Căderea actuală a economiei globale îi face pe investitori să îşi îndrepte atenţia către acţiunile defensive, printre care se numără şi cele ale producătorilor de utilităţi, potrivit unei analize realizate de "Erste Group".
Specialiştii "Erste" susţin: "Din cauza unui grad redus de ciclicitate (cerere inelastică), una dintre caracteristicile sectorului utilităţilor este activitatea operaţională stabilă. Dezvoltarea operaţională solidă, fluxurile de numerar stabile şi rating-urile de credit foarte bune din sector au permis companiilor de utilităţi să dobândească statutul de investiţie sigură. Profilul de risc echilibrat al activităţii în cazul majorităţii companiilor scoate în evidenţă această caracteristică. Lichiditatea sectorului este stabilă şi, mai mult, majoritatea companiilor au suficiente facilităţi de credit la dispoziţie".
În Europa Centrală şi de Est şi în Europa de Sud (Franţa şi Spania), statul deţine un pachet important de acţiuni în grupurile de utilităţi, având de regulă rolul de garant al datoriilor pe termen lung şi contribuind pozitiv la calitatea creditelor companiilor. Deşi companiile trebuie să se adapteze fluctuaţiilor cererii din industrie, consumul individual este în general inelastic, arată autorii analizei.
Conform celor de la "Erste", în prezent, sectorul utilităţilor are, în medie, un rating pe termen lung de "A2", ceea ce îl plasează în partea superioară a intervalului de mijloc, fiind evaluat la un nivel mai ridicat decât majoritatea celorlalte sectoare.
Analiza mai notează că integrarea activităţilor din domeniul gazelor şi electricităţii, precum şi diversificarea geografică, reprezintă cele mai importante motivaţii pentru consolidare. Însă, deşi companiile de utilităţi devin candidaţi pentru achiziţii, grupurile care doresc să investească ar trebui să fie selective.
Alihan Karadagoglu, analist Cercetare Credite în cadrul "Erste Group", declară: "Ne aşteptăm ca managementul grupurilor să fie mai selectiv în privinţa deciziilor de investiţii decât în anii anteriori. În caz contrar, o extindere mult prea agresivă ar pune în pericol ratingurile companiilor".
Pe termen lung, analiştii "Erste" preconizează o creştere a preţului petrolului şi gazelor din cauza investiţiilor amânate în sectorul energetic (segmentul up-stream - explorare şi producţie).