polonia priveşte această vizită ca pe o modalitate de a intensifica cooperarea atât în domeniul politic, cât şi în cel economic", a declarat Cui Hongjian, profesor la Academia de Guvernare Regională şi Globală din cadrul Universităţii de Studii Externe din Beijing, pentru cotidianul Global Times.

Profesorul chinez a mai accentuat faptul că Polonia va beneficia de pe urma consolidării cooperării cu China, deoarece "Varşovia încearcă să îşi extindă influenţa în regiune".

Cui Hongjian a mai adus în atenţie şi un aspect deosebit de important pentru toate ţările din Europa Centrală şi de Est: "Deşi Polonia şi SUA au menţinut un contact strâns în ultimii ani, vizita preşedintelui Duda semnalează, de asemenea, că ţara din Europa de Est caută o diplomaţie echilibrată pentru a menţine legături strânse şi cu China".

Mai mult, experţii chinezi mai arată că Global Times arată că Polonia poate juca un rol pozitiv în negocierea relaţiilor bilaterale dintre China şi Uniunea Europeană, în condiţiile unui război comercial iminent dintre cele două puteri economice.

"Polonia şi întreaga Europă ar trebui să discute cu China despre ceea ce avem în comun, ce putem face mai bine şi cum putem obţine beneficii reciproce prin respectarea partenerilor noştri. Condiţiile impuse la începerea negocierilor, mai degrabă decât concentrarea pe un dialog constructiv, va împiedica progresul către rezolvarea problemelor şi nu va duce la un viitor mai bun pentru niciuna dintre părţi", a declarat Janusz Piechocinski, fost viceprim-ministru al Poloniei, într-un interviu acordat Global Times înainte de vizita preşedintelui Poloniei.

Fostul oficial polonez a mai subliniat că este nevoie de mai multă colaborare şi mai puţină confruntare, mai ales în condiţiile în care "China va rămâne un motor puternic al economiei mondiale".

În cadrul discuţiilor oficiale a fost abordat şi războiul din Ucraina, pe fondul numeroaselor ştiri din presa occidentală, conform cărora relaţiile dintre cele două ţări au fost puternic afectate.

Profesorul Cui Hongjian consideră că astfel de afirmaţii sunt nefondate, iar "China a menţinut întotdeauna o poziţie corectă şi echitabilă în timpul crizei Rusia-Ucraina". În plus, "deşi poziţia Chinei cu privire la criză diferă de cea a Poloniei, Beijingul a menţinut un contact strâns cu Varşovia încă de la începutul crizei".

Pentru "autorităţile" de la Bucureşti, vizita preşedintelui Poloniei reprezintă o adevărată lecţie de diplomaţie, a cărei importanţă nu poate fi subliniată destul în noul context internaţional, marcat de o tranziţie accelerată către o lume multipolară, în care amatorismul şi slugărnicia nu îşi au locul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. johanis e un bou inalt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb