Ponta: "Vreau să adoptăm Codul Fiscal în următoarele două săptămâni"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Politică / 11 iunie 2015

Ponta: "Vreau să adoptăm Codul Fiscal în următoarele două săptămâni"

Premierul Victor Ponta declarat, ieri, că vrea ca Parlamentul să adopte Codul Fiscal în următoarele două săptămâni pentru a arăta clar mediului de afaceri stabilitatea şi predictibilitatea în acest domeniu. Prezent la lucrările Consiliului de Administraţie şi Adunării Generale a Asociaţiei Europeană a Artizanatului şi IMM (UEAPME), organizate în parteneriat cu Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, domnia sa a spus că singurii care pot strica lucrurile foarte bune din economie sunt oamenii politici şi că speră ca acest lucru să nu se întâmple.

Primul ministru le-a transmis invitaţilor asociaţiei că România este acum într-un moment extraordinar din punct de vedere economic şi că a reuşit, în aceşti ani de guvernare, să revină la momentul de dezvoltare din 2008, amintind creşterea PIB din primul trimestru despre care spune că se datorează, în mică parte, şi politicilor Guvernului.

La rândul său, ministrul energiei Andrei Gerea le-a transmis reprezentanţilor Asociaţiei că printre priorităţile planului de guvernare 2013-2016 pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri autohton s-au numărat îmbunătăţirea gradului de promovare a educaţiei profesionale, îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la finanţare, dar şi stimularea activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare.

Noul Cod Fiscal va aduce predictibilitate şi stabilitate în mediul economic, a mai spus domnul Gerea, care a subliniat că o serie de măsuri care, suprapuse peste cele deja luate - reducerea costului cu forţa de muncă, reducerea TVA la 9% la alimente şi servicii din industria alimentară - vor stimula antreprenoriatul.

Ministrul Energiei a ţinut să precizeze: "Am convingerea că ţara noastră va menţine ritmul de creştere economică. Noul Cod Fiscal prevede, începând cu 1 ianuarie 2016, scăderea TVA de la 24 la 20% şi scăderea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019. Şi pentru zona de fiscalitate la microîntreprinderi venim cu o serie de măsuri liberale. Vrem să stimulăm angajarea, prin instituirea unui impozit de 1% pentru microîntreprinderile cu peste 2 angajaţi, 3% la cele cu un angajat, iar cele fără niciun angajat vor plăti 3% plus 1500 de lei. De asemenea, din 2017, se va reduce cota contribuţiilor asigurărilor sociale la stat atât pentru angajator, de la 15,8% la 13,5%, cât şi pentru angajat, de la 10,5% la 7,5%, asta după ce am operat deja o scădere a acestor contribuţii de cinci puncte procentuale. Vrem să eliminăm şi impozitul pe dividende".

Deputatul liberal Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe, a replicat, într-un comunicat, că Victor Ponta bate record după record la capitolul manipularea cifrelor statistice, urmărind să păcălească populaţia că "economia duduie". Parlamentarul acuză: "Ce face de fapt Victor Ponta este să prezinte jumătatea plină a paharului drept o mare performanţă a guvernului său. Deşi se laudă că economia se află pe creştere în primul trimestru din 2015, se face că nu vede semnalele îngrijorătoare care vin din economia privată. Astfel, Victor Ponta nu are niciun fel de explicaţii atunci când trebuie să spună de ce, pe fondul creşterii economice, şomajul are tendinţă constantă de creştere, iar salariile medii din principalele sectoare de activitate economică au înregistrat scăderi. De exemplu, în luna aprilie 2015, şomajul a ajuns la 6,9%, faţă de 6,6% în luna decembrie 2014. De asemenea, deşi în luna aprilie au fost sărbători şi unii angajaţi au mai primit diverse bonusuri sau prime, în mare parte din sectoarele de activitate economică salariile medii au scăzut cu 2% până la 10%: industria textilă, comerţ, fabricarea de maşini şi utilaje. Mai grav este că personalul din învăţământ şi sănătate - sectoare pe care Victor Ponta le considera prioritare înainte de a veni la guvernare - a înregistrat o scădere a salariilor de aproximativ 1,2%".

Fostul ministru de finanţe consideră că măsurile fiscale proaste implementate vreme de trei ani de Guvernul Ponta se văd astăzi în tendinţele din economia privată şi susţine că Victor Ponta nu a stimulat nici un moment locurile de muncă bine plătite şi nici creşterea economică bazată pe venituri mai mari şi stabile ale populaţiei.

Gheorghe Ialomiţianu a mai declarat că, deşi premierul afirmă că modelul de creştere economică este bazat pe consum intern şi exporturi, măsurile fiscale aprobate de Guvernul Ponta au slăbit constant cele două motoare de creştere, continuând: " Deşi Victor Ponta se laudă că a redus TVA la alimente şi că le-a dat românilor bani pe această cale, cu mâna cealaltă le-a luat din buzunar, prin alte impozite şi taxe, precum şi prin creşterea preţului la utilităţi, mai mult decât au câştigat gospodăriile din reducerea încă neresimţită a preţurilor. Pe de altă parte, cel de-al doilea motor de creştere economică a lui Victor Ponta, şi anume exporturile, a fost lovit direct în fărâma de competitivitate pe care o câştigase, prin sacrificarea investiţiilor din infrastructura de transporturi. Lipsa unei politici de investiţii publice pe termen mediu şi de atragere a investiţiilor private face ca România să nu aibă o creştere economică sustenabilă şi robustă, pe termen mediu şi lung".

Deputatul susţine că despre creşterea economică bazată pe investiţii publice şi private sănătoase Victor Ponta nu a vorbit niciodată, deoarece nu înţelege că aceasta este sursa cea mai solidă a unei creşteri economice sustenabile, de lungă durată, şi singurul generator de locuri de muncă bine plătite în economie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca mesajul votului pt.dl.Iohannis a fost clar, adica nu l-am vrut pe Ponta si ai lui, ci pe altcineva. Asta este clar pentru toti, nu? Iar dl.Iohannis trebuie acum sa confirme ca el este cel de care aveam nevoie. Dar lucrul clar este ca lumea nu mai vrea oameni de genul lui Ponta, Sarbu, Dragnea, Geoana, Iliescu, Nastase, Vanghelie, Hrebenciuc, +100 de animale infometate si criminale care se perinda in acel PSD corupt, corupator si infractor. Nu ca si in celelalte partide n-ar fi asemenea specimene. Dar macar am elimina aceasta incadrare a Romaniei de "singura tara cu socialisti la conducere". Si cine stie, poate reusim sa dam peste cineva responsabil si capabil, care sa inteleaga mersul administrarii economiei pe termen mediu si care sa aibe putina constiinta de neam, sa doreasca dezvoltarea Romaniei, a cetatenilor ei, nu a unei gasti de infractori asasini iresponsabili si rupti de realitatea inconjuratoare. Majoritatea oamenilor traiesc rau, de pe o zi pe alta, fara sperante de viitor. Se hranesc cu iluzii, iar cand nu le mai au se sinucid. Ganditi-va la tarani, pe care i-am uitat toti, ganditi-va la oamenii care traiesc cu 500-800 lei pe luna, ganditi-va la copii nostri, la adolescentii care n-au directie acum si nici slujbe. Ganditi-va la faptul ca in acesti 25 de ani am acumulat datorii de peste 100 miliarde euro de care nu vorbeste nimeni si care nu se regasesc nicaieri in viata noastra de toate zilele. Ganditi-va ca alde Ponta si ai lui nu doresc nici intrarea in UE, nici sa traim noi mai bine, ci sa traiasca ei mai bine. Problema lor este cat sa fie santajul social, cat sa ne dea sa-i lasam sa fure cat vor. Sunt niste monstri care trebuie inlaturati, inlocuiti. Degeaba sunt tineri pentru ca din tinerete n-au retinut decat tupeul si ironia, visandu-se agenti 007, milionari pe plaje straine, parteneri ai imbogatitilor de tip rusesc. Sa vizitam Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia, sa vedem ce-am fi putut fi, ce-am putea fi. Si daca e nevoie, sa mai iesim odata sa ne spunem dorintele in strada. Nu vor avea curajul sa ne puna pumnul in gura. Doar sa nu mai acceptam acest santaj ieftin pe care-l incearca zilele acestea. Miza e mare. Romania este mai avantajoasa decat toate tarile mentionate mai inainte. Ele stiu asta. Doar noi sa ne afirmam. Stiti ca in Ungaria statul scade impozitele aplicate bancilor care demonstreaza ca dau credite pentru investitii mai multe decat in anii trecuti?

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb