Ponta: "Creşterea salariului mediu poate fi contracarată prin relaxarea prevăzută de noul Cod fiscal"

A.C.
Macroeconomie / 8 august 2015

Ponta: "Creşterea salariului mediu poate fi contracarată prin relaxarea prevăzută de noul Cod fiscal"

Premierul Victor Ponta nota, ieri, pe Facebook, că mărirea salariului mediu, aşa cum indică datele publicate de Institutul Naţional de Statistică, reprezintă o veste bună pentru angajaţi, dar îngrijorătoare pe termen lung pentru firme şi a susţinut că soluţia de politică publică de contracarare este relaxarea prevăzută de noul Cod fiscal. "Ştirea este foarte bună pentru angajaţii din România pentru că văd în buzunarul lor rezultatele bune - plus 8% salariu cu inflaţie 0 şi scăderea preţurilor la alimente cu circa 10% ( din scăderea TVA ). Ştirea este însă îngrijorătoare pe termen lung pentru companii şi firme. Creşterea salariilor se simte în preţul final şi deci în competitivitate. Singura soluţie de politică publică de contracarare este relaxarea fiscală prevăzută de Codul fiscal!! Economie nu Politică - acum aţi înţeles stimaţi penelişti/pedelişti! Sau mai trebuie să facem o consultare ca să vă daţi seama ce aţi votat în unanimitate în urmă cu două luni???", a scris premierul, pe Facebook.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.818 lei în iunie, în creştere faţă de luna precedentă cu 12 lei (+0,7%), arată datele publicate joi de Institutului Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,8%.

ALDE: "Coaliţia de guvernare va enunţa un punct de vedere comun la discuţiile pe Codul fiscal"

Copreşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, au transmis, ieri, că vor enunţa un punct de vedere comun cu PSD şi UNPR, la consultările pe tema Codului fiscal, afirmând că partidele politice ar trebui să extindă agenda dezbaterii, transmite Mediafax.

"ALDE îşi exprimă deschiderea pentru un dialog politic real. Desigur, coaliţia de guvernare formată din PSD, ALDE şi UNPR va enunţa un punct de vedere comun la discuţiile cu celelalte partide şi grupuri reprezentate în Parlament", arată un comunicat semnat de copreşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

Liderii ALDE au mai afirmat că, pe lângă problematica noului Cod fiscal, partidele politice ar trebui să aducă în discuţie şi aspecte care ţin de echilibrul puterilor în stat, funcţionarea statului de drept şi întărirea democraţiei, modernizarea instituţiilor, descentralizarea administrativă, precum şi modernizarea sitemului medical şi de educaţie.

"În legătură cu agenda discuţiei, din punctul nostru de vedere, aceasta ar trebui să fie una mai largă: pe lângă problematica noului Cod fiscal, să fie incluse pe agendă aspecte ce ţin de echilibrul puterilor în stat, de funcţionarea statului de drept şi întărirea democraţiei, de modernizarea instituţională, descentralizarea administrativă, modernizarea sistemelor medical şi de educaţie", se menţionează în comunicatul ALDE.

Copreşedinţii ALDE au subliniat că orice dialog suplimentar privind proiectul Codului fiscal ar trebui să vizeze, în primul rând, aspecte tehnice, afirmând că dialogul ar trebui purtat, în special, la nivelul specialiştilor în fiscalitate din partide care să se pronunţe în buza unor analize, nu să rediscute deciziile politice "deja clare şi neschimbate".

"Considerăm că, din moment ce PNL - ca principal partid de opoziţie - şi-a exprimat sprijinul politic fără echivoc prin vot pe forma actuală a Codului fiscal, orice dialog suplimentar ar trebui să vizeze în primul rând o discuţie tehnică, cu date şi cifre. Din acest punct de vedere, dialogul ar trebui realizat în principal la nivelul specialiştilor pe zona de fiscalitate din partide şi să cuprindă aspectele tehnice, nu deciziile politice - care ar trebui să fie deja clare şi neschimbate", a mai transmis ALDE.

Liderii ALDE au mai afirmat că "este necesară o abordare bazată pe echilibru şi dialog între putere şi opoziţie, respectiv între Parlament, Guvern şi Preşedinţie, nu o abordare bazată pe tensiuni şi conflict, care riscă să readucă în România blocajul şi problemele din regimul Băsescu".

UNPR a propus, joi, partidelor parlamentare data de 19 august pentru consultări pe tema Codului fiscal, acestea urmând să aibă loc în Parlament.

Gabriel Oprea anunţase că UNPR va transmite o scrisoare tuturor partidelor, pentru a le chema la discuţii la Palatul Parlamentului, astfel încât să fie găsită cea mai bună formulă pe tema Codului fiscal, înainte de sesiunea extraordinară a Parlamentului pe această temă, programată pentru sfârşitul lunii august.

Săptămâna trecută, liberalii au propus partidelor politice şi instituţiilor abilitate să participe la consultări publice pe teme de interes major precum macrostabilitatea economică, în special Codul Fiscal şi noua lege a salarizării în sectorul de stat, absorbţia de fonduri europene, dezvoltarea infrastructurii şi investiţiile publice, reforma administraţiei publice, aderarea la Spaţiul Schengen şi pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE din anul 2019.

Luni, PNL a anunţat că propune partidelor parlamentare data de 17 august pentru consultări, echipa desemnată de liberali pentru negocieri fiind alcătuită din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a transmis, ieri dimineaţă, printr-un comunicat de presă, că salută iniţiativa UNPR de a chema partidele parlamentare la consultări pe tema noului Cod Fiscal şi spune că PSD va fi reprezentat la discuţii de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor da curs invitaţiei PNL privind consultările pe teme economice, însă consideră că o singură întâlnire nu este suficientă şi propune "instituţionalizarea" dialogului cu opoziţia, printr-o serie de "întâlniri permanente".

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că liberalii vor participa la dicuţiile pe tema Codului fiscal pe 17 şi pe 19 august şi "oricând va fi necesar", arătând că PNL este partidul care a semnalat nevoia unui consens politic şi "maturitatea liberalilor a generat reacţii similare din partea UDMR, UNPR, PSD".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Stimate domnule Prim-Ministru,

    daca as conduce tara in locul Dumneavoastra in momentul de fata ar trebui sa fac ciocul mic si sa pun botul pe labe. Daca ati fi citit memorandumul din 23 August 2012 referitor la privatizarea Oltchim puteati sa constatati ca impreuna cu domnii Georgescu si Chitoiu nici macar nu ati catadicsit sa cititi decizia Comisiei Europene din data de SAPTE MARTIE si nu SASE MARTIE a anului respectiv.  

    Pentru că Ponta spune că vestea este îngrijorătoare pentru firme, deducem că nu firmele au mărit salariile benevol pentru că le permitea competitivitatea. Ci deducem că Ponta afirmă că au fost forțate să facă asta. Singurul lucru care le-ar fi forțat a fost creșterea salariului minim de la 900 la 975 în ianuarie și la 1050 în iulie.

     

    (975-900)/900 = 7.8%, deci toate salariile s-au dus în sus cu 7.8%, nu doar salariul minim. Asta înseamnă că urmează să vedem în lunile următoare și efectul lui 1050, astfel încât prin septembrie, salariul mediu va fi crescut cu 16.7%. 

     

    Acum nu ne mai mirăm că a crescut colectarea TVA. I-aș da doar parțial dreptate lui Ponta. Practic, mediul de afaceri este strâns într-o menghină: de jos vine creșterea salariului, de sus este constrângerea competitivității. Nu prea cred că scăderea TVA ar relaxa spațiul de manevră din menghina asta. Scăderea TVA ajută tot doar consumatorul final, cetățeanul cu 16.7% mai mult în buzunar. Scăderea altor taxe și impozite ar putea ajuta. Poate CAS mai mic. Dar nu TVA. 

    În aceste condiții, este oare îndreptățită analiza BNR legată de deflație? Dacă o firmă nu mai poate optimiza costurile pentru a suporta creșterea de 16.7%, ea le va transmite în prețuri. 

    Avem cel mai mic salariu minim din UE. Si bulgarii au un salariu minim mai mare. Ponta tot creste salariul minim nu pentru ca vrea el. Tot ce-i in jurul lui il obliga la asta, dar vrea si el ceva merite pentru asta, sa fie ocolo, ca da bine! Scade sau elimina taxe, creste salariul minim, adica scade si creste cheltuieli. Chiar si scaderea TVA cu 5%, duce la scaderea cheltuielilor: valoarea nou creata este taxata cu 19%, nu cu 24%. Partea proasta a intentiilor guvernarii este reduce taxe si creste salarii concomitent, iar daca creste salariile va trebui, daca sunt corecti si nu vor sa nedreptateasca cineva, sa creasca si pensiile. Daca salariile si pensiile ar fi crescute rational, cu bun simt, poate, poate echilibrul macroeconomic n-ar fi distrus. Dar cind vrei sa maresti salariile de 3 ori si cind vrei sa dai si niste pensii, sporuri si alte "stimulente" nesimtite se creeaza un adevarat virtej a caru-i amploare nu o poate prevedea nimeni. Creind aceasta situatie, Ponta a cazut in nas; nu mai este in stare sa sustina nici macar masurile bune pe care le-a initiat.

    Tare bine, pentu el si pentru noi, era daca sa grabea incet. A avut timp berechet, a avut o putere enorma sa faca lucrurile cum ar fi trebuit sa fi fost facute, adica sa ia unele masuri, sa vada efectul lor si cind lucrurile erau clare sa ia masurile urmatoare. N-a facut asa pentru ca nu l-a dus capul. Un om care a avut totul si a risipit totul putem sa spunem ca-i chiar timpit. 

    A avut sansa de partea lui, dar si-a batut joc de ea si a pierdut-o intr-un mod incredibil. 

    Jalnic: acum sta cu mina intinsa la porti straine.

    1. Bulgarii au mărit recent și ei de două ori în 2015 salariul minim și a ajuns la 380 de leva. Adică a ajuns în iulie la 858 de lei.

      N-am studiat atent situatia si mi-a ramas in memorie om ciudatenie: "Bulgaria nu mai este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte salariul minim pe economie, scrie luni cotidianul bulgar Trud. După ultima creştere din ianuarie, salariul minim pe economie în Bulgaria este de 159 euro, cu doi euro mai mare faţă de cel din România, care are cel mai mic salariu minim din UE."

    Lumea, chiar si tinerii de stanga, s-au gandit ca asta va face o alta politica decat adrian nastase si ciracii lui mafioti si aroganti, cum este acest blanculescu ,ce tot isi exhiba parerile pe aici...

    Din contra, junta lu' ponta e plina de Banditi si mai jegosi, de la sova la ghita...

    Ma tem ca doar cu picioarele inainte vor zbura de la guvern... Pentru asemenea secaturi de baroni locali merita sa faci razboi civil !!! 

    1. Vor zbura prin vot, prapaditule.

      blanculescu tu esti ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb