Ponta: "M-am gândit la demisie, dar nu poţi merita funcţia dacă te interesează numai de tine"

A.Z.
Ziarul BURSA #Politică / 10 iunie 2015

Ponta: "M-am gândit la demisie, dar nu poţi merita funcţia dacă te interesează numai de tine"

Iohannis: "Este inacceptabil să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane"

---------------------

Actualizare 19:25 Regulamentul Camerei Deputaţilor va fi modificat după votul în cazul Ponta

Regulamentul Camerei Deputaţilor urmează să fie modificat pentru a reglementa ce se întâmplă în situaţia în care Camera respinge o solicitare a procurorului de începerea urmăririi penale, cum s-a întâmplat în cazul premierului Victor Ponta, a anunţat, miercuri, secretarul Camerei, Nicolae Mircovici.

El a precizat că, la şedinţa Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, a fost decis ca, în termen de o săptămână, comisia de regulament să prezinte propuneri de modificare a regulamentului în acest sens.

"Nu există în Regulamentul Camerei Deputaţilor o prevedere expresă, există doar prevederea generală. Practic, trebuia să existe şi o precizare în legătură cu ce se întâmplă în cazul în care cererea procurorului general nu îndeplineşte condiţiile pentru ca deputaţii din Comisia juridică să îşi dea avizul, să existe un raport favorabil şi poate să existe situaţia care a fost ieri pentru raport nefavorabil", a afirmat secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici.

El a adăugat că Biroul Permanent a hotărât ca solicitarea de completare, primită din partea PSD, să fie trimisă la Comisia de regulament pentru o săptămână.

"Este o situaţie sensibilă care poate genera discuţii. Liberalii au zis că studiază varianta de a ataca la CCR modul în care s-a supus la vot raportul Comisiei juridice şi nu cererea procurorului general şi, pentru a se evita pe viitor astfel de situaţii, urmează ca Regulamentul Camerei Deputaţilor să fie completat cu o astfel de prevedere: ce se întâmplă în situaţia în care una este cererea procurorului, ea nu întruneşte numărul de voturi în Comisia juridică şi cum anume se procedează pe etape până la capăt pentru a nu fi discuţii, mai ales atunci când e vorba de persoane care în mod evident au o explozie în opinia publică şi e firesc să fie aşa", a spus Mircovici.

---

Actualizare 15:11 Zegrean: "Preşedintele poate suspenda un ministru doar dacă cel din urmă nu este parlamentar"

Un ministru poate fi suspendat de către şeful statului doar dacă acesta nu este membru al Parlamentului, a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, întrebat despre situaţia premierului Victor Ponta, urmărit penal pentru trei infracţiuni comise în perioada în care era avocat.

"Dacă nu este şi membru al Parlamentului. Dacă nu este membru al Parlamentului poate fi suspendat de preşedinte. Preşedintele trebuie să ceară urmărirea lui de către Parchet şi în situaţia asta poate să dispună surspendarea. Aşa scrie la lege", a spus Augustin Zegrean, înainte de a începe şedinţa de plen a Curţii Constituionale, el fiind întrebat de jurnalişti dacă preşedintele Klaus Iohannis îl poate suspenda pe Victor Ponta pentru infracţiunile pe care le-ar fi săvârşit în calitate de avocat.

Întrebat dacă este îngrijorătoare situaţia din prezent, Augustin Zegrean a răspuns: "E mai îngrijorătoare astăzi decât ieri? Scandalul nu a început astăzi. E început de vreo 25 de ani în România".

De asemenea, întrebat despre declaraţiile preşedintei instanţei supreme, Livia Stanciu, care afirma că ceea ce s-a întâmplat marţi în Parlament demonstrează că "legea nu este egală pentru toţi cetăţenii României", Augustin Zegrean a spus: "Nu ştiu ce impresie are doamna preşedinte a Înaltei Curţi, dar textul pe care l-a spus este corect - «nimeni nu este mai presus de lege». Aşa scrie la Constituţie".

(A.C.)

---------------------

Actualizare 13:25 Ponta: "Am verificat personal şi nu am nicio viză retrasă de către SUA"

Premierul Victor Ponta transmite că, pentru a opri "încă o dezinformare mizerabilă a propagandei securiste, a verificat personal şi nu are nicio viză (nici diplomatică, nici turistică) retrasă de către SUA".

"Ce mizerie!", scrie premierul, pe pagina de Facebook.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 11:58 Surse: "Viza diplomatică de SUA a premierului nu a fost suspendată"

Surse diplomatice susţin că informaţia potrivit căreia premierului Victor Ponta i s-a suspendat viza diplomatică de SUA nu este adevărată, transmite stiripesurse.ro.

"Partea guvernamentală a verificat informaţia chiar cu Ambasada SUA şi nu se confirmă", a declarat sub protecţia anonimatului un înalt responsabil din MAE, citat de stiripesurse.

(A.C.)

-----------

Actualizare 09:53 Comisarul.ro: "Ambasada SUA a suspendat viza diplomatică a lui Ponta"

Ambasada SUA: "Nu comentăm cazurile private"

Ambasada SUA i-a suspendat, ieri, viza diplomatică a prim-ministrului Victor Ponta, demersul oficialilor americani fiind efectuat la doar câteva ore după votul din Camera Deputaţilor, unde a fost respinsă solicitarea DNA de cercetare a deputatului Victor Ponta, potrivit site-ului comisarul.ro.

Reprezentanţii Ambasadei SUA ne-au declarat că nu comentează cazurile private privind retragerea sau suspendarea vizelor.

Tot ieri, la sediul Ambasadei SUA a avut loc o întâlnire între ambasadorii principalelor state UE, SUA şi Canadei cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu.

În aprilie 2012, Ambasada SUA i-a retras viza de călătorie, cu două luni înainte de condamnarea sa definitivă, fostului prim-ministru român Adrian Năstase.

Foşti şi actuali oficiali guvernamentali din România şi Bulgaria se află pe o listă cu interdicţii de călătorie în Statele Unite, din cauza suspiciunilor de corupţie la adresa lor. Declaraţia a fost făcută de asistentul adjunct al secretarului american de Stat pentru Europa si Eurasia, în timpul unei audieri din Congresul american.

(A.C.)

---------------

Actualizare 09:13 Livia Stanciu: "Legea nu este egală pentru toţi cetăţenii"

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia Stanciu, a declarat, în această dimineaţă, comentând votul care a respins cererea de urmărire penală a premierului Victor Ponta, că "legea nu este egală pentru toţi cetăţenii României", potrivit surselor din presă.

(A.C.)

----------------

Actualizare 08:10 Ponta: "Dacă mă dau jos cei de la PDL-PNL, este o bătălie politică împotriva votanţilor"

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirmă că el a fost numit prin vot de către cetăţeni şi ,dacă membrii PNL îl vor înlătura pentru un dosar care nu are legătură cu activitatea sa de prim-ministru, acest lucru va reprezenta "o bătălie politică împotriva oamenilor", potrivit surselor din presă.

"Oamenii spun: «Domne', noi am numit Guvernul, şi preşedintele la fel, noi, oamenii care i-am numit, avem voie să îi dăm jos.» Când? «La alegeri, bineînţeles, şi prin reprezentanţii noştri.» Altfel, dacă oamenii m-au numit pe mine prin vot şi mă dau jos cei de la PDL-PNL pentru că există un dosar care nu are nicio legătură cu activitatea mea de prim-ministru, categoric asta este o bătălie politică împotriva exact celor care ne votează", a spus Ponta, la Antena 3.

(A.C.)

