Portugalia dă asigurări că "Banca Espirito Santo" este solvabilă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iulie 2014

Merrill Lynch: "Riscul sistemic al băncilor portugheze pentru Europa este limitat"

Banca Centrală a Portugaliei a încercat, la finele săptămânii trecute, să calmeze temerile investitorilor privind situaţia cu care se confruntă "Banco Espirito Santo" SA (BES), a doua mare bancă din Portugalia, anunţând că aceasta nu are nevoie de capital suplimentar ca să facă faţă pierderilor înregistrate în urma creditelor acordate altor entităţi din grupul din care face parte.

Potrivit băncii centrale de la Lisabona, investitorii "nu au motive să se îndoiască" de securitatea fondurilor, iar cei care şi-au depus banii la BES "nu trebuie să fie îngrijoraţi".

La rândul său, premierul portughez Pedro Passos Coelho a dat asigurări că "Banco Espirito Santo" nu are nevoie de sprijinul statului. "Nu există niciun motiv pentru ca statul să intervină într-o bancă ce are un nivel solid al capitalului, care poate face faţă oricărei situaţii dificile", a menţionat oficialul portughez.

În acelaşi timp, "Banco Espirito Santo" a încercat să calmeze investitorii, publicându-şi expunerea pe companiile din grupul din care face parte, după ce acesta din urmă a amânat plata unor datorii pe termen scurt.

"Espirito Santo International" SA a amânat plata unor titluri pe termen scurt către câţiva clienţi, potrivit unei informări lansate de bancă la data de 8 iulie. Compania este cel mai mare acţionar al "Espirito Santo Financial Group" SA (ESFG), care deţine 25% din "Banco Espirito Santo" SA.

Unele surse citate de Diario Economico afirmau, săptămâna trecută, că "Espirito Santo International" ia în calcul să solicite protecţia faţă de creditori în Luxemburg, dacă nu va putea renegocia un acord de reeşalonare a datoriilor. În urma apariţiei acestei informaţii, pieţele acţiunilor din Europa şi SUA au înregistrat, joi, scăderi semnificative, iar titlurile BES au fost suspendate de la tranzacţionare la Bursa de la Lisabona, după un declin de 17%. Totodată, Marea Britanie a interzis vânzarea short de acţiuni BES.

Vineri, însă, BES a precizat că, la finele lunii iunie, expunerea sa pe alte societăţi din grupul "Espirito Santo" se ridica la 1,18 miliarde de euro, în timp ce fondurile sale proprii sunt cu 2,1 miliarde de euro peste nivelul minim obligatoriu.

"Comitetul executiv al Banco Espirito Santo crede că potenţialele pierderi ce ar rezulta din expunerea pe Grupo Espirito Santo nu compromit alinierea la cerinţele minime de capital", a informat banca din Lisabona, menţionând: "Banco Espirito Santo nu-şi va creşte expunerea pe Espirito Santo Group".

Vineri, acţiunile BES au fost reluate la tranzacţionare. Titlurile au pierdut 5,5%, încheind ziua cu un preţ de 48 eurocenţi.

În opinia "Bank of America Merrill Lynch", riscul sistemic pe care îl reprezintă băncile portugheze pentru Europa "este limitat".

Obligaţiunile Portugaliei revin pe creştere, însă declinul săptămânal a fost cel mai important din ultimul an

Obligaţiunile de stat portugheze au crescut, vineri, pentru prima oară în ultimele cinci zile, după ce a doua mare bancă din ţară a încercat să calmeze investitorii.

Randamentul titlurilor Portugaliei cu maturitatea la zece ani a coborât cu 11 puncte de bază, vineri, la 3,87%, dar pe întreaga săptămână a urcat cu 28 de puncte de bază (0,28 puncte procentuale).

Mai multe mii de portughezi au manifestat, joi după-amiază, pe străzile Lisabonei, protestând faţă de politica de austeritate care a dus la tăieriea salariilor. Demonstranţii au cerut demisia guvernului de centru-dreapta.

"Există o soluţie. Vrem alegeri!", "Afară cu guvernul!" sau "Pentru o altă politică" scandau manifestanţii.

În opinia demonstranţilor, reformele aduse Codului muncii generează mari prejudicii salariaţilor.

Directorul executiv al "Banco Espirito Santo", Ricardo Salgado, în vârstă de 70 de ani, va fi înlocuit din funcţie. Vitor Bento, preşedinte al departamentului de Procesare Plăţi din cadul SIBS SA, a fost propus pentru funcţia de conducere din cadul BES. Acţionarii băncii vor vota în privinţa schimbării de management la data de 31 iulie.

Banca nu a mai acordat dividende de trei ani. În 2013, BES a raportat pierderi de 517,6 milioane de euro, dar este singura instituţie de credit majoră din Portugalia care nu a solicitat sprijin financiar de la stat. Atât "Banco BPI" SA, cât şi "Banco Comercial Portugues" SA au apelat la susţinere financiară din partea statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb