Poziţia lui Trump asupra violenţei de la Charlottesville înfuriază republicanii

Cristina Radu
Internaţional / 16 august 2017

Poziţia lui Trump asupra violenţei de la Charlottesville înfuriază republicanii

Principalelor figuri ale partidului republican al lui Donald Trump au reacţionat furios la ultimele sale comentarii prin care a dat vina pe ambele părţi pentru ciocnirile violente de sâmbătă, din Charlottesville, Virginia, potrivit BBC. Ciocnirile au culminat cu o persoană ucisă şi mai mulţi răniţi atunci când o maşină a lovit oameni care s-au opus unui raliu de extremă dreapta. Mulţi dintre cei care au reiterat cuvântul lui Paul Ryan au spus: "Supremaţia albă este repulsivă. Nu poate exista nici o ambiguitate morală".

Trump a condamnat luni grupurile de albi naţionaliste ca ieri să revină asupra reacţiei

Marşul de dreapta a fost organizat pentru a protesta împotriva eliminării unei statui a generalului Robert E Lee, care a comandat forţele confederaţiei pro-sclavie în timpul războiului civil american, evenimentul atrăgând grupurile de albi naţionalişti. Violenţa a izbucnit după ce aceştia s-au confruntat cu grupuri anti-fasciste. Un corespondent al BBC la scena a descris modul în care membrii aşa-numitei "dreapta" purtau puşti şi unelte tactice complete. Rivalii lor de stânga au aruncat sticle, pietre şi vopsea.

Pentru unii republicani de top în ultima vreme, Trump este cel care nu poate fi numit.

Ei consideră că este uşor să-i condamne pe naţionaliştii albi şi respectiv ura care a motivat violenţa din Charlottesville, dar când preşedintele e cel ce trebuie învinovăţit, inclusiv purtătorul de cuvânt Paul Ryan, condamnarea devine implicită, potrivit sursei.

Oficialii administraţiei se deplasează cu multă atenţie. Şeful Statului Major John Kelly ar fi putut fi răsturnat marţi, însă a revenit astăzi. Consilierul economic senior al preşedintelui, Gary Cohn, le-a spus prietenilor că a fost "dezgustat" de acţiunile preşedintelui, dar nu atât de mult încât să vorbească în mod oficial, conform agenţiei.

Poate că unii republicani, care sunt cu ochii la sondajele care arată sprijinul în rândul credincioşilor de partid, sunt reticenţi în a atrage înfrângerea unui preşedinte care e cunoscut pentru păstrarea de file pentru prietenii şi duşmanii săi, conform sursei. În timp ce agresiunea asupra răspunsului preşedintelui pentru Charlottesville a ajuns la frenezie, furtunile au izbucnit şi au continuat, lăsându-l pe Trump în picioare."Şi acest lucru va trece" nu reprezintă o distragere, ci poate şi un avertisment, potrivit agenţiei.

Trump a afirmat într-o conferinţă de presă tensionată la Trump Tower din New York: "Cred că există vină de ambele părţi ... Am avut un grup aflat de o parte care a fost rău şi un grup pe cealaltă parte care a fost, de asemenea, foarte violent. Nimeni nu vrea să spună asta. O voi spune chiar acum ... Ce se întâmplă cu stânga care a început să acuze ... Au vreo urmă de vină? ... Există două părţi ale poveştii".

Trump l-a condamnat şoferul maşinii care a plonjat într-un grup de protestatari anti-rasism, omorându-l pe Heather Heyer de 32 de ani şi rănind alte 19 persoane. El a afirmat că cei care au mers să apere statuii au fost "mulţi oameni buni" şi a întrebat dacă statuile fostului preşedinte George Washington şi ale lui Thomas Jefferson ar trebui să fie îndepărtate de asemenea pentru că erau sclavi.Comentariile acestuia se presupune că au prins cu garda jos ofiţerii superiori ai Casei Albe. Un oficial, care nu a fost autorizat să vorbească public, a declarat pentru CNN că s-a convenit ca Trump să vorbească doar despre infrastructură, motivul real pentru conferinţa de presă.

Associated Press a relatat că, după ce Trump a vorbit, noul şef de personalului, John Kelly, abia s-a uitat la preşedinte, iar secretarul de presă, Sarah Huckabee Sanders, a încercat să se uite la ceilalţi asistenţi. În urma conferinţei, Casa Albă a trimis un ofiţer oficial să vorbească cu congresmenii republicani, îndemnându-i să spună că Trump a fost "complet corect" în ultimile observaţii despre Charlottesville, potrivit presei americane. "În ciuda criticii, preşedintele a reafirmat câteva din cele mai importante principii fundamentale ale noastre: suntem egali în ochii Creatorului nostru, egali faţă de lege şi egali faţă de Constituţia noastră" a precizat presa.

Comentariile lui Trump au fost bine primite de David Duke, fostul lider Ku Klux Klan, care a scris: "Vă mulţumesc preşedinte Trump pentru onestitatea şi curajul de a spune adevărul despre Charlottesville şi a condamna teroriştii de stânga BLM/Antifa".

Mulţi alţii au condamnat cu fermitate comentariile. Premierul britanic Theresa May a declarat miercuri că a fost important să condamnăm opiniile de la extrema dreaptă "oriunde le-am auzi": "Nu văd nici o echivalenţă între cei care propun viziunile fasciste şi cei care se opun acestora". Din reacţiile a 55 de politicieni republicani şi democraţi, adunaţi de Washington Post, numai purtătorul de cuvânt al Comitetului Naţional Republican, Kayleigh McEnany, şi-a exprimat sprijinul favorabil.

Senatorul republican veteran John McCain a scris: "Nu există nicio echivalenţă morală între rasişti şi americani care se ridică pentru a sfida ura şi bigotismul".

Unul dintre foştii rivali ai lui Trump pentru nominalizarea republicană la preşedinţie, Marco Rubio, a scris şi el pe Tweeter. Richard Trumka, preşedintele federaţiei sindicale AFL-CIO, a devenit al cincilea lider de afaceri care a demisionat din Consiliul american de producţie al lui Trump, ca urmare a chestiunii. El a spus că nu poate paricipa "pentru un preşedinte ce tolerează bigotismul şi terorismul domestic".

Răspunsul fostului preşedinte Barack Obama la violenţa din Charlottesville a devenit cel mai plăcut tweet vreodată. Mesajul, citându-l pe Nelson Mandela, spune: "Nimeni nu se naşte urând o altă persoană din cauza culorii pielii sau a fundaţiei sau a religiei

El a fost apreciat de aproape trei milioanede persoane când a fost postat duminică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb