ÎN LIPSA SPRIJINULUI DIN PARTEA GUVERNULUI Falimentul bate la uşa industriei textile

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 17 martie 2021

Cristina Chiriac

Cristina Chiriac

Industria textilă este aproape de intrarea în faliment, dacă decidenţii politici nu vor lua rapid măsuri pentru sprijinirea antreprenorilor din acest domeniu de activitate pentru a trece peste efectele negative ale crizei economice generată de pandemia Covid-19, a arătat, ieri, Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriatul Feminin (CONAF), în faţa membrilor Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

"Este vorba despre industria textilă secundară, pentru că tot ce ţine de industria primară a fost şters de pe harta economică a României. Majoritatea companiilor nu au aplicat pentru susţinerea şomajului tehnic, deoarece au încercat să îşi menţină resursa umană în câmpul muncii, pentru că această resursă este greu de găsit şi de pregătit. După ce în zona industriei textile, cifra de afaceri a scăzut chiar şi cu 80% în unele cazuri, prin scăderea drastică a vânzărilor şi acumularea de stocuri uriaşe, firmele din domeniu se confruntă cu o acută lipsă de cash-flow şi, dacă în următoarele trei luni nu se adoptă măsuri de sprijinire a acestui domeniu de activitate, foarte multe companii îşi vor închide porţile. Din cauza aceleeaşi lipse de venituri, micii antreprenori din domeniu nu au sumele necesare pentru a-şi plăti impozitele şi taxele către bugetul de stat şi bugetele locale. De aceea este necesară intervenţia statului, iar demersul nostru este eminamente legat de păstrarea locurilor de muncă într-o industrie în care 90% dintre angajaţi sunt mame, femei, deoarece în cazul închiderii acestor companii, efectele negative asupra bugetului de stat se vor dubla. Dorim ca acest segment de activitate să nu dispară de pe harta economică a României şi de aceea afirmăm că trebuie luată rapid o decizie. Sunt mii de companii care se zbat să reziste în actualele condiţii socio-economice, iar de veniturile încasate din acest sector depind peste 200.000 de familii. Considerăm că este nevoie urgent de sprijin, mai ales că săptămâna trecută ANAF a emis somaţii privind popriri de conturi la aproape toate companiile care au restanţe către bugetul de stat.

Este imposibil pentru firmele din industria textilă să plătească dintr-odată sumele respective, pentru că vor ajunge în faliment", a spus Cristina Chiriac, în cadrul şedinţei Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Domnia sa a prezentat un set de măsuri propus de antreprenorii din industria textilă pentru remedierea actualei stări de fapt din acest sector de activitate. Cea mai importantă dintre ele şi care ar reprezenta o gură mare de oxigen pentru antreprenorii din domeniu este eşalonarea pe 5 ani a tuturor obligaţiilor financiare adunate pe perioada pandemiei atât la bugetul de stat cât şi la bugetele locale, cu începerea plăţii eşalonărilor de la momentul finalizării pandemiei (momentul ridicării tuturor restricţiilor).

TVA de 9% în industria textilă

Antreprenorii mai solicită scutirea de la plata obligaţiilor salariale pentru salariul minim pe economie pe o perioadă de 5 ani sau, la fel ca în sectorul construcţii, unde angajaţiii beneficiază de reduceri de 10% la plata impozitului pe venit, de la 10% la plata CASS, de scăderea contribuţiei la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%, iar angajatorii să plătească o contribuţie asiguratorie pentru muncă redusă cu 85% din valoarea ei, ceea ce va duce la o contribuţie de la 2,25% la 0,337% din salariul brut. De asemenea, pentru produsul conceput şi făcut în România să se aplice TVA de 9%. Firmele din industria textilă mai doresc să beneficieze de granturi pentru capitalul de lucru, aşa că solicită introducerea codului CAEN 1413 pe lista beneficiarilor măsurii 2 aprobată prin OUG 130/2020 şi modificată prin OUG 174/2020. Antreprenorii mai vor ca susţinerea şomajului tehnic din bugetul de stat să funcţioneze pentru industria textilă pe toată perioada pandemiei, să se aplice un impozit zero pe profitul reinvestit, promovarea şi încurajarea consumului de produse româneşti, subvenţionarea participării la târgurile internaţionale, precum şi alocarea printr-o ordonanţă de urgenţă a producţiei de echipamente de lucru către producătorii din ţara noastră.

În privinţa plăţii TVA, una dintre problemele ridicate în faţa comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor se referă la faptul că în fluxul comercial unii antreprenori lucrează în sistem B2B (business to business) cu furnizori-designeri neplătitori de TVA. Antreprenorii afirmă 70% din preţul la raft al unui produs este preţul furnizorului respectiv, iar retailerul adaugă 30%, dar este nevoit să plătească TVA pentru preţul întreg. De aceea, antreprenorii respectivi doresc ca TVA să fie plătită doar pe marja de profit, fapt care s-a reflecta şi într-o scădere a preţului la raft, cu 10%, a produselor respective.

"Nu este normal ca TVA să fie plătită la valoarea de 110 lei, dacă 100 lei reprezintă preţul cerut de furnizorul neplătitor de TVA. Să vedem ce va spune guvernul, dar consider că aplicarea TVA doar la retailer va scădea substanţial preţul la raft. Dacă nu luăm măsuri în acest an, riscăm ca, pe lângă industria mobilei care a murit în proporţie mare, să nu mai avem nici industrie uşoară. Nu putem să îi lăsăm pe cei din industria textilă să dea faliment şi să devenim importatorii lumii, la costuri impuse de alţii, pe care vom fi nevoiţi să le achităm", a spus social-democratul Ioan Mang, vicepreşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

"Avem nevoie de mai multe măsuri privind acordarea de granturi, pe care să le aprobe Consiliul Concurenţei. Ne vom adresa acestei instituţii pentru a identifica măsurile de sprijin şi pentru ca acestea să fie viabile. Din păcate, avem un buget restrictiv, pentru că suntem în an pandemic, dar cred că putem să găsim împreună soluţii pentru sprijinirea industriei textile. Ştiu că forţa de muncă calificată este îmbătrânită în acest sector de activitate şi de aceea este nevoie de o campanie împreună cu Ministerul Educaţiei pentru orientarea profesională a elevilor către meseriile din domeniu. Dar este nevoie ca şi companiile din industria textilă să sprijine prin alocarea de burse susţinerea învăţământului dual", a spus deputata Oana-Marciana Ozmen (USR PLUS), care a precizat că este nevoie şi de o reglementare pentru industria cretivă, pentru antreprenoriatul creativ.

Eşalonarea plăţii datoriilor, o necesitate pentru supravieţuirea industriei textile

Conform informaţiilor oferite de participanţii la dezbaterea ce a avut loc în cadrul Comisiei de industrii şi servicii, industria textilă a exportat în anul 2018 produse în valoare de 6,4 miliarde euro, reprezenta 4% din PIB şi număra 370.000 de angajaţi. Veniturile salariale medii pentru companiile mici din industria textilă se situează între 3000 lei şi 4000 lei net pe lună, în timp ce la companiile cu peste 50 de angajaţi, majoritatea acestora sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.

"Actuala situaţie nu este imputabilă antreprenorilor, ci pandemiei şi Brexitului. O altă problemă majoră o reprezintă importurile de materiale neţesute, unde trebuie identificaţi producătorii cu preţuri competitive. Din fericire capacităţile de producţie din ţara noastră destinate exportului sunt la standarde internaţionale, competitive. Dacă nu găsim o soluţie imediată pentru a sprijini această ramură industrială, aceste capacităţi se vor închide şi va fi greu să le redeschidem la standardele de competitivitate din momentul respectiv. De aceea, industria textilă trebuie considerată o industrie prioritară", a afirmat social-democrata Elena Stoica, membru al Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

La rândul ei, Cristina Prună, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor şi vicepreşedinte al comisiei de specialitate, a arătat că una dintre problemele cu care se confruntă antreprenorii din industria textilă o reprezintă şi birocraţia excesivă.

"Anul trecut am discutat cu antreprenorii care se aflau în situaţia de a-şi reorienta producţia pentru a face materiale de protecţie sanitară şi echipamente medicale. Antreprenorii respectivi se plângeau de complexitatea procesului de avizare necesar demarării noului tip de producţie. Trebuie să facem ceva pentru reducerea birocraţiei şi uşurarea procesului de avizare", a prezicat Cristina Prună.

Cert este că membrii Comisiei pentru industrii şi servicii susţin că este nevoie ca guvernul să prelungească eşalonarea plăţii datoriilor către bugetul de stat pentru firmele din industria textilă, precum şi de elaborarea unei strategii pe termen lung pentru acest sector economic, urmând ca aceste subiecte să fie discutate împreună cu Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, la şedinţa comisiei din 23 martie.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. nu noi alegem asta din 4 in 4 ani si de 30 de ani? O tara condusa de hoti si mincinosi cu legea n mina care acum falimenteaza tot cei privat mic si mijlociu pentru a duce o viata online.

    Daca o să citiți articole din Bursa de anul trecut din martie-aprilie, o să vedeți că alde CONAF + fasciștii aia de la Forumul Româno German cu Anastasiu in frunte, pupau un fund Guvermul Orban pe motive de kurzarbeit și alte promisiuni de stimulare.

    Acum vad și acești corifei și capitalismului că am ajuns fix nicăieri cu toate acele măsuri și că fascismul in România e mai cronic că niciodată.

    Va dorim "TVA plăcut" Dna Chiriac și nu uitați că există o definiție in UE pentru TVA, care spune foarte clar că baza de calcul e tot lanțul de producție și distribuție deci, ghinion, nu se poate aplica doar la marja de profit a distribuitorului final, că n-ar mai plăti nici drku TVA daca ar fi așa de simplu.  

    1. In fiecare zi te faci de ras. Habar n-ai ce este fascismul, Ai nivelul de la bufetul din sat, dupa o bere (fiind alcoolic, nu ai nevoie de a doua). Acolo esti admirat, ca stii literele.

      Fascismul inseamna statul mana in mana cu corporatiile in implementarea Planului masonic mondial totalitar impotriva omului simplu. Intr-adevar, definitia nu a mai fost actualizata de mult si nu mai corespunde cu realitatile fasciste actuale, caz in care te poti trezi cu acte fasciste care nu sunt incadrate corect de definitie.

      De asta zic ca nu ar trebui sa ne cramponam de cuvinte - Guvernul Mondial nu da doi bani pe concepte perimate ci pune in opera Planul.  

      Mai tarane, in primul rand ca nu esti in stare sa te uiti intr-un dictionar si in al doilea rand, ca creierul tau nu poate judeca astfel incat sa-si clarifice notiunile pe care le vehiculeaza.

      "De asta zic ca nu ar trebui sa ne cramponam de cuvinte" - pai, mai oaie, tu, "aicea", cuvinte "cramponezi", ce credeai ca "cramponezi aicea", oaie, bou, berbec, melc, rata?! 

      Cum sa spui, mai oaie, ca ultranationalismul implementeaza un Plan Mondial?! 

      Mai oaie, cum sa implementeze antisemitismul fascist Planul MNondial Iudeo-Masonic?! 

      Iti zise unul cu ceva glagorie, ca fascismul este sindicalist, nu corporatist si nici atata lucru n-ai putut retine.  

      Adica, cum, mai oaie, tu poti sa spui "fascism" la orice, sub pretextul ca "...definitia nu a mai fost actualizata de mult si nu mai corespunde cu realitatile fasciste actuale..."? 

      Pai de ce mai vorbesti, mai oaie?! 

      Nu mai vorbi! 

      Behaie! 

      Daca "Guvernul Mondial nu da doi bani pe concepte perimate ci pune in opera Planul", atunci, dupa tine, "De asta zic ca nu ar trebui sa ne cramponam de cuvinte".  

      Deci tu spui ca trebuie sa facem ce spune "Guvernul Mondial". 

      Sa nu ne cramponam de cuvinte.

      Beeeee! 

      Chiar ca te-a facut praf! Ce rusine!

      Va rog sa-l lasati pe prost in pace, pentru ca e distractia siteului.

    De douăzeci de ani antreprenorii, fermierii, patronii mici sau mari plâng că nu-i ajută statul. Plâng și președinții, seniorii, directorii,etc. difertelor asociații, uniuni si confederații din industrie și agricultură și nu numai, așteptând ajutoare de la stat, iar statul trebuie să dea , * că de aia e stat *. Dar statul nu are de unde să dea pentru că bugetul național este plin de scutiri de taxe și impozite, de amânări sau anulări a datoriilor. Că așa e în capitalismul bazat pe economia de piață! Poate că ar trebui ca acești milogi să renunțe la sponsorizări pentru partidele politice de zeci și sute de mii de lei și să dea banii la buget, dar se pare că pentru bugetul statului nu au bani.

    A-ți cerut în lozincă : ,, nu vrem bani , nu vrem valută PETRE ROMAN să ne ......

    gresit

    falimentul bate la usa tuturor companiilor cu capital local care nu au apucat inca sa dezvolte masa critica

    multumim USR-PLUS-PNL... ramanem adanc recunoscatori ca reprezentati atat de bine interesele capitalului strain in Romania!  

    1. Multumim pnl,usr, udmr ca terminati afacerile mici. Nu merita sa incurce gigantii, ca doar acestia pot sa va plateasca gras

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb