POTRIVIT BROKERILOR, Evoluţia titlurilor "Azomureş", de neînchipuit

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 6 noiembrie 2008

Evoluţia titlurilor "Azomureş", de neînchipuit

Cotaţia "Azomureş" a trecut, în ultima săptămână, pe turaţie maximă, pentru a-şi recupera pierderile din luna octombrie

După un val puternic de scăderi, titlurile "Azomureş" Târgu Mureş (simbol AZO) au început o serie de creşteri maximale, de până la 15%, în fiecare şedinţă de tranzacţionare, recuperând pierderile suferite luna trecută.

Acţiunile AZO au scăzut cu aproximativ 40% în luna octombrie, până la 0,113 lei/acţiune, în şedinţa bursieră din 27 octombrie, ajungând astfel sub nivelul de dinaintea creşterii substanţiale din luna mai, de 360%.

Cei care au avut inspiraţia să investească, în urmă cu o săptămână, în acţiuni "Azomureş", şi-au dublat până ieri suma, după aprecierile puternice ale cotaţiei din ultimele şapte zile, care au dus cursul AZO la 0,341 lei/titlu.

Potrivit brokerilor, un aspect pozitiv al acestor titluri este lichiditatea destul de ridicată, în comparaţie cu ceilalţi emitenţi, în luna octombrie titlurile AZO clasându-se pe locul zece în topul valorilor tranzacţionate la BVB, cu o lichiditate totală de 10,23 milioane lei.

În acelaşi trend s-au încadrat şi acţiunile producătorului de îngrăşăminte "Amonil" Slobozia (simbol AMO), care au înregistrat, în ultima săptămâ-nă, aprecieri importante, de până la 15% pe şedinţă.

Brokerii sunt de părere că cele două societăţi au beneficiat şi în trimestrul al doilea de creşterea preţurilor la îngrăşăminte (preţul la amoniac a urcat cu 30%, iar cel la uree s-a majorat cu 60%), raportând profituri mult peste câştigurile bugetate la începutul anului.

Preţurile la îngrăşăminte au continuat să urce şi în trimes-trul al treilea din acest an, faţă de sfârşitul lunii iunie, cel la uree urcând cu 28%, iar cel la amoniac s-a majorat cu 54%, potrivit analiştilor. Aceştia sunt de părere că principala problemă cu care se confruntă producătorii de îngrăşăminte locali este preţul în creştere la gazele naturale, în special cel importat, care a urcat semnificativ în acest an.

Cifra de afaceri a producătorului de îngrăşăminte "Azomureş" a urcat cu 55% în primele şase luni, ajungând la aproape 592 milioane lei (162 milioane de euro), atât pe seama preţurilor de vânzare mai mari, dar şi avansului producţiei livrate, care s-a majorat în aceeaşi perioadă cu 13,3%.

"Rezultatele raportate de companie la finalul primelor şase luni au fost neaşteptat de bune, fiind susţinute în principal de creşterea preţurilor la îngrăşăminte pe pieţele internaţionale şi de contextul favorabil în care s-a aflat societatea, în condiţiile în care aceasta deţinea stocuri achiziţionate pe parcursul anului 2007 la preţuri mai reduse decât în prezent", ne-a spus Vlad Doruc, analist financiar la "Vanguard".

Conjunctura pieţei îngră-şămintelor a fost una favorabilă societăţii, ducând la un rezultat net de 132,23 milioane lei la finalul primelor şase luni din acest an, spre deosebire de pierderea înregistrată în primul semestru din 2007, ceea ce reprezintă de peste două ori profitul bugetat pentru acest an.

Domnul Doruc este de părere că rezultatele financiare pes-te aşteptări au dus la o îmbunătăţire considerabilă a lichidităţii companiei şi a marjelor de profitabilitate. "Un aspect care trebuie luat în calcul este faptul că societatea şi-a majorat creanţele cu peste 145% în primul semestru, faţă de perioada corespunzătoare a anului anterior, ca urmare a creşterii preţurilor de vânzare a îngrăşămintelor, ceea ce expune societatea la un risc de nerambursare la timp a acestora mai ridicat, în contextul actualei crize financiare", a mai menţionat analistul de la "Vanguard", adăugând că societatea se mai confrunta şi cu riscul creşterii preţului la gaz metan şi a diminuării subvenţiilor acordate de către guvern.

O veste bună pentru "Azomureş" a apărut în această perioadă, ca urmare a discuţiilor dintre "Transgaz", "Romgaz" şi "Gazprom", care s-ar putea finaliza printr-un acord de import direct al gazelor naturale din Rusia, ceea ce ar duce la o scădere a preţului acestora, potrivit analiştilor. Domnul Doruc ne-a spus că profitabilitatea companiei ar putea fi redusă şi de declinul preţurilor la îngrăşăminte, piaţa prezentând deja tendinţe de declin, în condiţiile în care, începând cu jumătatea lunii septembrie, preţurile la uree şi amoniac s-au comprimat des-tul de puternic, simultan cu epuizarea stocurilor "ieftine" deţinute de companie.

Daniela Ropotă, analist la "Intercapital Invest", este de părere că, pe termen mediu, gazul metan ar urma să se scumpească, ceea ce ar duce la reducerea marjei de profit, în condiţiile în care producţia pe domeniul său de activitate s-ar dezvolta la nivel internaţional în perioada următoare.

Chiar şi după aprecierile semnificative din ultima perioadă, brokerii încă mai văd potenţial de creştere a acţiunilor AZO, pe fondul aşteptărilor optimiste privind rezultatele raportate de societate la nouă luni.

Paul Brendea, analist la "Prime Transaction", crede că acţiunile AZO îşi vor continua seria de creşteri maximale. Domnia sa ne-a spus: "Este posibil să fie vorba de un inves-titor mai mare, instituţional, sau de un grup de investitori care să acumuleze acţiuni în fiecare zi. Cert este că riscul creşte exponenţial, cu fiecare şedinţă în care cotaţia creşte cu 15%".

Răzvan Popescu, de la "Vienna Investment", apreciază că şi la preţul de 0,3 lei/acţiune, titlurile AZO se tranzacţionează la un raport PER (n.r. Price earnings ratio - numărul de ani necesari recuperării inves-tiţiei din dividende) subunitar de 0,7 şi un ROE (rentabilitatea financiară) excelent, de 38%. Domnia sa consideră că rezultatele din primul semes-tru al anului au fost excepţionale, cu toate că se aşteaptă la o încetinire a profitului în ultima parte a anului. "Chiar şi aşa, compania AZO are indicatori economici excelenţi şi poate poate fi considerată vedeta BVB, prezentând un interes deosebit pentru investitori", a conchis domnia sa.

Compania "Azomureş", cel mai mare producător de îngrăşăminte din ţară, are un capital social de 52,6 milioane de lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei. Titlurile AZO sunt listate la categoria întâi a Bursei de Valori Bucureşti, de la data de 16 ianuarie 1996.

Acţionarii principali ai societăţii "Azomureş" sunt "Transworld Fertilizers Holding Lux", cu o participaţie de 55,97% din capitalul social, "Fondul Proprietatea", care deţine 7,69% din titluri şi "Azomureş Holdings LLC", care controlează 19,05% din acţiuni, restul de 17,28% din titluri fiind tranzacţionate liber pe bursă de către alţi acţionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb