Prea mulţi "oameni bolnavi" în Europa

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 decembrie 2023

Prea mulţi "oameni bolnavi" în Europa

"Zona euro nu are doar Germania ca om bolnav al Europei. Acum sunt mulţi oameni bolnavi". (Robin Brooks, economist-şef la IIF)

Călin Rechea

Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie au fost caracterizate, în diferite perioade istorice, dar mai ales după al Doilea Război Mondial, drept "omul bolnav al Europei". Acum se pare că Europa a intrat într-o nouă eră, în care "boala" s-a extins şi există mai mulţi "bolnavi" în acelaşi timp.

"Zona euro nu are doar Germania ca om bolnav al Europei. Acum sunt mulţi oameni bolnavi", a scris recent Robin Brooks, economist-şef la Institute of International Finance (IIF), pe contul său de Twitter.

Afirmaţia sa vine pe fondul publicării indicilor PMI ai activităţii economice din Germania, Franţa şi zona euro de către S&P Global, care arată contracţii masive, atât la nivelul serviciilor cât şi industriei prelucrătoare, comparabile cu cele înregistrate în perioada pandemiei (vezi graficul).

Atenţia lui Brooks s-a îndreptat mai ales către Franţa, în condiţiile în care situaţia din Germania este evidentă de foarte multe luni. "Datele franceze au căzut în gol", afirmă economistul şef de la IIF, în condiţiile în care raportul de la S&P Global arată o cădere a indicelui agregat până la 43,7 puncte în decembrie 2023, cel mai redus nivel din ultimii trei ani (o valoare sub 50 de puncte arată contracţie). Indicele activităţii din industria prelucrătoare a scăzut până la 40,8 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 43 de luni.

"Economia franceză se scufundă în recesiune", se arată în raportul de la S&P Global, în special pe fondul cererii reduse şi a declinului puterii de cumpărare a consumatorilor.

În sectorul industrial se înregistrează scăderi masive ale comenzilor interne şi externe, ceea ce indică pierderi semnificative ale locurilor de muncă în viitorul apropiat. Mai mult, contracţia severă a activităţii economice din Franţa şi Germania are loc pe fondul revenirii presiunilor inflaţioniste, atât la nivelul costurilor de producţie, cât şi la nivelul preţurilor produselor finite.

Printr-o ironie amară, revista The Economist încerca să explice recent de ce şefii companiilor germane laudă în mod neaşteptat Franţa.

"Şefii germani, frustraţi de coaliţia de la guvernare, privesc cu admiraţie la guvernul francez, care acordă prioritate afacerilor şi promovează în mod agresiv Franţa ca loc pentru investiţii şi inovare", scrie publicaţia britanică în articolul "Why German bosses are heaping unexpected praise on France".

Articolul din The Economist mai vorbeşte despre stimularea unei "culturi a riscului" în rândul antreprenorilor din Franţa, însă aceasta este mai mult decât o "misiune imposibilă".

Toate autorităţile din Uniunea Europeană, nu doar cele din Franţa, au "grijă" să ridice bariere birocratice, fiscale şi de altă natură în faţa oricărei iniţiative private. Problema nu este nicidecum absenţa "culturii riscului", după cum o arată şi emigraţia masivă a antreprenorilor europeni către alte orizonturi, în special America.

The Economist oferă exemplul companiei germane Pfeiffer Vacuum, un producător de pompe de vid, care a anunţat că va investi 75 de milioane de euro într-o fabrică din Franţa. Britta Giesen, directorul executiv al companiei, a fost "curtată personal de echipa lui Macron, care a promis o subvenţie de 20 de milioane de euro şi a oferit ajutor pentru completarea documentaţiei necesare".

Tocmai aici este problema. De ce era nevoie de ajutor pentru întocmirea documentaţiei? De ce s-a ajuns la acest grad absurd de birocratizare, care reprezintă un obstacol de netrecut pentru orice încercări de a pune în practică inovaţiile sau orice alte măsuri de creştere a eficienţei economice?

Autorităţile franceze au mers şi mai departe şi au invitat-o pe doamna Giesen la reuniunea anuală a autorităţilor franceze cu investitorii străini, găzduită de însăşi preşedintele Macron la Palatul Versailles.

"În calitate de preşedinte al unei firme de dimensiuni medii din Germania, doamna Giesen a fost măgulită să stea alături de Elon Musk şi Lakshmi Mittal", mai scrie The Economist.

"Franţa este acum mai bună decât Germania la utilizarea politicilor de stat pentru a sprijini economia de piaţă", a declarat investitorul german Sven Janssen pentru revista britanică. Politici de stat pentru sprijinirea economiei de piaţă? Oare investitorul german a realizat pe deplin semnificaţia declaraţiei sale?

"Vor fi presiuni semnificative asupra BCE pentru a reduce dobânzile. Zona euro se îndreaptă se dezastru", a reacţionat un investitor francez pe contul său de Twitter după verdictul lui Robin Brooks.

Cu alte cuvinte, totul va fi bine şi există motive de optimism. Iminenţa dezastrului ar trebui să trezească la realitate autorităţile europene, care vor lua decizii urgente pentru redresarea situaţiei.

Dacă un astfel de scenariu optimist va fi blocat de pornirile socialist-fascist-totalitare ale autorităţilor europene, mânate de directivele Comisiei Europene, tot există motiv de optimism.

Colapsul este inevitabil şi va avea loc în curând, iar speranţa ar putea "răsări" mai devreme pentru cetăţenii statelor europene.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. a spus Soros acum citiva ani ca Europa va fi praf economic....lacomia politicului condus de big four si big pharma.

    1. Nu e ca si cum soros n-ar fi implicat...nuuuuu

    recesiune in europa? posibil. sfarsitul lumii? nu. o posibilitate de a cumpara mai ieftin actiuni, pamant imobiliare si alte active. corectiile sunt sanatoase, si necesare din cand in cand. se mai curata sistemul de companii care oricum erau tinute in viata artificial de dobanda zero. si apare loc pt noi companii. cam cum cureti pomii de uscaturi si de ramurile crescute aiurea.

    reces in engleza inseamna pauza. oricine are nevoie de o pauza din cand in cand, chiar si economia. se odihneste putin sa ia avant dupa.

    criza finaciara e alta poveste, dar nu toate recesiunile sunt insotite de crize finaciare. 

    1. Business MAGAZIN = "Toate datele indică un singur scenariu: Europa se îndreaptă cu paşi rapizi către recesiune. Ţara care s-a transformat în primul motor al declinului este Germania. !!!" Zona euro nu scăpa de recesiune, arată cele mai recente date.

      Economia a scăzut pentru al doilea trimestru la rând, scrie Bloomberg. 

      Aste e, inarmarea si sprijinul Ucrainei,pierderea energiei(ieftina)..... costa prea mult.

    Economia politica a lui Ceausescu nu se aplica in Capitalism .Autorul textului se pare , ca si in alte texte atasate , ca nu poate intelege cum functioneaza Economie de Piata .Autorul citeste si ne prezinta niste cifre separate fara a putea vedea intregul .In Capitalism firmele se nasc si mor .Vin altele si inlocuiesc „cadavrele ”economice .Franta nu numai ca a devenit a doua mare exportatoare de armament inlocuind Rusia ce nu mai poate sa isi sustina contractele de tot felul , cifrele fiind intr-o crestere fantastica dar printre multe altele(vinuri , tehnologie militara , tehnologie aviatica , mari lanturi de magazine ca si comertul de bunuri extrem de scumpe si sofisticate ,poseda si o industrie atasata aviatiei civile extrem de benefica .Pina si inflationista Turcie comanda 200 de avioane la Airbus. Daunazi UE si-a intins afacerile in Africa si tot daunazi chiar China a acceptat uniformizarea valorilor schimburilor comerciale cu UE .UE nu numai ca devine si o forta militara dar are asigurata si dezvoltarea economica prin PNRR si are si viitorul asigurat atunci cind facem referire la integrarea Ucrainei si la imensele sume de bani ce vor fi impinse de catre UE spre refacerea Ucrainei si a Israel pe segmentul Gaza .PNRR va fi continuat si dupa anul 2024 iar efectele lui devin vizibile atit economic cit si social .De unde naiba le vine unora sa colapseze de zeci de ani Occidentul .Tot auzim aceasta enormitate comunistioda .Masurile sunt extrem de vizibile .UE se federalizeaza cu pasi mari .Industria de armament incepe sa prinda airipi .Relatiile se inbunatatesc pe masura ce Rusia este scoasa din jocul politic ,militar si economic din Europa .Deja economic relatia cu SUA devine parteneriat strategic .Doar niste naivi sau rauvoitori nu vad ceea ce se intimpla in Europa .

    1. Tu pe ce lume traiesti?

      In propaganda CNN

      ... statistic vorbind ... occidentul e in recesiune ... noroc ca inca ai curent la servere ...

      ... schema lui powell ii pentru a mentine pietele in europa ... pe care le falimenteza razboiul di ukr ... si usa (or not so united) cauta a se detasa de problema ... pentru ca bruxellu nu-i votat!!! ...

      ... paradoxal va pune la indoiala bonitatea americii ... look for margin calls ...

      ... discursul asta l-am tinut acu aprox 2 ani ... can ma "incerca" transnistria ...

      ... dar stii ce-i mai nostim?! ... ma intreb cine va cumpara datoria tiparita ... dupa ce au bubuit swift-ul? ... pasapoartele electronice l-eu amanat ... miliardele rusiei abai daca acopera banii aruncati in ukr ... altesnativa la susez ii blocata mai prin sud ... si cand v-am spus ca e o capcana v-ati intors impotriva mea ...

      ... oricum ... sarbatori fericite!!! ... nu detin prea multe si sunt fericit! ... si nici de alea nu-mi prea pasa ... an nou fericit! ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb