POTRIVIT DATELOR ONU PE 2007, România - al doilea receptor de ISD dintre noile state membre UE

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 septembrie 2008

Polonia, România, Cehia şi Bulgaria au fost, în 2007, principalii beneficiari ai fluxurilor de investiţii străine directe (ISD) dintre cele 12 noi state membre ale Uniunii Europene, a declarat ieri, la lansarea Raportului Mondial al Investiţiilor 2008, reprezentantul ONU în România, Jan Sorensen. Potrivit documentului, elaborat de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), fluxul investiţiilor străine directe în aceste state a fost de 65 de miliarde de dolari anul trecut, la fel ca în 2006, iar România a atras 9,77 miliarde dolari.

Monica Bărbuleţiu, vicepreşedintele Agenţiei Româ­ne pentru Investiţii Străine (ARIS), a subliniat, la rândul său, că România a fost, în 2007, a doua destinaţie preferată de investitorii străini, după Polonia, din grupul noilor state membre ale UE, iar volumul ISD a atins nivelul de 9,77 miliarde de dolari (7,14 miliarde de euro) în condiţiile în care, faţă de 2006 - când am beneficiat de 11,366 miliarde de dolari, nu au mai fost privatizări spectaculoase.

Doamna Bărbuleţiu a menţionat că investitorii s-au orientat către proiecte greenfield, România fiind, anul trecut, liderul regiunii Europei de Est în privinţa acestui tip de afaceri. În 2007, în România au fost realizate 366 de proiecte greenfield, faţă de 333 în Polonia, următoarea clasată în regiune.

În ceea ce priveşte societăţile cu participare străină la capitalul social, numărul aces­tora a ajuns anul trecut, în Româ­nia, la 155.517, ceea ce reflectă îmbunătăţirea climatului de afaceri, a declarat reprezentantul ARIS. În prezent, agenţia monitorizează 92 de proiecte de investiţii străine, în curs de implementare în Româ­nia, în valoare totală de peste 11 miliarde de euro.

Monica Bărbuleţiu a afirmat că aceste investiţii vor conduce la crearea a 37.000 de noi locuri de muncă.

Oficialul ARIS a apreciat că România va menţine şi în 2009 trendul crescător al investiţiilor străine directe, iar domeniile de interes sunt industria auto, cea prelucrătoare, bio-energia, sectoarele IT şi de cerecetare-dezvoltare.

În primele şapte luni din 2008, volumul ISD în ţara noastră a fost de 5,7 miliarde de euro, mai mare cu 30% faţă de perioada similară din 2007, a precizat doamna Bărbuleţiu, adăugând că, pe întregul an, cifra va depăşi cu mult 8 miliarde de euro, nivelul estimat la începutul anului.

Jan Sorensen, reprezentantul ONU în România, atrage atenţia că actuala criză financiară mondială ar putea deveni "una dintre cele mai dramatice din ultimul secol", cu impact major asupra relaţiilor comerciale. Domnia sa arată că, pe termen mediu, perspectivele de creştere a investiţiilor străine directe sunt incerte.

Monica Bărbuleţiu, vicepreşedintele ARIS: "Avem o economie sănătoasă, curată şi într-o continuă dezvoltare, în contextul crizei financiare mnondiale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb