POSIBILĂ CONTAGIUNE ÎN AMERICA DE SUD Falimentul Venezuelei, aşteptat în câteva luni

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 mai 2016

Falimentul Venezuelei, aşteptat în câteva luni

FMI estimează un declin economic de 8% şi o inflaţie de 720% în această ţără, în 2016

Proteste pentru înlăturarea preşedintelui Maduro

Economia Venezuelei este într-o situaţie extrem de grea, după ce, anul trecut, PIB-ul a scăzut cu 5,7%, iar inflaţia a ajuns la 180,9%, conform datelor băncii centrale din Caracas.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) atrage atenţia că Venezuela se confruntă, acum, cu o criză mai adâncă decât era de aşteptat şi estimează, pentru 2016, că această ţară va consemna o scădere economică de 8%, faţă de 6%, cât preconiza anterior. FMI mai anticipează că inflaţia din Venezuela va ajunge la 720% în 2016, respectiv la 2.200% în 2017, ceea ce, probabil, va genera demonstraţii care ar putea duce la schimbarea guvernului, potrivit CNBC.

FMI mai estimează că această criză din Venezuela se va extinde în 2017 şi ar putea avea efecte de contagiune în restul Americii de Sud. Cele mai expuse ţări sunt, în acest context, Brazilia şi Ecuadorul, care se află în recesiune, şi Columbia, care face eforturi să-şi reducă inflaţia pe fondul încetinirii economiei, conform FMI.

Pieţele anticipează că Venezuela va intra în faliment în lunile viitoare. Ţara are de plătit datorii de aproape 2 miliarde de dolari în octombrie, de 3 miliarde de dolari în noiembrie şi de aproape 4 miliarde de dolari în aprilie 2017. Analiştii sunt de părere că declinul economic al Venezuelei va avea doar un impact regional.

În Venezuela au avut loc, ieri, proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, opoziţia chemând armata şi populaţia la nesupunere civică. Organizatorii au făcut apel la declanşarea de manifestaţii în întreaga ţară pentru a forţa înlăturarea de la putere a preşedintelui Maduro.

Maduro se opune solicitării opoziţiei şi a manifestanţilor, respectiv organizării unui referendum pentru demiterea sa. Acesta consideră că referendumul este o "fraudă".

Nicolas Maduro a decretat luni stare de urgenţă pe o perioadă de 60 de zile, din cauza unor presupuse comploturi atribuite Statelor Unite şi unei ţări din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) în scopul înlăturării regimului de la Caracas. Acesta a vorbit despre "o ameninţare exterioară", iar marţi a acuzat Statele Unite de încălcarea spaţiului aerian venezuelean, la finele săptămânii trecute.

Oficiali din cadrul serviciilor americane de informaţii şi-au exprimat, vineri, preocuparea în legătură cu situaţia politică şi economică din Venezuela, sugerând că Administraţia Maduro nu-şi va duce la final mandatul.

Adunarea Naţională din Venezuela, dominată de opoziţie, a respins, în noaptea de marţi spre miercuri, decretul prezidenţial privind declararea stării de urgenţă în ţară. Deputaţii care au votat împotrivă consideră că starea de urgenţă "va aprofunda grava alterare a ordinii constituţionale şi democratice de care suferă Venezuela".

În ţară au loc tot mai multe furturi şi linşaje. Electricitatea este întreruptă frecvent, accesul la serviciile publice este limitat, iar produsele de bază lipsesc, astfel că populaţia este tot mai nemulţumită. Locuitorii ţării sud-americane sunt nevoiţi să stea la cozi interminabile ca să cumpere ceva de mâncare.

Spitalele din Venezuela au ajuns în prajul colapsului: nu au curent electric, paturi, antibiotice, săpun şi hrană.

Presa internaţională scrie că numai într-o zi jurnaliştii au văzut cum au decedat şapte pacienţi într-un spital.

În aceste condiţii, specialiştii au atras atenţia asupra riscului izbucnirii unor confruntări civile, respectiv a "exploziei" ţării.

Preşedintele venezuelean poate fi destituit cu un număr de voturi mai mare decât cel obţinut la victoria din alegeri. Nicolas Maduro a fost votat de 7.597.532 de venezueleni, în 2013.

Preşedintele Venezuelei a ordonat confiscarea uzinelor "paralizate de burghezie" şi trimiterea la închisoare a proprietarilor, acuzaţi că "sabotează ţara".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb