AmCham susţine că, pentru companii, taxele care ar urma să fie adoptate sunt pe investiţii, nu pe cifra de afaceri, iar multe firme îşi vor reduce investiţiile, conform comunicatului remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, potenţialul României de a atrage noi investitori va fi redus şi va fi afectată oportunitatea ca România să devină un hub regional pentru localizarea companiilor interesate să participe la reconstrucţia Ucrainei. Preluarea unor măsuri fiscale trebuie să ţină cont de nivelul de digitalizare şi de capacitatea de colectare a administraţiei. Introducerea unor taxe suplimentare ar putea să crească dezechilibrele, concurenţa neloială sau frustrarea investitorilor. AmCham reiterează apelul său pentru modernizarea şi digitalizarea administraţiei fiscale şi pentru închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislaţia actuală.
Sursa arată că vor fi afectate şi exporturile, în condiţiile în care România înregistrează dezechilibre majore şi în adâncime. Start-up-urile vor fi printre cele mai afectate de o taxă pe cifra de afaceri, subminându-li-se puterea de capitalizare şi eforturile de internaţionalizare.
Sursa menţionează că taxa pe cifra de afaceri va afecta şi consumatorii finali prin scăderea puterii de cumpărare şi creşterea inflaţiei. În analiza impactului trebuie avută în calcul amprenta fiscală, adică suma tuturor taxelor şi impozitelor fiscale plătite, nu doar impozitul pe profit. Măsurile de politică fiscal-bugetară trebuie să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a ţintelor bugetare, echitate şi asigurarea unui climat investiţional predictibil, transparent şi competitiv.
În comunicat se mai arată că, în numele celor peste 540 de companii din România, Statele Unite şi alte state, AmCham urmăreşte dezbaterile din această perioadă şi membrii rămân deschişi pentru dialogul cu decidenţii, în scopul transmiterii impactului real pe care îl au măsurile anunţate.