Prea târziu pentru salvarea Deutsche Bank?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 septembrie 2016

Prea târziu pentru salvarea Deutsche Bank?
CĂLIN RECHEA

O amendă de 14 miliarde de dolari îi mai lipsea Deutsche Bank, cea mai mare bancă a Germaniei şi cea mai importantă sursă a riscului sistemic la nivel global, conform unei analize de la Fondul Monetar Internaţional.

Pedeapsa vine de la Departamentul de Justiţie american şi ar trebui să spele măcar o parte din "păcatele" adunate în a doua jumătate a deceniului trecut, prin vânzarea "defectuoasă" a unor titluri financiare securitizate pe baza creditelor ipotecare rezidenţiale acordate (n.a. RMBS, Residential Mortgage-Backed Securities).

Foarte multe dintre aceste credite au fost subprime, însă marile bănci de pe Wall Street le-au "transformat" în titluri financiare care au primit ratinguri investiţionale prin "bunăvoinţa" agenţiilor de rating.

Alte bănci amendate de autorităţile americane în cazul titlurilor RMBS sunt Bank of America (22,5 miliarde de dolari), JP Morgan (13 miliarde), Citigroup (7,3 miliarde), Goldman Sachs (5 miliarde) şi Morgan Stanley (4,5 miliarde).

Wall Street Journal scrie că pe lista instituţiilor financiare anchetate se află şi băncile europene Barclays, Credit Suisse, UBS şi Royal Bank of Scotland.

Într-un comunicat de presă de pe site-ul DB este confirmată amenda propusă de autorităţile americane, iar acestea "au invitat banca să vină cu o contraofertă". "Deutsche Bank nu intenţionează să plătească suma cerută pentru închiderea cazului", se mai arată în comunicatul de presă, ci "se aşteaptă la un rezultat similar altor procese anterioare, unde sumele plătite au fost mult mai mici".

Financial Times arată că oficialii DB speră să plătească o amendă similară celei achitate de Goldman Sachs, în condiţiile în care Departamentul de Justiţie a cerut iniţial 15 miliarde de dolari în acel caz, iar banca de investiţii a plătit de trei ori mai puţin. Banca germană are deja constituite provizioane de circa 5,4 miliarde de euro pentru acoperirea proceselor în care este implicată.

Perspectiva unor negocieri dure cu Departamentul de Justiţie din SUA a condus la prăbuşirea acţiunilor Deutsche Bank (DBK) în ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute la Frankfurt (vezi graficul).

Declinul de 8,5%, până la 11,99 euro pe acţiune, a dus scăderea de la începutul anului până la circa 47%, iar capitalizarea bursieră a celei mai mari bănci din Germania a coborât până la 16,4 miliarde de euro.

Din păcate pentru perspectiva relaţiilor economice dintre SUA şi Europa, penalizarea impusă DB de către autorităţile americane vine într-un context extrem de nefavorabil.

Spionii care acţionau la Moscova în timpul Războiului Rece trebuiau să urmeze o serie de "reguli ale jocului". Între acestea se afla şi "odată este un accident, de două ori este o coincidenţă, de trei ori este acţiune inamică".

Ceea ce tocmai s-a întâmplat cu Deutsche Bank pare să reprezinte depăşirea pragului dintre coincidenţă şi acţiune inamică, în condiţiile în care autorităţile de la Bruxelles au cerut Irlandei să recupereze 13 miliarde de euro de la Apple, ca urmare a unui tratament fiscal favorabil în ultimii ani.

"Există o suspiciune puternică în cercurile financiare că Deutsche Bank este victima răzbunării Statelor Unite împotriva Europei", se arată într-un articol din Financial Times, iar o sursă citată de cotidianul financiar arată că "va exista o reacţie puternică de la Berlin şi Frankfurt". Deocamdată, autorităţile de la Berlin s-au limitat la a cere un tratament corect pentru Deutsche Bank.

Între timp, frontul disputei dintre Apple şi Comisia Europeană s-a întărit peste Atlantic, odată cu înregimentarea marilor companii americane.

"Corporaţiile din America susţin cauza Apple", a scris recent Financial Times, care arată că un grup de 185 de directori executiv au făcut un apel către liderii europeni să renunţe la plata retroactivă a taxelor.

Într-o scrisoare către Angela Merkel, conducătorii unor mari companii americane, cum sunt Xerox, Honeywell, Lockheed Martin, Caterpillar, Walmart, ExxonMobil, AT&T sau GE, au arătat că "în interesul ţărilor care respectă domnia legii, decizia Comisiei Europene nu trebuie aprobată", deoarece se amplifică "riscul exproprierii activelor companiilor de către guvernele care doresc să obţină venituri suplimentare sau încearcă să pedepsească un competitor străin de succes", mai scrie Financial Times.

Luca Maestri, directorul financiar al companiei Apple, a declarat anterior că "decizia Comisiei Europene subminează suveranitatea statelor membre în ceea ce priveşte politica de taxare", iar "impactul acestei decizii va fi devastator pentru economia europeană".

Chiar dacă ultimele acţiuni în justiţie contra Deutsche Bank se vor finaliza favorabil pentru instituţia financiară, supravieţuirea sa în forma actuală rămâne sub un mare semn de întrebare.

"Se pare că Deutsche Bank se pregăteşte pentru o avalanşă a acuzaţiilor de fraudă, inclusiv pentru instrumentele sale derivate care au la bază aurul", a scris recent analistul american Reggie Middleton pe site-ul Zerohedge. După ce spune "ştim cu toţii că DB este o cauză pierdută", Middleton avertizează cu privire la dimensiunea majoră a riscului sistemic reprezentat de contrapartidele băncii germane.

La începutul lunii septembrie 2016, în presa germană online a apărut o ştire conform căreia DB nu a livrat aurul la cererea unor investitori în acţiuni Xetra-Gold, un vehicul investiţional de tipul ETC (Exchange-Traded Commodity) ale cărui acţiuni au acoperire 100% în aur. Conform prospectului de emisiune, Deutsche Börse Commodities GmbH are obligaţia să livreze, la cerere, un gram de aur pentru fiecare acţiune deţinută de investitori, însă livrarea se face de către banca investitorului.

"În calitate de sponsor, Deutsche Bank îşi îndeplineşte obligaţiile din prospectul Xetra-Gold", se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul băncii, din 2 septembrie 2016, dar "recomandăm evaluarea eficienţei economice a livrării aurului fizic pentru fiecare caz individual".

Cu alte cuvinte, cea mai mare bancă din Germania nu a negat "ratarea" unor livrări, ci încearcă să-i convingă pe investitori că ar trebui să accepte contravaloarea în bani de hârtie.

Pentru analistul financiar Max Keiser, problema Deutsche Bank este mult mai simplă: "Banca trebuie închisă deoarece nu este solvabilă".

Este de prisos să spunem că o astfel de opţiune este din categoria "să sparie gândul" pentru autorităţile europene, dar mai ales pentru cele germane, chiar dacă anii de criză financiară şi economică ne-au arătat că imposibilul are tendinţa să devină realitate.

Oare este prea târziu pentru salvarea Deutsche Bank?

"Banca trebuie închisă deoarece nu este solvabilă."

Max Keiser, analist financiar,despre Deutsche Bank

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Daca cea maimare banca dinGermania intra in default atunci UE e dizolvata si apoi......

    Povestea cu aurul parca e povestea cu chf de la noi cu livrat lei sau euro.

    1. Ati citit, draga domnule Calin?

      nici macar analistul de la Societe Generae, Andrew Lim , nu l-a citit. Aceasta informatie este exclusiva weltweit...

    Chiar crede cineva ca DBK o sa fie inchisa vreodata? Pana si Carpatica a supravietuit...Are doar un moment nefavorabil care e drept tine de ceva timp cu lovituri din toate partile. Inca face parte din 2 big 2 fail...

    ininima capitalismului salbatic, bancile sunt amendate cu miliarde de dolari, in timp ce la noi sunt aparate cu indarjire de chiar organismul care ar trebui sa le supravegheze. Isarescu face cu bancile, ce a facut Iliescu in 90 cu comunismul.

    1. poate isi ia timp cineva da citeasca rapoartele si dupa aceea sa emita o opinie imbecila, nu doar intelepte. Iata exemplu EBS BILANZ 2014 200 MRD PIERDERI 5,8 MILIARDE DBK BILANZ 2015 1600 MRD PIERDERI 6,8 MRD .:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb