Ca urmare a recentului comunicat al BVB şi CCB prin care se anunţă aprobarea redistribuirii către membrii compensatori a dobânzilor obţinute din plasamente cu colateralul depus sub formă de fonduri băneşti, Bursa din Sibiu şi Casa Română de Compensaţie fac următoarele precizări:
- Măsura adoptată de BVB şi CCB evidenţiază eşecul în administrarea pieţei de derivate şi eforturile disperate de a atrage, prin orice mijloace, intermediarii către segmentul futures.
- Considerăm că această măsură nu va afecta în niciun fel Sibex şi Casa Română de Compensaţie şi volumele de tranzacţionare din piaţa sibiană la termen. Suntem convinşi că intermediarii care tranzacţionează derivate la Sibiu şi sunt membrii compensatori ai CRC nu pot fi atraşi pe o piaţă care nu este funcţională, întrucât o astfel de stratagemă nu reprezintă un stimul real pentru brokeri, în condiţiile în care:
- sumele pe care membrii compensatori ai CCB le au depuse ca şi garanţie colaterală sunt foarte mici, dovadă numărul redus pe poziţii deschise pe piaţa derivatelor de la BVB şi implicit lichiditatea scăzută de pe această piaţă;
- pentru astfel de sume mici se vor încasa dobânzi foarte reduse;
- mai mult, dobânzile pentru conturile la vedere sunt extrem de scăzute.
• Prin urmare, această măsură, deşi la prima vedere pare una atractivă, nu are un fundament solid, care să o recomande ca un sprijin pentru brokeri. Ea vine ca rezultat al eşecului BVB în administrarea pieţei derivatelor, reflectat de volumele insignifiante realizate.
De altfel, BVB a constatat încă din 2010 că trebuie facă schimbări pentru această piaţă şi a ales calea uşoară a imitării pieţei SIBEX, care constituie etalonul de succes al pieţei de derivate în România, Concret, BVB si CCB au implementat o serie de măsuri care au fost folosite cu mult înainte de către SIBEX si CRC. Aceste măsuri constau în:
1. O singura marjă: marja unitară iniţială a devenit egală cu marja unitară de menţinere, aplicată de CRC din anul 2000.
2. Ordonarea ordinelor numai după preţ si timp : BVB nu mai aplica prioritatea "tip de cont" în pieţele aferente, iar afişarea şi executarea ordinelor se face exclusiv pe baza criteriilor: preţ si timp (FIFO), criteriu aplicat de SIBEX din anul 2000.
3. Utilizarea principiului marjei nete (folosit de CRC din 1998) ca modalitate de determinare a bazei de colectare a marjei, care înlocuieşte principiul marjei brute utilizat de către BVB
4. Acceptarea valutei si acţiunilor ca marjă - măsură implementată la CRC din 2008.
5. Posibilitatea retragerii de sume intra day - existentă la CRC din 1998.
Chiar şi după implementarea acestor măsuri copiate, volumele de pe piaţa derivatelor administrată de BVB au continuat să fie foarte mici, intermediarii şi investitorii preferând piaţa matură, dezvoltată, flexibilă şi inovatoare: într-un cuvânt Sibex.
Ca ultimă variantă, BVB şi CCB încearcă acum redirecţionarea intermediarilor către piaţa derivatelor pe care o administrează, cu mirajul distribuirii unor dobânzi.
Pentru Sibex şi CRC această măsură nu este şi nici nu va fi o soluţie, întrucât pentru a fi aplicabilă este nevoie de un soft bancar care să indice când, cât şi cum se va face distribuirea acelor sume. Or, la câteva mii de conturi, Sibex şi CRC preferă variante mult mai simple cum ar fi o politică de comisioane mici, care este cu adevărat un sprijin pentru intermediarii care realizează volume importante. De altfel, de 16 ani, Sibex şi CRC nu au mărit niciodată comisioanele, menţinându-le la un nivel mic, atractiv pentru participanţi.
În condiţiile în care BVB şi CCB încearcă să atragă intermediarii printr-un astfel de artificiu după ce au copiat măsurile implementate de Sibex, şi după ce a copiat chiar şi produsele Sibex, vom urma şi noi aceeaşi strategie pentru piaţa spot.
Prin urmare, aşa cum BVB ne-a copiat produsele futures, specificaţiile şi măsurile de dezvoltare, vom proceda la rândul nostru, în mod similar, cu emitenţii listaţi pe piaţa spot de la Bucureşti, atrăgându-i la Sibiu, unde le vom oferi condiţii mai avantajoase, pentru a se transferar pe piaţa spot Sibex.
Totodată, sperăm ca CNVM să aplice aceeaşi unitate de măsură pentru ambele pieţe, şi să ofere soluţionarea cât mai grabnică a procedurilor de transfer de pe o piaţă spot pe alta şi de la un Depozitar la altul.
De asemenea, dorim eliminarea comisioanelor de admitere la tranzacţionare pentru emitenţii care se vor lista pe piaţa spot Sibex.
În încheiere, reafirmăm că Sibex consideră măsura BVB şi CCB de redistribuire a dobânzilor către intermediari doar o diversiune care nu va avea efectul scontat, fiind un avantaj de suprafaţă, fără consistenţă, intermediarii puternici şi cu experienţă ştiind că adevăratele avantaje se găsesc pe piaţa Sibex şi la CRC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2011, 09:49)
Probabil Ancuta isi da seama ca fara dobinzile respective SIBEX trece din nou pe pierdere....SIBEX are nevoie oricum de implanturi cu silicon ca sa aiba ce sa arate la actionari...Piata de capital nu e totusi un cabinet veterinar....Peste tot in lume, cu exceptia unei burse care e acasa la un doctor veterinar...care are voie sa voteze cu 150% din actiunile emise...Dar brokerii stiu de ce...