PRĂBUŞIREA ZBORULUI MH17: Racheta BUK a fost adusă din Rusia şi transportată înapoi, după tirul care a doborât avionul

Andreea Stoica
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 septembrie 2016

Racheta BUK a fost adusă din Rusia şi transportată înapoi, după tirul care a doborât avionul

Actualizare 15:52 MAE salută publicarea rezultatelor preliminare în ancheta privind prăbuşirea zborului MH-17

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută publicarea rezultatelor preliminare în ancheta privind prăbuşirea zborului MH-17 şi apreciază că demersul echipei desemnate să facă cercetări "reprezintă un act riguros şi independent menit să clarifice circumstanţele" acestui incident, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, trimis redacţiei.

"Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea rezultatelor eforturilor Joint Investigation Team/JIT (Olanda, Ucraina, Malaysia, Australia, Belgia), destinate clarificării circumstanţelor prăbuşirii zborului MH-17. Demersul JIT reprezintă un act riguros şi independent menit să clarifice circumstanţele prăbuşirii MH-17 şi să producă concluzii care să poată conduce la înfăptuirea actului de justiţie", se arată în comunicat.

MAE face şi un apel către state să ofere ajutor, să colaboreze în anchetă.

"Cerem tuturor statelor care sunt în măsură să sprijine ancheta independentă condusă de JIT să coopereze pe deplin, în vederea identificării, stabilirii şi aducerii în faţa justiţiei a celor responsabili pentru faptele produse, în conformitate cu prevederile rezoluţiei Consiliului de Securitate 2166 din 2014", adaugă MAE, conform sursei citate.

(M.I.)

----------

Racheta care a doborât zborul MH17 al Malaysia Airlines în 17 iulie 2014 în estul Ucrainei a fost adusă din Rusia înainte de a fi lansată, a afirmat astăzi parchetul olandez, care subliniază că au identificate o sută de persoane care au "jucat un rol activ" în această dramă, transmite AFP.

Ancheta a confirmat de asemenea că racheta a fost trasă de pe un câmp aflat la acel moment sub controlul separatiştilor pro-ruşi.

"Pe baza anchetei penale, am concluzionat că avionului care asigura cursa MH17 a fost doborât în 17 iulie 2014 de o rachetă BUK adusă de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi că, după tir, sistemul a fost redirecţionat spre Rusia", a spus Wilbert Paulissen, unul dintre conducătorii anchetei.

Anchetatorii afirmă că au identificat o sută de persoane care au jucat un rol activ în armarea sistemului BUK sau în transportarea sa, precum şi persoane care au "facilitat sau au ajutat" la transportul său, a spus coordonatorul anchetei, Fred Westerbeke.

"Niciuna dintre aceste persoane nu este considerată în mod automat suspect", a adăugat el, cerând acestor persoane să contacteze anchetatorii pentru a-şi explica rolul sau pentru a oferi informaţii suplimentare.

"Ancheta noastră a arătat că locul de unde a fost trasă racheta se afla în mâinile rebelilor", a subliniat Wilbert Paulissen, într-o conferinţă de presă în care au fost prezentate primele rezultate ale acestei anchete, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb