PONTA ŞI BĂSESCU - DEZINTERES PENTRU PIAŢA DE CAPITAL Statul, cu spatele la Bursă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2012

Statul, cu spatele la Bursă

Investitorii şi brokerii, revoltaţi

Dezinteresul statului faţă de piaţa de capital loveşte puternic Bursa de Valori Bucureşti, unde, în ultima vreme, tranzacţiile zilnice au ajuns la cote de avarie.

Autorităţile au "scăpat", anul acesta, pe bursă, numai oferta secundară "Transelectrica", pentru restul programului de IPO-uri şi SPO-uri convenit cu FMI aplicând singura strategie de succes, amânarea.

În acest an, media zilnică a schimburilor cu acţiuni a fost de 29,9 milioane de lei, însă în ultima vreme tranzacţiile cu greu au mai depăşit 10 milioane de lei pe şedinţă.

Brokerii şi investitorii atacă dur comportamentul statului, în care îşi puseseră speranţa să aducă marfă nouă la BVB.

Interesant este acum ce strategie de dezvoltare a pieţei de capital vor aplica oficialii BVB.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, care de obicei nu sunt de acord cu nimic, niciodată, au bătut palma să amâne privatizările prin piaţa de capital în care actorii pieţei îşi puseseră speranţele.

Investitorii, prin vocea AIPC (Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital), şi câţiva brokeri contactaţi de ziarul BURSA s-au arătat revoltaţi.

Nicolae Gherguş, Confident Invest: "Unde nu există nicio fărâmă de viziune economică, amânarea devine măsura strategică"

În 22 de ani de capitalism, corupţia clasei politice şi a clientelei din România nu a reuşit să sporească în rafinament, astfel încât să depăşim faza rudimentară a parazitării companiilor publice, şi de aceea există această opoziţie a politicului la înstrăinarea lor sau chiar şi la cedarea controlului administrativ, consideră Nicolae Gherguş, preşedintele "Confident Invest".

Brokerul a adăugat: "Dacă în 8 ani de guvernare «de dreapta» nu s-a făcut privatizare, aşteptările mele dinspre «stânga» sunt nule.

Unde nu există nicio fărâmă de viziune economică, amânarea devine măsura strategică. Piaţa de capital, cursul de schimb şi inflaţia reprezintă oglinda şi expectaţia bunei guvernări".

Valentin Ionescu, SIF Moldova: "«Surpriză» ar fi fost dacă ofertele s-ar fi realizat"

Piaţa de capital încă nu-şi îndeplineşte rolul de finanţator al economiei, consideră Valentin Ionescu, administrator SIF Moldova şi fost director general al BVB.

Domnia sa ne-a declarat: "Mă uitam în presa internaţională referitor la acest subiect şi am constatat că pe tot parcursul anului am transmis numai mesaje negative cu privire la aceste oferte amânate. Pe plan intern, se pare că nu mai surprinde pe nimeni faptul că încă o ofertă s-a amânat. «Surpriză» ar fi fost dacă ele s-ar fi realizat.

O strategie coerentă cu un calendar respectat ar fi însemnat mult pentru stat şi foarte mult pentru aceste companii. Listarea lor pe bursă, pentru cele nelistate, ar fi adus mai multă transparenţă în activitatea lor şi un management mai performant, dar şi resurse pentru bugetul de stat pe termen scurt şi taxe şi impozite pe termen lung, din volumele de tranzacţionare şi profiturile repor-tate".

Bursa de Valori aştepta aceste oferte pentru a ieşi din rândul burselor de frontieră, a spus Valentin Ionescu, adăugând: "Intermendiarii din piaţa de capital îşi închid porţile unul câte unul, mari bănci de investiţii se retrag din România. Trăgând linie, nimeni nu câştigă din aceste amânări, iar efectele sunt numai negative şi greu de cuantificat".

Mihai Chişu, IFB Finwest: "Dezinteres şi bătaie de joc"

Mesajul pe care îl percepe orice investitor când observă inconsecvenţa statului când vine vorba de listări este acela de dezinteres şi bătaie de joc, este de părere Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest".

Domnia sa ne-a spus că este adeptul ideii că statul, prin listări de pachete, atinge mai mult obiective în acelaşi timp: se finanţează pentru a investi în domenii ce îi pot aduce o rentabilitate crescută pe termen mediu şi lung (spre exemplu, infrastructura rutieră), stopează hemoragia financiară în cadrul multor companii de stat care sunt tributare unui sistem relaţional politic, rentabilizează aces-te companii prin permisiunea unui management mai bun calitativ, aplică nişte norme europene ale bunei guvernanţe corporative, creează un ecosistem financiar al pieţei de capital care generează taxe şi venituri sporite în timp, oferă alternative de investiţii şi stimulează educarea financiară a populaţiei.

Mihai Chişu a mai adăugat: "Constatând totuşi că există o puternică propagandă potrivit căreia nu este momentul bun pentru astfel de listări (curios este ca în 2007-2008 spuneau la fel), m-aş fi aşteptat ca statul măcar să stimuleze acest domeniu pe alte căi, spre exemplu fiscal şi educaţional, în aşa fel încât să extragă foloase pe termen mediu şi lung cel puţin din punct de vedere al potenţialului de taxare.

Cum alegerile se aproprie, mă aştept să se discute iarăşi despre rolul esenţial al pieţei de capital într-o ţară modernă şi europeană precum România, ca ulterior aceeaşi propovăduitori înflăcăraţi să uite cu desăvârşire patima ce, efemer, i-a cuprins".

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Piaţa locală de capital agonizează"

Piaţa locală de capital agonizează, oxigenul primit de listarea Fondului Proprietatea fiind din ce în ce mai aproape de a-şi pierde efectul catalizator, opinează Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".

Domnia sa ne-a declarat: "Companiile private din păcate nu privesc bursa ca fiind o opţiune de finanţare, astfel că resuscitarea rămâne în sarcina statului. Bursa ar putea câştiga mult din aceste listări, însă nu acesta ar fi un scop în sine al privatizărilor. Listarea trebuie privită ca un mijloc de eficientizare economică. Piaţa de capital are nevoie actualmente de o ancoră de salvare, dar pentru a func-ţiona sănătos este necesar un mediu în care transparenţa să reprezinte o virtute şi nu un impediment. Alături de avantajele ce revin unei companii deschise, Bursa poate aduce şi un capital de imagine societăţilor listate, capital ce în mod normal şi-ar găsi avantaje economice. Ca atare, companiile ce se află pe lista privatizărilor pot câştiga de pe urma prezenţei lor pe piaţa de capital, acesta fiind şi obiectivul pe care statul ar trebui să îl aibă în vedere".

Lungul şir al amânărilor şi al tergiversărilor duce la erodarea optimis-mului privind prezenţa companiilor valoroase pe piaţa de capital, mai spune Simion Tihon: "Deşi există circumstanţe atenuante pentru prelungirea acestor termene de către stat (contextul de piaţă este dificil şi important: vezi diferenţa între oferta Petrom şi Transelectrica), este din ce în ce mai greu de a păstra investitorii încrezători în puterea Bursei autohtone de a juca un rol pozitiv în economie în general".

Ovidiu-George Dumitrescu, "Tradeville": "Mesajul transmis investitorilor este mixt"

Analistul "Tradeville" Ovidiu-George Dumitrescu este de părere că mesajul transmis investitorilor (în special cei străini) este mixt: "Predomină latura negativă: guvernanţii evită să ia aceste decizii menţinând controlul de stat asupra unor părţi importante din economie. În contextul unui an electoral acest lucru este oarecum de înţeles şi se întâmplă şi la case mai mari ca decizii importante să se amâne înaintea alegerilor importante. Totuşi, aceste amânări continue tind să conducă la îndoieli în privinţa seriozităţii clasei politice relativ la procesul de privatizare şi în special al celui derulat prin Bursă".

Ovidiu-George Dumitrescu vede şi o parte pozitivă: "Preşedinţia şi Guvernul au găsit o cale de a se pune de acord pe o temă importantă într-un mod amiabil având în vedere modul de funcţionare de până acum al coabitării, la noi în ţară".

