POVESTE FĂRĂ SFÎRŞIT Marea intoxicare cu "Tutunul Românesc"

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 16 februarie 2004

Privatizarea SNTR pare să se transforme într-o poveste fără sfîrşit, fiindcă, săptămînal, apar elemente tot mai uluitoare legate de această afacere. Ziarul "Bursa" a arătat o posibilă legătură a omului de afaceri Ioan Niculae, fostul patron al SNTR, cu noii proprietari, prin firma "Kronos Energy". Apoi, în urma unei investigaţii amănunţite, ziarul "Bursa" a prezentat complicata poveste a terenului din Băneasa şi faptul că acest activ figura în patrimoniul societăţii "Dragon Medical Complex", controlată tot de Ioan Niculae. Astăzi constatăm că ministrul Muşetescu a furnizat opiniei publice informaţii false.

Îndoielile ziarului "Bursa" privind acurateţea privatizării SNTR sînt confirmate de un document care pune într-o altă lumină întreaga afacere. Terenul din Băneasa (cu o valoare de inventar de aproape 5 milioane de dolari), prin intermediul căruia statul a redevenit acţionar majoritar, pe 1 aprilie 2003, pare să fie, într-adevăr, miza întregii afaceri SNTR (alături de ştergerea datoriilor publice), în ciuda declaraţiilor minstrului privati-zării. Pe 3 februarie 2004, Ovidiu Muşetescu a declarat: "Este o copilărie să te gîndeşti că cineva vrea să cumpere un teren în România şi în contul terenului cumpără o societate cu 1500 de oameni şi cu un cortegiu de datorii". Oare? Datoriile către stat au fost deja şterse de Guvern. Consorţiul care a cumpărat, recent, SNTR s-a angajat să plă-tească 1,6 milioane de dolari pentru 56,4% din acţiunile "Tutunul Românesc". Investiţiile de 4,7 milioane de euro la care s-a angajat consorţiul trebuie fă-cu-te eşalonat, iar datoriile comerciale ale SNTR, de 5,5 milioane de euro, urmează să fie negociate de cumpărător cu creditorii societăţii.

În aceaste condiţii, mai pare o copilărie să gîndeşti că terenul contează foarte mult? Mai ales că un teren de şapte hectare în Băneasa poate să valoreze, în timp, şi pes-te 12 milioane de euro, în funcţie de utilizarea pe care i-o dai. Iar bîlbîielile iscate în jurul acestui teren, care a traversat cînd patrimoniul unei companii private, cînd pe al SNTR, iar o perioadă bună de timp a figurat chiar şi în ambele societăţi, ara-tă că, de fapt, el este o miză importantă în afacerea "Tutunul Românesc". Iată, tot pe 3 februarie 2004, Ovidiu Muşetes-cu a spus ironic, încercînd să ridiculizeze presa: "Există o glu-mă cu Ivan Ivanovici, în care nu mai ştia lumea dacă a furat un ceas sau i s-a furat ceasul. Terenul aparţine unei alte societăţi comerciale la care SNTR este acţionar. Există evaluări sentimentale, evaluări mediatice, dar ultima evaluare a Ministerului de Finanţe este de 3,7 milioane de dolari, dar, repet, nu are nici o legătură cu < Tutunul Românesc >".

În felul acesta, Ovidiu Muşetescu încerca să justifice preţul extrem de scăzut la care statul a vîndut a doua oară "Tutunul Românesc" (prima oară încasase de 25 de ori mai mult).

Documentele noastre arată, însă, cu totul altceva: cu doar o lună înainte de privatizare, pe 18 decembrie 2003, acţionarii "Dragon Medical Complex" (com-pania care avea terenul SNTR în patrimoniu) aprobă retragerea din societate a SNTR şi restituirea, în trei zile, a aportului în natură adus de SNTR la constituirea societăţii (constînd în chiar terenul în discuţie şi a construcţiilor aferente)! Al cui este terenul domnule ministru?

Să nu fi aflat oare, în două luni de zile, ministrul Muşetes-cu că SNTR şi-a luat terenul înapoi? Păi, atunci, ce-a semnat în contractul de privatizare? Am încercat să luăm legătura cu ministrul Muşetescu, însă departamentul său de comunicare ne-a informat că domnul ministru nu poate fi contactat, fiindcă este plecat în străinate.

Dacă ministrul nu a cunoscut situaţia juridică a terenului, atunci este grav că a vîndut SNTR fără să ştie cît să ceară; dacă ministrul, dimpotrivă, a cunoscut realitatea, atunci s-a dedat la o la fel de gravă intoxicare a opiniei publice. Gafa ministrului s-ar putea să se întoar-că împotriva sa, dacă organele abilitate vor constata că statul a redevenit acţionar majoritar în SNTR cu terenul unei societăţi private. Căci, în acest caz, contractul de privatizare de-vine nul, fiindcă APAPS nu putea să vîndă decît 46% din SNTR, iar nu 56,4%, cît a vîndut acum trei săptămîni. Parcă nu mai este aşa bună gluma cu Ivan Ivanovici, domnule ministru?! Nu-i aşa?!

18 decembrie 2003 - AGA Dragon Medical Complex:

"Se aprobă retragerea din societate a SNTR şi restituirea aportului în natură adus la constituirea societăţii, constînd în terenul în suprafaţă de 72.796,98 mp, situat în Bucureşti, Str. Gîrlei nr.1, sectorul 1, precum şi construcţiile şi clădirile cu amenajările existente pe acest teren. Predarea activului către SNTR se face în trei zile".

3 februarie 2004/Ovidiu Muşetescu:

"Terenul aparţine unei alte societăţi comerciale la care SNTR este acţionar (n.n.-Dragon Medical Complex"). Există evaluări sentimentale, evaluări mediatice, dar ultima evaluare a Ministerului de Finanţe este de 3,7 milioane de dolari, dar, repet, nu are nici o legătură cu < Tutunul Ro-mânesc >. Acceptăm, prin absurd, că societatea la care SNTR este acţionar ar vinde sau ar valorifica acest teren, banii ar fi procesaţi în bilanţul acestei societăţi, iar SNTR ar urma să aibă, după caz, dividende din vînzarea acestui teren. Acest teren nu are nici o semnificaţie pentru bilanţul contabil al SNTR şi pentru cei care au cumpărat pachetul majoritar".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb