Reducerea aprovizionării cu energie din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei şi Moscovei, a închiderii rutelor cheie de export de gaze prin conducte va determina Europa să caute alte surse de petrol şi gaze mult după iarna care vine, deoarece criza actuală nu este "o poveste o de iarnă", potrivit analiştilor de la firma de consultanţă Energy Aspects, informează oilprice.com.
"Aceasta nu este o poveste de o iarnă, să o fie foarte, foarte clar", spune Amrita Sen, fondator şi director de cercetare la Energy Aspects, într-un interviu acordat Bloomberg. În opinia sa, Europa va trebui să raţionalizeze cererea pentru a putea echilibra piaţa, nu numai în această iarnă, ci şi în iarna următoare şi, eventual, în cea de după aceea.
Criza energiei împinge deja Germania - cea mai mare economie a Europei - într-o recesiune care se va adânci pe măsură ce ne îndreptăm spre lunile de iarnă, estimează Bundesbank, banca centrală a Germaniei. De asemenea, Germania a recurs, săptămâna aceasta, la naţionalizarea celui mai mare importator de gaze, Uniper, pentru a preveni colapsul furnizorilor germani de energie şi gaze.
În întreaga Europă, industriile sunt forţate să reducă sau să închidă producţia din cauza creşterii preţurilor energiei, iar mai multe asociaţii industriale de pe continente spun că propunerile Comisiei Europene de a reduce preţurile energiei şi de a ajuta gospodăriile şi companiile să treacă prin criză nu sunt suficiente.
Amrita Sen susţine că piaţa petrolului va fi, în ultimul trimestru al acestui an, foarte volatilă. Până acum, 2022 a fost anul cu a doua cea mai mare volatilitate din 1990, cea mai mare fiind observată în 2020, potrivit sursei.
"Ne aşteptăm la preţuri mult mai mari la sfârşitul anului", iar estimarea Energy Aspects pentru cotaţia petrolului la sfârşitul lui 2022 este de aproximativ 120 de dolari pe baril, a Sen.
Vineri, preţul petrolului european Brent era de circa 90 de dolari pe baril.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 10:00)
De ce nu se explica si minunatilor
conducatori de la UE acest lucru ??!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 10:34)
Ce ailtceva ar putea sa faca ei, minunatule? Sa procedeze ca rusii si sa ocupe cu trupe teritoriile altei tari ca sa iti aduca petrol ieftin?
Astea-s vremurile, impuse de conduita primitiva si agresiva a rusilor si nu ne ramane altceva decat sa ne adaptam.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 11:32)
Războiul din Ukraina nu e războiul meu !
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 15:41)
UE a impus embargoul pe gazul și petrolul rusesc ,iar acum ni se spune că Puțin nu vrea să ne dea gaz !
2. Energia - arma politica
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 12:04)
Energia e o arma politica a globalistilor... cu care se regleaza conturi pe spinarea fraierilor si oamenilor saraci.
De aceea, economisirea va fi un proces impins din spate cu conformare voluntara constienta - redusa
Adica lumea va economisi de mila, de sila, fara motivatia clara ca se ajunge undeva in urma acestui proces.
3. Treaba asta cu preturile urcate la cer
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 13:53)
Treaba asta cu preturile urcate la cer, peste noapte, e un fel de impozit pe prostie pe care il percepe statul prin intermediul corporatiilor din energie.
In acest fel statul poate sa pozeze in "socialist" aratand cu degetul spre corpoaratiile lacome de profit (de parca n-ar imparti, prin taxe babane, profiturile cu ele).
Adica o haiducie din asta in care statul ia cu doua maini de la multi si redistribuie cu una singura la putini, facand un titlu de glorie din asta, nu din motiv electoral ci socialist, ca sa para un "stat tatuc"
3.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Protaru în data de 24.09.2022, 21:50)
Corect. Statul si corporatiile expropiaza de bani gloata. Statul permite corporatiilor sa ceara preturi exorbitante care sa fie compensate din buget. E socialism pentru corporatii. Creezi o situatie prin care sa dai bani corporatiilor pretinzand in acelasi timp ca protejezi populatia.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 14:04)
În Primul război mondial Europa a trezit coloniile la viață! În al Doilea război mondial a pierdut coloniile cu totul iar puterea a ajuns la SUA și URSS ! În al Treilea război mondial ( pornit din nou între țări europene) puterea va ajunge la India și China în final ( SUA se va mai iluziona vreo 10 ani după care va urma prăbușirea)
Despre greci ,romani, democrație, revoluții burgheze,drepturile omului,mai nou neomarxism nu se va mai vorbi )!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 20:42)
Se pare ca din iarna asta, Ceasca il va exporta europenilor pe Mos Gerila, mai ales ca e si pe gustul elitelor marxiste de la Bruxelles, care nu vor sa mai auda nici de Mos Craciun si nici de Hristos!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2022, 01:41)
Stim, ne-a spus premierul belgian. 5 pana la 10 ierni va dura.