Pentru piaţa de capital locală însă partea pozitivă păleşte în faţa lipsei de emitenţi noi (problemă pe care statul ar putea să o rezolve relativ uşor şi cu beneficii publice importante, atât pe termen scurt cât şi mediu şi lung), ne-a mai spus domnul Dumitrescu, adăugând: "Mai mult, pesimismul generat ca urmare a aces-tei situaţii inhibă şi listările companiilor private, reducând mult volumele de tranzacţionare şi, deci, fezabilitatea utilizării Bursei ca formă de finanţare a economiei, lucru care ar trebui să fie principalul ei scop".

AIPC: Prin amânarea listărilor promise de stat, bursa locală rămâne la stadiul de piaţă de frontieră

Amânarea listării companiilor de stat menţine bursa din România la stadiul de piaţă de frontieră, iar autorităţile trebuie să stabilească termene clare, pe care să le respecte, pentru vânzarea acţiunilor prin intermediul pieţei de capital, afirmă repre-zentanţii AIPC.

"Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital constată cu dezamăgire faptul că preşedintele Traian Băses-cu şi premierul Victor Ponta au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă şi vânzarea unui pachet de acţiuni Transgaz, considerând că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operaţiuni. Considerăm că prin amânarea acestor listări, Româ-nia amână sine die depăşirea stadiului de «frontier market» al pieţei de capital, ratând încă o dată intrarea pe radarele fondurilor de investiţii specializate pe pieţe emergente, care dis-pun de multe lichidităţi disponibile pentru investiţii, iar discounturile la care se tranzacţionează acţiunile româneşti vor rămâne în continuare foarte mari. Având în vedere că piaţa de capital este cel mai credibil etalon al unei economii, acest discount se răsfrânge asupra tuturor activelor româneşti", se arată într-un co-municat transmis de AIPC.

"Deja nu mai este rezonabil să ne imaginăm vreo comparaţie cu bursa poloneză, însă exemplul Turciei, la care România se uita de sus în urmă cu doar câţiva ani, iar acum are tranzacţii de sute de ori mai mari pe bursă şi a devenit o piaţă «investment grade», ne arată cât de uşor este să te dezvolţi economic cu puţină consecvenţă şi predictibilitate, caracteristici care, din păcate, îi lipsesc pieţei autohtone de capital. Solicităm pe această cale autorităţilor abilitate să dea dovadă de seriozitate şi profesionalism în stabilirea unor termene clare pentru listarea companiilor de stat sau vânzarea de pachete de acţiuni la companiile deja listate şi, mai ales, respectarea acestor termene", arată Asociaţia.

Statul s-a angajat faţă de FMI să vândă pe bursă participaţii la unele companii, printre care şi un pachet de 15% din acţiunile Transgaz, Nuclerelectrica (10%), Hidroelectrica (10%), Romgaz (15%).

În cazul CFR Marfă, Guvernul intenţionează să vândă prin licitaţie cu strigare un pachet de acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al companiei, precum şi pachetul care va fi deţinut de stat în urma conversiei datoriilor societăţii în acţiuni şi cel rezultat în urma compensării datoriilor CFR Marfă către CFR S.A.

Oferta de la Transelectrica, din luna martie, a fost singura încheiată cu succes dintre cele două derulate în ultimii cinci ani la o companie de stat. În celelalte cazuri, termenele asumate iniţial au fost depăşite sau amânate, deşi statul a selectat deja brokerii care să intermedieze ofertele.

Guvernul a încercat în luna iulie a anului trecut să vândă un pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), însă oferta a eşuat deoarece cererea a fost sub pragul minim de la care operaţiunea putea fi încheiată cu succes.

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că Guvernul şi Preşedinţia au o opinie comună privind vânzarea de acţiuni Transgaz, existând opţiunea de a vinde acum la un preţ mai slab sau de a nu vinde, pornind de la ideea că dezvoltarea sectorului energetic "în câţiva ani" va creşte valoarea participaţiilor statului.

El a amintit că vânzarea unui pachet de acţiuni Transgaz a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar a precizat în acelaşi timp că în luna decembrie sau cel mai probabil la începutul anului viitor, în prima săptămâ-nă din luna ianuarie, vor fi iniţiate negocierile cu instituţia financiară internaţională pentru încheierea unei noi scrisori de intenţie şi a unui nou acord preventiv.

"Referitor la privatizările strategice, şi anume Transgaz şi CFR Marfă, asumate de România în luna februarie 2012, există un punct de vedere comun al Preşedinţiei şi Guvernului şi va forma obiectul discuţiilor Ministerului Finanţelor cu delegaţia FMI", a spus Ponta.

Surse participante la discuţia de miercuri dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au declarat anterior agenţiei Mediafax că cei doi oficiali au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă şi listarea unor acţiuni Transgaz, apreciind că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operaţiuni, şi să aştepte numirea managerilor privaţi care să crească valoarea celor două companii.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Va inselati !

    Bursa este cu spatele la stat(la politicieni ca ei hotarasc !  

    Ce rol are CNVM in aceasta ecuatie ?

    Guvernul Ponta are de gand sa urmeze un model polonez !

    Pacat ca va mai trai doar pana la alegeri ! 

    Faceti mai draga hotilor management adevarat la companiile de stat, la administratii etc. !

    Voi nu vedeti ca stau pe un munte de resurse si nu fac decat sa fure de acolo ! 

    Mai bagati la puscarie din administratorii astia care conduc si urmariti unde se duc banii. Sa vedeti 

    ce bine vor merge si companiile de stat.  

    Uitati-va la OMV ce bine merge !

     

    De 17 ani bursa sta cu mana intinsa la stat, ca asistatii social. Asa o fi si in vest? Sa vina statul sa ne faca treaba, sa listeze societati, ca noi nu stim decat sa luam comisin. Noi suntem foarte capabili, dar asteptam ca atiii sa ne faca treaba. Foarte romanesc.

    1. Tu vezi cine isi da cu pararea? Iti dai seama cata dreptate ai..nu? Unul din cei de mai sus chiar a fost la conducere si ce a facut? Sa fim seriosi! Alearga ca iepurele disperat dupa locuri unde sa cheltuiasa si sa apara la TV, presa si alele. Nu ma mira ca astazi suntem, unde suntem, dar ar trebui ca cei in cauza sa-l sanctioneze mai drastic. Cum poate candida un asa personaj la Sibiu cand de la BVB are OK Negativ? Se poate sa fie actionarii atat de fraieri ( sa ma ierte ca-i numesc asa) ?

    Aipc nu mai bate campii !

    Ia avionul pana la Istanbul ! 

    Cand a fost piata de capital din Romania peste Turcia ?

    Explica-ne si noua investitorilor protejati ! 

    1. Nici o surpriza la AIPC. Atunci cand alcoolul scrie comunicatele.

    De ce trebuie statul sa rezolve problema lichiditatii bursei? Toti brokerii astia si presedintii si directorii BVB care s-au perindat din 2008 ce pazesc? Inainte de 2008 ii durea la basca, vorba aia "nici nu se dadeau jos din pat" pentru mai putin de 10.000 EUR in cont, acum plang ca au rulaj de 3mil EUR zilnic si ca statul nu face nimic pentru ei. Pai ce ma, nu eram in capitalism? Va e dor de comunism, sa aveti totul centralizat, sa va dea statul de mancare???!! Reinviati-l pe Ceausescu si ziceti-i si de piata de capital, ca oricum a facut in 40 de ani mai mult decat vor face toti politicienii in 100 de ani!!

    1. Nu a cerut nimeni ca statul sa rezolve problema lichiditatii bursei ! Nici nu are cum s-o faca.

      Statul trebuie sa aiba o atitudine corecta fata de cetatenii si entitatile din Romania deci inclusiv fata de piata de capital. Ceausescu nu a facut decat sa-si apere fundul pana a crapat. Poporul Roman a realizat tot ce distrug politicinii de 23 de ani. 

      Corect - sa aiba o atitudine corecta, dar mai mult, de ce stau astia cu mana intinsa la stat sa le rezolve problemele si sa-i scoata din kkt? Statul a pus FP pe bursa (cu chiu cu vai, intr-un final s-a intamplat) au zis astia ca aduc investitori, a murit rulajul, nu s-a intamplat nimic. Acum ar mai fi cateva companii pe care statul le poate pune pe bursa, brokerii le vor si p-alea, sa-si mai prelungeasca agonia vreo 2-3 ani, dupa care ce dreaq o sa mai faca? Sa puna mana sa mai munceasca si ei, sa convinga o companie privata ceva sa se finanteze pe bursa. Nimic. In schimb nu le arde decat de combinatii si jocuri de culise si de interese.

      FP a fost un balon bun pt. bursa si investitori. FT face treaba acolo.

      Daca ar sta cu mana intinsa poate ar primi ceva dar de fapt nu fac nimic !

      Bursa nu va muri !  

      draga Theraflu,

      de aceea exista peste tot smiorcaitori care dau statului 100% vina pentru ceea ce se intampla pe bursa. Cate firme la care statul mai are doar participatie minoritara sau listat pe bursa. Sau mai bine sa intrebam cate nu ? Atunci poate reusim sa avem 100%. Cat mai stati ca niste papagali sa va spuna toti smecherasii ca actiunile voastre nu valoreaza nimic? De ce ditamai guru financiar nu e in stare sa creasca valoarea actiunilor decat prin micsorarea capitalului social? Cum se intampla ca exact in momentul in care se vinde un pachet consistent pe bursa firma mama vine si ea cu marire de capital sau/si emitere de obligatiuni. De ce ziarele de limba germana la est de Passau preiau declaratiile superinteligente de genul o sa indeplinim conditiile de intrare in zona economica Euro in 20 pana la 30 de ani, dar spun ca titlu ca avem nevoie de 30 de ani. De ce o banca isi imbunatateste core1 capital conform EBA trecand la sistemul IFRS in anul 2011 ...? De ce lasati sa spuna o vulpe ratutita ca tara si natiunea nu este perfecta? De ce va doare in cot atunci cand un NIMENI va face brute, cand un smecheras de duzina va trimite pe coordonate africane si deunazi o televiziune avand calificativul AAA primeste decoratii pentru ca arata cat gunoi menajer este acolo unde pe vremuri se prelucra minereu.Vorba domnului actor care a jucat in filmul cu Daniel Craig. Aceasta nu este tara mea, a imperfectilor de tip Vulpescu, a celor care vor sa raspunda in fata marii adunarii nationale sau a celor care observa progresele tarii studiind evolutia numarului si a calitatiii limuzinelor in Bucuresti. Va spune asta un BOU, care prefera sa are in continuare decat sa priveasca impotenta intelectuala a celor care si-au pastrat mingile doar pentru a face imagine :-( Unde esti tu BATMAN sa ne arati ce inseamna ATITUDINE! 

      Oferta la Petrom a fost astfel facuta incat daca venea un cumparator OMV licita si el avand acces confidential la oferta dar au fost calici si au zis ca le vor lua mai tarziu. Problemele se pot rezolva foarte simplu prin LEGI si puscarii.

      Parca un evreu a spus ca statele sunt cimitirele natiunilor ". 

      prin oferte care nu pot fi refuzate :-). Iar vanzarea actiunilor Petrom nu a fost o astfel de oferta :-) Daca vei consuma mai mult Bergenbier probabil vei putea sa afli si motivul, caci prietenii stiu de ce :-)

      Din pacate nu mai beau bere !

      Dar cine stie poate ma risc .

      si el a trecut pe bere. Iti urez o seara buna si un weekend placut :-) I pup You.

    Observatia esentiala expusa in articol:

    "Companiile private din păcate nu privesc bursa ca fiind o opţiune de finanţare, astfel că resuscitarea rămâne în sarcina statului."

    Restul e tacere.  

    Brokerii ar trebui sa-si puna sperante in noua conducere a BVB si nu in Statul Roman. BVB este o companie cu capital privat, care si-a angajat management cu salarii de privat, asa ca oameni buni v-ati angajat ca faceti ceva, trebuie sa faceti sau sa raspundeti in fata actionarilor. Vad ca pana una alta faceti numai angajarii, insa in curand trebuie sa aveti si rezultate. La stat sa dati numai impozit, statul v-a ajutat la deschidere, pana cand sa va dea Statul?

    Pai BVB si CNVM nu au fost in stare sa-l elimine de pe piata de capital pe Chelu. Daca atata lucru nu poti sa faci, cine garanteaza ca listarile societatilor de stat vor avea succes. Atata timp cat Chelu zburda pe bursa si face ce vrea, BVB si CNVM au credibilitate zero !!!!

    Nu sunt comparabile cotatiile la bursa a actiunilor OLTCHIM si SNP Petrom?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb