Populaţia lumii îmbătrâneşte

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iunie 2023

Populaţia lumii îmbătrâneşte

ONU: Numărul persoanelor care au peste 65 de ani l-a depăşit, în 2018, pe cel al copiilor care au sub cinci ani

Aproape o treime din populaţia ţării noastre va avea cel puţin 65 de ani în 2100, potrivit Naţiunilor Unite

Populaţia globului este tot mai bătrână, proces ce va accelera în următoarele decenii, după cum se arată într-un articol publicat la începutul săptămânii de Visual Capitalist.

Anul trecut erau 771 de milioane de oameni cu vârsta de peste 65 de ani în întreaga lume, echivalentul a aproape 10% din populaţia planetei, segment ce se preconizează că va atinge 16% în 2050 şi, în cele din urmă, 24% până în 2100, conform materialului ce foloseşte date ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Populaţia lumii îmbătrâneşte

În prezent, ţările cu o pondere mare a persoanelor în vârstă sunt îndeosebi cele unde populaţia are venituri ridicate, precum Japonia (30% din populaţie peste 65 de ani), Italia (24%) şi Finlanda (23%). Cele cu proporţiile mai mici sunt concentrate în Orientul Mijlociu şi Africa. În unele ţări, precum Qatar, Uganda sau Afganistan, doar 2% din populaţie are vârsta de peste 65 de ani.

Conform datelor prezentate, în ţara noastră în 1950, aproape 7,12% din populaţie avea vârsta de peste 65 de ani, anul trecut proporţia crescuse la 18,6%, iar în 2100 aproape o treime din populaţia României va avea cel puţin 65 de ani.

"Aşteptările sunt ca, de-a lungul timpului, aproape în toate ţările segmentele de populaţie în vârstă să crească. În doar trei decenii, se estimează că unul din patru rezidenţi europeni, nord-americani şi asiatici vor avea peste 65 de ani", potrivit materialului publicat luni de Visual Capitalist.

Până în 2100, pentru anumite ţări asiatice şi naţiuni insulare ce se confruntă cu o creştere demografică redusă, aşteptările sunt ca mai mult de o treime din populaţie să fie de 65 de ani sau mai mult, inclusiv Coreea de Sud şi Jamaica unde proporţia va ajunge la 44%. Totuşi, ţara cu cel mai numeros segment al populaţiei în vârstă va fi Albania, respectiv 49%, conform proiecţiilor prezentate de sursa menţionată.

Numărul persoanelor care au peste 65 de ani va fi dublu faţă de cel al copiilor cu vârsta sub cinci ani, conform ONU

Provocările aduse de îmbătrânirea populaţiei vor avea impact asupra tuturor sectoarelor societăţii, inclusiv asupra pieţei muncii şi a celor financiare, asupra cererii de locuinţe şi transport, şi în special asupra structurilor familiale şi a legăturilor dintre generaţii, potrivit materialului publicat de Visual Capitalist.

Populaţia lumii îmbătrâneşte

Scăderea ratei natalităţii în multe ţări de pe glob, laolaltă cu reducerea mortalităţii infantile sunt printre elementele ce au jucat un rol major în atingerea unui platou în ceea ce priveşte populaţia de copii a lumii. În 2018, numărul persoanelor de 65 de ani l-a depăşit pe cel al copiilor de sub cinci ani. În 2050, numărul celor de peste 65 de ani va fi dublu faţă de cel al populaţiei de sub cinci ani, iar în 2100 raportul va fi de cinci la unu, conform proiecţiilor prezentate de Visual Capitalist.

Deocamdată, nu în toate ţările persoanele în vârstă au devenit mai numeroase decât copii sub cinci ani, în condiţiile în care, această inversare coincide de obicei cu niveluri mai ridicate de dezvoltare economică. Dar, pe măsură ce în ţări precum India, Brazilia şi Africa de Sud creşte nivelul venitului pe cap de locuitor, probabil va apărea aceeaşi tendinţă demografică precum în economiile avansate, după cum se arată în materialul publicat de Visual Capitalist.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Deci investițiile în imobiliare nu prea arata roz pe termen lung. Dar până anul 2100 vârsta de 65 de ani va fi ca vechiul 35-40 de ani cu toate inovațiile din medicina.

    1. In schimb sunt oportunități pt investiții în pompe funebre

      De aia mor tinerii de miocardita. De la progresul medicinei.

    titlul articolului e de Oscar :) pai de cand te nasti tot imbatranesti, ca doar nu intineresti :))

    1. Mai Einstein, populatia lumii ar putea sa si intinereasca, chiar daca de cand te nasti tot imbatranesti. Hai ca ti-am dat o problema, ce zici? Daca o descilcesti, iti dau un Oscar!

      iarta-i si pe ei, dupa aproape 1 deceniu au prins curaj si scriu timid despre imbatranire, depopulare. poate in viitorul apropiat contesta si ineptia celor 9 miliarde de oameni etc.

      Daca s-ar naște mai mulți copii, mult mai mulți, ponderea tinerilor în total ar crește, media ar scădea și privind in ansamblu populația ar întineri. Ca un organism a cărui vârsta reală e media tuturor locuitorilor plantei. E simplu.

    Națiile și religiile în care familia are MULȚI copii,au viitor RESTUL = decădere și dispariție,

    e chestie NUMAI de timp 

    Oricum suntem prea multi. Mai ales in China, India, Asia in general, Africa.

    1. Ai fost inghesuit in autobuz?

    Avand in vedere ca guvernele lumii efectiv urasc cu dusmanie orice copil care se naste pe lume nu este de mirare ca am ajuns aici. Toate politicile economice si sociale au drept obiectiv reducerea populatiei.

    1. Pe ce te bazezi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb