Populaţia a subscris abia 7% din titlurile emisiunii de stat

ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2015

Persoanele fizice au subscris puţin peste 7200 de obligaţiuni din cele 100.000 oferite de Ministerul Finanţelor, în primele patru zile de la lansarea emisiunii, ne-a spus Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Potrivit domniei sale, în oferta de vânzare s-au subscris până în momentul de faţă peste 4700 de titluri pe tranşa mică (unde pot fi subscrise până la 50 de titluri/ persoană) şi puţin peste 2500 de titluri pe tranşa mare. Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă, prin această ofertă, 100 milioane lei.

Simion Tihon consideră că, pentru că alocarea titlurilor nu se face pe criterii legate de momentul subscrierii, nu este o surpriză faptul că, deocamdată, oferta a fost subscrisă în proporţie de 7%. "Cel mai probabil, în ultimele zile ale ofertei vom vedea o intensificare a subscrierilor", ne-a spus reprezentantul Prime Transaction.

Un alt broker este de părere că nivelul subscrierilor înregistrate până acum este "cu siguranţă" mic, precizând că acesta "reflectă ce se întâmplă în ţară, în regiune", făcând referire la situaţia politică din ţara noastră şi la volatilitatea din pieţele europene.

Titlurile de stat pot fi subscrise la o dobândă între 1,75% şi 2,15%, nivelul urmând să fie stabilit la finalul ofertei.

Cea mai solicitată dobândă până ieri era cea de 2%, pentru 1.324 de obligaţiuni pe tranşa primară şi 1.750 pe cea secundară, iar cele mai puţine oferte au fost înregistrate pentru o dobândă de 2,05%, respectiv 70 de titluri subscrise, potrivit Mediafax.

Pentru nivelul maxim de dobândă stabilit de Finanţe prin prospectul emisiunii, de 2,15%, fuseseră subscrise 1.045 de titluri pe tranşa primară şi 100 de titluri pe tranşa secundară, conform aceleiaşi surse, care arată că nivelul minim de dobândă, de 1,75%, a fost ales în cazul a 733 de titluri de către investitorii mici şi pentru 387 de titluri de către cei care investesc peste 50.000 de lei.

Persoanele fizice interesate de oferta de obligaţiuni mai pot subscrie până pe 19 iunie, iar pe 22 iunie Finanţele vor stabili nivelul de dobândă la care se vor efectua subscrierile, în funcţie de cererea înregistrată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. uite ca s-au desteptat romanii!!! surpriza....?! neasteptat dar romanii chiar si -au dat seama ca 2% inseamna numic cand bancile ofera 3 (grecesti evident) dar bancile grecesti au depozite garantate de stat pana pa 100000 ruro deci din 3% - 16% impozit raman cu 2.52 % real.Hopa pai mai guvern de ce sa-ti dau eu cu max 2.15 tot tu imi garantezi si bondurile si depozitele....pam pam

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb