Guvernul Portugaliei injectează 6,65 miliarde de euro în primele trei mari bănci din ţară, urmărind astfel să consolideze sistemul bancar naţional, care se confruntă cu pierderi tot mai mari din creditele neperformante.
Ministerul Finanţelor de la Lisabona a informat că va injecta 1,65 miliarde euro în "Caixa Geral de Depositos", bancă deţinută de stat, 3,5 miliarde euro în "Banco Comercial Portugues" SA (BCP) şi 1,5 miliarde euro în "Banco BPI" SA (BPI). Majoritatea fondurilor alocate băncilor, aproximativ 5 miliarde de euro, provin din Facilitatea de Susţinere a Solvabilităţii Bancare, mecanism creat ca parte a pachetului de asistenţă financiară de 78 miliarde euro acordat Portugaliei anul trecut de UE şi FMI.
Statul portughez va primi obligaţiuni convertibile în schimbul injecţiilor de capital în BCP şi BPI, conform anunţului făcut de cele două bănci. Ulterior, BCP intenţionează să obţină de la acţionari o majorare de capital de 500 de milioane de euro, iar BPI - de 200 de milioane de euro. Banii astfel obţinuţi vor fi des-tinaţi rămbursării unei părţi din sprijinul financiar acordat de stat.
Atât BCP, cât şi BPI au anunţat deja că vor să ceară finanţare din fondul de salvare.
Ministrul portughez de finanţe, Alvaro Santos Pereiram, a afirmat că cea de-a patra evaluare a reformelor la care s-a angajat Portugalia în schimbul ajutorului financiar de la UE şi FMI a fost pozitivă şi, în consecinţă, guvernul va primi a patra tranşă, de 4,1 miliarde euro, din fondurile alocate de creditorii internaţionali.
De menţionat că depozitele constituite la băncile portugheze au continuat să crească în acest an, chiar dacă se adânceşte criza din zona euro. Însă, în acelaşi timp, creditele neperformante au atins cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, deoarece Portugalia este afectată de recesiune.
Banca Centrală a Portugaliei aşteaptă ca volumul creditelor neperformante din ţară să continue să crească anul acesta.