-----------

Actualizare 07:46 Ponta: "Nu vreau o polemică de la distanţă cu Iohannis, dar mă simt un pic ca pe vremea lui Băsescu"

Liderul PSD, premierul Ponta, spune că nu vrea să intre în polemică de la distanţă cu preşedintele Iohannis, care i-a cerut demisia, dar că se simte ca în perioada lui Băsescu, spunând că el este cercetat în continuare de procuror, potrivit surselor din presă.

"Trebuie toţi să fim egali", a spus Ponta la Antena 3, referindu-se la faptul că preşedintele Klaus Iohannis, care îi cere să demisioneze pentru că Direcţia Naţională Anticorupţie cere urmărirea sa penală, a candidat şi câştigat alegerile prezidenţiale de anul trecut fiind trimis în judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ponta a mai arătat că majoritatea parlamentară care susţine Guvernul nu are 231 deputaţi, parlamentarii care au votat, ieri, respingerea cererii DNA de urmărire penală fiind din toate partidele cu excepţia PNL şi apărând un principiu, şi anume că un guvern este numit şi schimbat de Parlament.

Premierul a mai arătat că interesul naţional, invocat de preşedintele Iohannis, nu înseamnă că România trebuie să stea mai multe luni fără un guvern, în scandal.

Liderul PSD susţine că s-a gândit să demisioneze imediat după discuţia cu procurorul DNA şi că i-a transmis acest lucru şi preşedintelui Iohannis.

Întrebat, la Antena 3, dacă ia în calcul, într-un procent mic sau mare, varianta de a-şi demisia, Ponta a răspuns: "Am luat-o în calcul imediat după ce m-am întâlnit cu procurorul şi i-am spus chestia asta şi preşedintelui, cu care am vorbit imediat după. Da, pentru mine strict personal e varianta cea mai bună. Când aud asta, cu cariera politică... Nu, acum e vorba de viaţa mea şi a familiei mele".

El a adăugat însă că nu poate fi ocupată o funcţie de prim-ministru, pe care s-o şi meriţi, "dacă te interesează numai de tine şi de cei din jur".

Ponta apreciază că soluţia de ieşire din situaţia actuală este să prezinte procurorului toate datele cerute, Guvernul să fie lăsat să îşi continue activitatea şi "fiecare să îşi vadă de treaba lui", inclusiv Iohannis.

"Şi preşedintele Iohannis are treaba lui, să şi-o facă", a spus Ponta.

El a arătat că Guvernul trebuie lăsat să lucreze deoarece urmează să aplice proiecte importante care nu pot fi amânate, precum Codul Fiscal, Master Planul de transport, Legea salarizării bugetarilor.

(Alexandru Costea)

------------

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, ieri, cererea DNA de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, după cum se aşteptau analiştii şi cum era deja previzibil şi pentru opoziţie, care nu a reuşit să atragă de partea sa UNPR-ul condus de Gabriel Oprea. Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de ieri au fost prezenţi 351. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost "pentru" proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta, iar 120 de voturi au fost "împotrivă".

Surse liberale ne-au spus că Oprea nu a fost mulţumit de oferta PNL pentru a nu mai sprijini actuala coaliţie de guvernare. Sursele noastre afirmă că generalul a solicitat şi nu a primit mai multe ministere şi conducerea SIE.

Liderii liberali speră, acum, ca până vineri, când este votul final pe moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, să poată să coalizeze grupuri din toate partidele, inclusiv UNPR, PC şi PSD. Liberalii trag speranţa că în coaliţie s-au strâns suficiente nemulţumiri la adresa premierului Ponta şi a încăpăţânării sale de a nu demisiona.

În urma votului din plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta. Preşedintele a spus că Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze actul de justiţie şi că regretă că cei din coaliţia de guvernare au impus o decizie în sens contrar şi s-a transformat într-un scut de protecţie pentru Victor Ponta.

Aseară, după şedinţa CSAT, Klaus Iohannis a ţinut să precizeze: "Să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil într-o democraţie. Am văzut cu toţii că procurorii DNA îl acuză pe premier de fapte penale. Am văzut de asemenea că premierul se declară nevinovat. Nici parlamentul, nici eu nu putem stabili cine are dreptate. Singurii calificaţi sunt judecătorii. Dar pentru asta, speţa trebuie să ajungă în faţă instanţei".

Preşedintele a apreciat că ziua de ieri a fost tristă pentru democraţia din România şi a spus că premierul a avut la dispoziţie trei variante de reacţie: "Prima, cea mai bună şi onorabilă, ar fi fost demisia şi să se pună la dispoziţia justiţiei. A decis să nu o facă. A doua variantă este să îşi convingă colegii să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor şi să dovedească practic că e nevinovat. Dacă aşa s-ar fi întâmplat probabil nici nu l-aş fi suspendat din funcţie şi cu siguranţă s-ar fi găsit modalităţi de judecare cu mare celeritate pentru a lămuri foarte repede problema. Premierul nu a avut curaj să facă acest lucru. A ales a treia variantă, cea mai proastă: domnul Ponta s-a folosit de influenţa pe care o are ca premier şi a solicitat majorităţii parlamentare să nu încuviinţeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul".

Klaus Iohannis a mai declarat că premierul nu mai poate demonstra nimănui acum că a avut dreptate şi, mult mai grav, creează o imagine negativă despre România, despre democraţia românească. "Domnul Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu", a conchis şeful statului.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Şova - Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese, întrucât i-a oferit lui Şova funcţii înainte în Guvern.

Duminică, Ponta a anunţat că nu demisionează şi a acuzat DNA că vrea să răstoarne Guvernul.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. puie capul! cata penibilitate, cate minciuna, cata nesimtire, cata degradare pe un singur mongol..

    1. Cata nesimtire! Crede caS-A UITAT cazul RARINCA prin diversiunea PONTA .Dreptate pentru oamenii nenorociti de un sistem corrupt.

    Asta este, fie-i tarana politica usoara. Daca nu il mai vor americanii nu mai are nici o sansa iar americanii au dat un semnal clar. Din alt unghi de vedere, este ticalos comportamentul lui

    1. Este ticalos comportamentul lui Johannis care urmareste inlocuirea lui Ponta cu Predoiu un individ mult mai patat decat Ponta sub pretextul infaptuirii justitiei. Sunt satul de hotii din PDL care ajunsi in parlament pe usa din dos, la redistribuiri, camuflati sub umbrela PNL sa li se piarda urma, ajung pe coridoare intunecate, cu bani furati din belsug , sa urce treptele puterii si sa preia ca salvatori puterea de parca ne-ar face un favor. Predoiu este la fel ca Besescu, Blejnar, Ialomitianu, Duta, Boc si altii. Nu demult Predoiu perora ca noi, poporul am dat o lovitura de stat impotriva lui Basescu si a regimului sau ticalos din care cu belsug a facut parte. Ma oripileaza modul nemernic in care justitia cu capii sai efemeri este facuta sa loveasca selectiv in anume partide politice. Asta pe termen lung este in defavoarea statului de drept si a democratiei in romania. Presupun ca americanilor li s-au furnizat destule dovezi asupra a ce a facut Ponta insa nu este posibil sa il vezi doar pe Ponta si pe restul sa ii avantajezi sa ajunga la guvernare cu hotii similare. Daca e justitie, sa fie pentru toti la fel cum zice Johannis facand alta decat zice.

      daca si Neamtul a inceput sa execute comenzile basistilor si face pe placul lor,maine poimaine ne trezim ca-l propune pe Marinaru ca prim ministru ca tare-i priceput baiatu ! Va fi greu de scapat de basisti pt ca in 10 ani ia plantat peste tot .

      O sa invinetiti cand va fi Basescu prim-ministru!

      In orice caz oricine ar veni in locul lui Ponta va fi mult mai bun, mai ales Basescu!

      Dar numai după ce își rezolvă cele 60 de dosare de la Parchetul General.

      basescu este expirat

      Nu e mai expirat decat Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb