Ponta: "Categoria ţărilor în dezechilibru, decisă de CE pentru România, este onorantă"

Elena Deacu
Macroeconomie / 26 februarie 2015

Actualizare 13:36 Pop, către Comisarul European Dombrovskis: "FMI şi Banca Europeană sunt consultative şi nu pot dicta politicile economice ale unui stat suveran"

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Livu Pop, îi solicită comisarului european Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu moneda Euro şi Dialog Social, să organizeze o comisie de dialog social cu reprezentanţii ţărilor incluse în procedura de dezechilibru macroeconomic şi abia apoi să se pronunţe cu privire la situaţia României.

Reacţia ministrului delegat pentru Dialog Social vine după ce comisarul european Valdis Dombrovskis s-a pronunţat cu privire la deciziile luate de Comisia Europeană, ieri, referitoare la includerea Romaniei în procedura de dezechilibru macroeconomic.

Liviu Pop este citat într-un comunicat remis azi redacţiei: "Rezultatele economice transpuse în cifre arată că politicile implementate în ultimii doi ani au condus România pe un trend ascendent şi avem toate motivele să credem că acesta va continua şi în următoarea perioadă. A transforma previziuni abstracte în politici de dependenţă economică şi financiară nu înseamnă decât a slăbi capacitatea României de a se decurca fără imixtiuni externe. Este momentul ca România să înceapă să crească economic prin productivitate internă, iar creşterea economică să fie una reală şi să fie resimţită la nivelul întregii societăţi".

Potrivit ministrului Liviu Pop, FMI şi Banca Europeană sunt instituţii consultative şi nu pot dicta politicile economice ale unui stat suveran. În acest context, ministrul a adăugat că Valdis Dombrovskis ar trebui să susţină Guvernul unui stat membru UE şi să nu facă declaraţii pe subiecte pe care nu le stăpâneşte, mai arată sursa citată.

"Cu acest prilej îi lansez domnului comisar Valdis Dombrovskis invitaţia de a veni în România pentru un dialog bazat pe argumente şi cifre", a conchis Liviu Pop.

(Alexandru Costea)

-------------

România a fost inclusă de Comisia Europeană în categoria ţărilor aflate în procedură de dezechilibru macroeconomic, o categorie "onorantă" în care se află şi alte state, deoarece şi-a îmbunătăţit echilibrul economic, dar are nevoie în continuare de măsuri în acest sens, afirmă premierul Victor Ponta.

"În urma analizei Comisiei Europene, s-au stabilit mai multe categorii de ţări: categorii cu probleme grave din punctul de vedere al dezechilibrelor macroeconomice - şi, slavă Domnului, România nu este acolo - categorii de ţări cu deficit excesiv - şi iarăşi nu suntem acolo, că până la 3% (din PIB deficit-n.r.) mai avem foarte mult, noi am făcut 1,8 - şi o categorie - în care România, ca să spun direct, suntem într-o companie onorantă, alături de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia şi Finlanda - de ţări care şi-au îmbunătăţit echilibrul macroeconomic, dar care au în continuare nevoie de măsuri în acest sens", a arătat Ponta.

El a adăugat că din constatările Comisiei Europene (CE) rezultă că România a făcut mari progrese faţă de perioada crizei din 2010, dar trebuie în continuare să ia măsuri, ca şi alte state, pentru a întări echilibrul macroeconomic.

Potrivit celui mai recent raport de ţară publicat de Comisia Europeană în cadrul Semestrului european 2015, România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, ce necesită monitorizare şi o serie de măsuri de politică în domeniu. Prin urmare, Comisia Europeană a decis iniţierea procedurii de dezechilibru macroeconomic în cazul României.

Raportul arată că, în cadrul celor 3 programe succesive UE-FMI, dezechilibrele interne şi externe au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile legate de situaţia negativă relativ importantă a investiţiilor străine nete şi o capacitate de export slabă pe termen mediu necesită atenţie. Deşi stabilitatea sectorului financiar a fost menţinută până în prezent, vulnerabilitatea internă şi externă a sectorului bancar persistă.

Comisia Europeană a decis să modifice categoria de încadrare în procedura de dezechilibru macroeconomic pentru 5 dintre cele 16 state membre în care au fost identificate astfel de dezechilibre în noiembrie 2014.

Acest demers face parte din elaborarea Analizei anuale a creşterii 2015, axate pe investiţii, reforme structurale şi responsabilitate fiscală. Pachetul de decizii urmează să fie discutat de către Consiliul de afaceri economice şi financiare (ECOFIN) în luna martie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dombrovski ala a zis simplu: daca bancile vor sa-si retraga banii din Romania nu au de unde pentru ca toti sint tepari aici. Ce nu a inteles Liviu Pop ?

    Nu a inteles ca UE a tras de maneta sistemului de alarma, in consecinta Romania alinierea si drepti ca de nu o luam peste bot ! 

    1. Adica nu mai putem fura fondurile europene ? Si copiii mei din ce minca ?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb