Predicţiile despre pandemii în România: libertatea cuvântului se bazează pe responsabilitate sau nu ?

Valentin M. Ionescu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 9 decembrie 2020

Predicţiile despre pandemii în România: libertatea cuvântului se bazează pe responsabilitate sau nu ?
Valentin M. Ionescu

În ultimele trei săptămâni, printre multe alte declaraţii şi analize de tot felul se strecoară ştiri că este posibil ca în primul trimestru al anului viitor să apară un al treilea val de pandemie SARS-CoV-2, ori că pandemia va ţine până la vară sau tot anul 2021. Ştirile provin de la unii medici, altfel persoane respectabile în profesia lor, dar care, fară vreun argument solid, îşi exprimă propriile opinii cu privire la evoluţia pandemiei SARS-CoV-2, probabil bazându-se pe o analiză descriptivă a datelor istorice. Unii dintre aceştia au prudenţa să citeze Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind sursa ce a difuzat această informaţie, apelând astfel la un sofism de autoritate, deşi OMS are o credibilitate îndoielnică. Alţii se bazează pe date istorice sau pe propriile intuiţii, din moment ce nu oferă nicio informaţie cum au estimat ei evoluţia pandemiei cu care ne confruntăm.

Dar care sunt argumentele pentru a face predicţii cu privire la evoluţia unei pandemii? Este suficient ca o persoană, chiar dacă este o autoritate în epidemiologie să declare public că va fi un al treilea val de pandemie SARS-CoV-2? Eu cred că nu. Aşa cum nici profanii, printre care mă aflu, nu au acest drept. Şi atunci cine are dreptul acesta? Nu trebuie să ne punem problema ce persoană anume are această autoritate, ci mai degrabă în ce condiţii o persoană are autoritatea de a face declaraţii cu privire la durata unei pandemii. Nu trebuie ignorat, că întreţinerea unor ştiri care prin conţinutul lor constituie o formă de ameninţare colectivă poate influenţa negativ activitatea economică. Se cunoaşte că pandemia SARS-CoV-2 a avut impact negativ în consum şi în serviciile prestate populaţiei. Acest lucru s-a observat în acest an, separat de restricţiile care au fost introduse pe cale administrativă şi care au urmărit combaterea pandemiei. Oamenii au devenit mai precauţi, şi-au schimbat temporar ierarhia cheltuielilor, aşa încât propensiunea spre consum a scăzut şi această situaţie a afectat negativ industria bunurilor de larg consum, alimentaţia publică, industria uşoară (îmbrăcăminte, încălţăminte). Prin urmare, cei care fac declaraţii ar trebui să se gândească la acest aspect, din responsablitate pentru toţi producătorii şi comercianţii ce pot fi afectaţi în afacerile lor.

În lumea occidentală încă din anii '30 ai secolului XX se fac predicţii cu privire la evoluţia unei pandemii pe baza modelelor matematice. Anderson Gray McKendrick, epidemiolog, care a folosit matematica în epidemiologie, precum şi William Ogilvy Kermack, biochimist cu studii matematice sunt cei care au pus bazele teoriei care le poartă numele cu privire la distribuţia cazurilor infecţioase şi a transmiterii în rândul populaţiei publicată în trei articole în 1927, 1932 şi 1933.

Teoria McKendrick - Kermack este sursa modelului SIR (Suspectat-Infectat-Recuperat/ Susceptible-Infected-Removed) şi a variantelor sale. Este un model matematic ce permite estimarea evoluţiei unei pandemii în baza unor ecuaţii diferenţiale ordinare. În ipoteze există trei grupe de populaţie: grupul 1 sunt cei susceptibili "S", în grupul 2 cei infectaţi "I" şi în grupul 3 cei recuperaţi "R" sau decedaţi. Orice ajustare a lui "S" este proporţională cu rezulatul lui "S" şi "I". O persoană nu mai face parte din grupul "S" decât dacă este infectat, iar o persoană nu mai face parte din grupul 2 "I" decât dacă este recuperat sau a decedat. Rata de infectare se notează cu βSI unde β este un parametru pentru infectare. Se prezumă că populaţia rămâne constantă. De asemenea, există o rată constantă de recuperare pe cap de locuitor notată cu r şi o rată globală de recuperare rI.

Ecuaţiile se prezintă astfel:

dS/ dt = − βSI

dI/ dt = βSI - rI

dR/dt = rI

Din păcate nu-mi permit într-un articol să descriu modelul în integralitatea sa. Pentru cei interesaţi pot indica două documente (Florence Debarre: "SIR models of epidemics", Institute of Integrative Biology ETH Zurich sau R. Beckley, C. Weatherspoon, M. Alexander: "Modeling epidemics with differential equations", 2013), deşi există o întreagă literatură cu privire la modelul SIR şi alte modele de predicţie a pandemiilor.

Din modelul SIR s-au dezvoltat şi alte modele precum modelul SEIR (Susceptibil, Expus, Infectat, Recuperat) în care se introduce încă o ecuaţie cu grupul "Expuşi" (cei infectaţi, dar care în perioada de incubaţie nu infectează).

Trebuie reţinut că, pornind de la modelul de bază (SIR) sau de la variantele sale se construiesc măsurile de combatere a unei pandemii şi modelul matematic de vaccinare. Prin urmare, lucrurile nu se fac intuitiv.

Din cât sunt informat, Institutul Naţional de Sănătate Publică lucrează cu un matematician pe un model care oferă Guvernului României datele necesare pentru a fundamenta decizii de combatere a pandemiei SARS-CoV-2. La data la care scriu acest articol, nu pretind că ştiu oficial ce model matematic se utilizează.

Vreau să închid acest articol cu o scurtă experienţă, ca să întaresc ceea ce am scris mai sus. Am avut ocazia cu două luni în urmă ca într-o emisiune la Medika TV să întreb un epidemiolog respectat în România dacă are cunoştinţă de utilizarea vreunui model matematic pentru estimarea evoluţiei pandemiei SARS-CoV-2. Răspunsul a fost negativ. Personajul nu ştia, dar face predicţii. Faptul că o persoană cu autoritate în domeniul epidemiologiei nu ştia, nu înseamnă că autorităţile române nu folosesc asemenea modele. Acelaşi lucru este valabil nu doar în cazul acelei persoane, ci pentru toţi medicii, epidemiologi sau cu alte specializări medicale ce vorbesc în public despre evoluţia pandemiei fără să aibă habar, sub aspect metodologic despre cum se face o prognoză a unei pandemii, ori despre rezultul vreunei estimări matematice de acest tip. Cei ce vorbesc despre evoluţia unei pandemii ar trebui să ia în calcul costul economic ale declaraţiilor pe care le fac public, întrucât pot influenţa comportamentul de consum al populaţiei.

Opinia Cititorului ( 44 )

  1. Chiar dumneata recunosti că nu esti de meserie si apoi,la sfârsit dai lectii.Frumos...

    1. Iti da lectii la ce este de meserie, desteptule!

      Sa fi fost epidemiologul Molnar Geza? Dupa ce a ratat magistral predictia de cacao facuta pe la inceput de iulie, a disparut cu totul de pe ecrane si din presa. Probabil a inteles si el ca este depasit de evolutia pandemiei.

      11 iul. 2020 — Epidemiologul Molnar Geza: Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni. 

    Articolul este foarte relevant.

    Asa cum ati exemplificat, indivizi care sunt "experti" prin diploma sau auto-declarati se erijeaza in autoritati cu putere de decizie asupra destinelor a milioane de concetateni. 

    Nu conteaza ca multe dintre afirmatiile acestora sunt ulterior infirmate, uneori imediat ceea ce sugereaza ca baza lor teoretica este subreda. 

    Intrebarea este: cine are competenta sa evalueze cele afirmate de "specialistii" si "expertii" cu diploma? 

    Un profan sigur n-ar putea s-o faca (fara argumente solide) pentru ca am ajunge in haos. 

    Pe de alta parte, dovezile stiintifice apar incremental in timp si exista riscul de "cherry-picking", asa incat fiecare isi sustine afirmatiile doar cu acea parte din datele stiintifice care ii convine. 

    Logic ar fi ca un "specialist" sa fie combatut cu argumente de un "specialist" cu calificare echivalenta, insa asta nu functioneaza in realitate datorita principiului de casta existent in lumea medicala. 

    Ca sa poti ajunge "expert" cu diploma si titulatura "cu greutate" trebuie sa iti faci ucenicia si sa urci timp de multi ani de zile treptele succesive in lumea academica (asistent univ ... profesor). Care asistent universitar sau sef de lucrari isi permite sa combata opinia "stiintifica" a unui profesor fara sa fie marginalizat sau chiar exclus din catedra? 

    Din acest motiv suntem in situatia in care stiinta avanseaza real doar intr-un numar extrem de mic de tari, in timp ce in majoritatea celorlalte (inclusiv la noi) ceea ce avansam drept stiinta este frecvent doar "dogma" 

    In stiinta, o opinie divergenta, bine argumentata este unul dintre ingredientele care asigura progresul.

    La noi, o opinie divergenta, chiar bine argumentata este calificata drept dezinformare, autorul marginalizat, posibil amendat sau anchetat cu dosar penal pentru zadarnicirea efortului de combatere a pandemiei. 

    Asistăm pe toate mijloacele media la o manipulare cu experți în care vin aia, fac profetii si trag semnale de alarmă.

    Niciodată n-am înțeles demersum "tragerii semnalului de alarma" un presa. 

    Dacă ești expert și ai niste informații le valorifici pe un canal oficial, le trimiți către guvern sau instituții.

    Pentru ce trag OMS sau doctorul Musta sau Arafat semnale de alarmă în presă?? Oamenii au devenit imuni la așa ceva, nu mai pun botul, cum se spune. Semnalele astea de alarma sunt făcute ca să justifice măsurile totalitare ticăloase luate de guverne împotriva drepturilor omului, adică Planul FIAREI, cum este cunoscut la nivel mondial. 

    1. Domnule Cristian, iata ce ai profetit la data de 24 martie:

      "5. Nu va mai imbatati cu apa rece 

      (mesaj trimis de Cristian în data de 24.03.2020, 10:11) 

      Nu va mai imbatati cu apa rece, in maxim 2 luni vom si cu totii infectati. De ce? Pentru ca nu putem trai ca pestele in acvariu, de iesit tot va trebui sa iesim din case si atunci virusul va face ce stie el mai bine, va ataca fix pe cei care au facut "puscarie la domiciliu" 2-4 saptamani si care n-au respirat aer curat si n-au vazut lumina soarelui. Ideea ca izolarea ne va scapa de virus este, desigur, fals creata sa acopere incompetenta autoritatilor care n-au avut pana zilele astea ce le trebuie sa impiedice raspandirea bolii in spitale (90% acolo s-au intalnit si s-au contaminat in lant). 

      Vad ca toata lumea sta cu ochii pe cifre si pe statistici. Va incalzeste cu ceva ca numarul de morti din Italia are un mic regres fata de zilele anterioare.. Come on.. Virusul isi vede de drum... nu se uita pe tabele."  

      Ai scris asta ca si cand tu esti expertul si restul lumii este facut din prosti care se imbata cu apa rece. 

      Nu, de fapt tu esti prostul, au trecut nu 2 luni, ci 9 luni de atunci si nu am fost infectati cu totii, profetia ta este prosteasca. Intre timp am vazut si ca esti incult si ca propagi o filosofie de sluga care intre doua halbe de bere, spune ca lumea este condusa de "Oculta". Dar doctoratul in prostovanie ti l-ai dat cand ai aprobat ca Hitler avea dreptate in "Mein Kampf". Unii spun despre tine ca ai fi un postac in slujba rusilor, dar nu cred asta, pentru ca tu esti doar o gioarsa. Un profet dintre cei foarte prosti.

      Conform cu titlul articolului, Cristian nu este decat un iresponsabil.

      nu , de fapt tu esti prostul care, nu a inteles nimic de un an de zile ce se intampla , sau esti vreun adept al ong soros . cel pe care , il critici a prevazut exact cum a evoluat lucrurile , mai mult ca sigur , cu informatii luate de la epidemiologi cu renume si caracter , nu de la cei cu simbrie la soros si gates .aceasta boala a fost pretextul pentru altele ( de ex , inlaturarea lui Trump), care au inceput sa devina vizibile si pentru prosti ( dar nu chiar ca tine ). banuiesc ca acest virus este mort de mult , dar nu stiu exact ( cine stie ? ) , dar acum se incearca , baterea in retragere , sau pe romaneste , sa dreaga busuiocul , cu tot felul de , ultimile restrictii , sa justifice, sfarsitul mascaradei .

      Mai maciuca, "Nu va mai imbatati cu apa rece, in maxim 2 luni vom si cu totii infectati", scris in luna martie, ti se pare ca "a prevazut exact cum a (sic!) evoluat lucrurile"?! Vai de capul tau, ca de gramatica ta de analfabet nici nu ma mai plang!

      bai , boule , de unde stii tu , cati sint infectati si cati nu ? sau altfel , ca intelegi greu , de unde stii tu , ca omul nu are dreptate ? a fost testata toata Romania ? plange-te de gramatica ta !

      Mai menajerie (inclusiv iepure), gramatica mea este ireprosabila. In aceeasi ordine de idei cu dezordinea din capul tau analfabet, de unde stii tu ca exista pandemia? Si prin urmare, de unde stii tu ca nu a fost testata toata Romania? Si in general, de unde stii tu...orice?!

      Acum ,ce faci,Cristiane?Te dai anonim?

      Acum se vede ca Cristian nu este doar un orofet foarte prost si incult, ci si un om las.

      Ba da prostane... suntem infectati cu totii dar nu ne testeaza nimeni. In Romania testarea nu este gratuita si este asociata cu hitlerismul autoritatilor - ajungi in spital fara voia ta.

      Daca s-ar testa pe bune in Romania, am avea 50.000 de noi infectati zinic, ca Popa...

      Si da, Hitler, are dreptate pe alocuri in "Mein Kampf", nu am aici timp si spatiu sa-ti explic de ce si oricum n-ai intelege.  

      si in general , de unde stii tu ... orice ? se pare ( sigur ) ca esti analfabet functional , poti citi , greu , dar nu intelegi . eu te intrebam de unde stii tu cele pe care le afirmi , si tu cu intelegerea ta precara , ma intrebi tu , pe mine . adica raspunzi cu o intrebare .

      Prostan?

      Conform cu predictiile tale de incult zgomotos, incepand din luna iunie nu s-a mai infectat nimeni in Romania. 

      Dar saracul de tine, acum afirmi ca inca se mai infecteaza cate 50 de mii pe zi.

      Ce prost esti! 

      Vad ca insisti cu Hitler..."nu am aici timp si spatiu sa-ti explic de ce si oricum n-ai intelege"...

      Ai si timp, ai si spatiu, eu este evident ca as intelege, dar tu nu poti explica din cauza inculturii crase si desigur, a prostiei. 

      3 si 3.3 sunt postaci dereglati cu capul rau de tot. Consult psihiatric.

    E un articol misto, facut cu cap si coada.

    Dragii mei, eu am evaluat informatiile din toate sursele (chiar si sursa Cristian! pe care nu o ignor niciodata) si am luat eu frumos o decizie avand in vedere ce stiu ca urmeaza (apropo si de subiectul articolului).  

    Bun.  

    Avand in vedere ca undeva in trim.3 sau 4 / 2021 urmeaza obligativitatea vaccinarii fiind folosita forta militara (efectiv vor lua oameni cu forta de pe strada sa ii intepe) - si asta pentru ca vaccinarea cu frumosul nu va merge , nu va tine (in trim. 1-2/2021) eu TREBUIE sa ma retrag tiptil din spatiul online si sa nu mai postez anticipatii.  

    Nu pentru ca nu as avea dreptate. Ca am. Veti vedea (inclusiv anticiparea cu covid 21 - pe care o sa-l doara in cilii vibratori de noile vaccinuri anti-covid 19 - aparand cam din feb '21)  

    Ci pentru ca timp de 6 trimestre incepand de acum intram intr-o periaoda unde trebuie sa iti masori foarte bine cuvintele si faptele pentru ca se va lasa cu grave fapte de afectare ale drepturilor omului. Drepturile omului vor fi pusa practic intre paranteze pentru un mai mare bine comun - salvarea generala si masurile sanitare impuse sub aceasta logica.  

    Si voi imi sunteti dragi, dar nu atat de dragi cat sa fac parnaie sau sa platesc amenzi mari de 5 -6 cifre pentru ca vreau sa va ajut cu info din viitor. Eu am mai spus-o - nu am stofa de erou. Sunt vizionar intr-adevar, dar fara stofa de erou.  

    Deja am anticipat ce urmeaza, cei ce m-au urmarit stiu deja calendarul masurilor de implementat (2021-2022). Nu o sa il mai scriu aici.  

    E evident ca la duritatea masurilor care urmeaza o sa avem revolutie in Ro. E hiper-evident asta (fapt confirmat si de cea mai scazuta prezenta la vot - non-participarea la jocul social al votului democratic e primul semn ca pute ceva si fierbe ceva undeva in societate).  

     

    Si sistemul se indreapta nu impotriva prostului de pe strada ci mai intai impotriva varfurilor: cei ce conduc miscarea, cei ce asigura informatii miscarii, etc.  

    Si oamenii sistemului sunt prea cretini sa faca diferenta intre un vizionar aparte de situatia de revolta si un om implicat in miscarea efectiva. Un om poate fi vizionar si sa comunice si si fara sa fie implicat in miscarea efectiva. Dar oamenii de sistem nu au finetea sa faca diferentele. Oamenii de sistem sunt asa...mai caramizi nitel cand vine vorba de fineturi....  

    Deci: avand in vedere ce urmeaza (si care va fi imbracat intr-o hainuta de aparenta democratie) eu ma retrag in glorie :)) (lol !) si va doresc succes.  

    Nu o luati razna , nu va sinucideti si mai ales!!! ... NU VA PIERDETI SPERANTA SI CREDINTA, INCREDEREA! ... atmosfera de aparenta dictatura (da, cu caracter militar) imbracata in hainute de democratie va tine pentru aprox. 6 trimestre.  

    Si vedeti ca revolta va fi mai sangeroasa decat in 1989. Deci voi decideti ce vreti sa fiti: eroii care crapa pe strazi sau lasii care scot nasul vii fiind din gaurelele unde s-au ascuns dupa ce a trecut totul. :) ...da, stiu, am mentalitate de bursuc ascuns in scorbura :)))) ! Dar cat altii se vor foi eroic in cosciug, eu o sa ma foiesc eroic si liber (!) la o bere in oras zambind la o terasa prin Cismigiu sau Herastrau dupa ce se termina totul ! :)  

    Deeeeci :) ... zambiti frumos ca la fotograf, grozaviile pe care le vom trai nu dureaza la infinit ci doar un numar finit de luni de zile. Pe care deja il stiti pentru ca vi l-am zis eu. Aprox. 6 trimestre.  

    Deci.. salutari, voie buna si bucurie & INCREDERE!  

    Eu nu mai postez.  

    Asa am auzit din viitor ca postarea unor informatii anticipate care vin in detrimentul planurilor oficiale deja stiute si aplicate ... dauneaza grav libertatii si sanatatii si buzunarului. :)  

    Pa! V-am pupat maxim!  

    1. Aveți grijă la „sfaturile” cititorului Vali. Sunt șopârle aruncate la derută.

      :) nu, nu sunt soparle :) si nu sunt aruncate la deruta :))

      dar cei care au urmarit de mult timp ce am postat e posibil sa aiba alta parere decat tine . 

      oricum nu mai am ce apara 

      Puteti incepe sa destructurati identitatea asta construita aici - " Vali". Nu ma mai intereseaza, eu v-am zis ce aveam de zis.  

      Spor la sprint si fuga 100 metri garduri cand o sa fiti fugariti cu acul in a 2-a jumatate a anului viitor :))))  

      Atunci sa va amintiti de un cretin Vali care v-a zis asta cu multe luni inainte ! :)  

      dar na! ... nimeni nu e profet la el acasa, nu ? Pana si in Biblie scrie asta!  

      Sa urmariti si cum apare covid 21 prin Feb'2021! Tot asa.... la deruta! :))))

      aaa.. si daca se trezeste vreun istet sa posteze cu " Vali " pe aici nu voi fi eu.

      cei de la Bursa stiu asta pentru ca la e-mail am postat una si aceeasi adresa de mail (fake, de altfel, doar o cheie de control, sa-i zicem asa) - care adresa de e-mail doar eu o stiu.  

      Salutari!

      p.s. Make & Co. faceti o treaba extraordinara aici, keep up the good work! ;)  

      Gata, te retragi in barlog langa butoiul cu varza si muraturi? Cand o sa scoti nasul afara o sa constati ca nu mai merita, asta pot sa te asigur...

      Dupa minciunile pe banda rulanta, era normal sa dispara. Ca doar acestea raman scrise si se pot verifica usor.

      Te-am citit cu interes si am asteptat postarile tale. Ti-am verificat in timp zicerile. S-au adeverit. Doar pe Vali il caut in postari despre economie, s.a. Esti credibil. multumesc pt cele despre bursa, economice. In rest ...de-a fi una, de-o fi alta......

      urmeaza dictatura...omul zice de regim autoritar

      si-a luat catrafusele si a plecat

      eu il inteleg 

      Nu trebuie să ai abilități paraanormale ca să înțelegi ce se va întâmpla.

      E suficient să te uiți la istoricul și declarațiile lui Iohannis, ale PNL-ului și USR-ului.  

      Werner știm cum e. E dus omul. Rău de tot. Părerea mea este că e supărat și pe poporul nerecunoscător care a votat împotriva voinței Sale. Pare genul ranchiunos; eu dacă aș fi poporul aș începe să-mi fac griji. 

      PNL e populat de aceiași oameni care au fost la conducere în 2008. Știm „rezultatele” și circul de atunci. De altfel e suficient să ne uităm la preview-ul ultimelor 9 luni să înțelegem la ce să ne așteptăm în următorii 4 ani.  

      USR, un partid construit în jura urii și a furiei. Mai turbați decât Iohannis când vine vorba de „poporul PSD”. Barna s-a lamentat la alegerile acestea că nu a scăpat încă de „coclăiala PSD-istă”. Ăsta și partidul lui vor face tot ce le stă în putere să lovească în poporul psd-ist ce este incapabil să aprecieze conducerea luminată a corporatiștilor cu cămăși albe și cravate subțiri. 

      Vin vremuri urâte. Și repet, nu trebuie să fii Oracolul din Delfi să-ți dai seama de aceste lucruri. 

      mie nu mi-e frica de pnl sau presedinte

      mie mi-e de usr si de aur care au aparut de nicaieri si au idei extremiste

      ambele formatiuni sunt bazate pe impotriva a ceva, pe agresivitate 

      decizia sa mai tac , sa intru intr-o silenzio stampa nu are treaba cu vreun partid sau cu altcineva.

      Doar ca eu consider ca daca mai continui sa cotcodacesc pe aici avand in vedere ce urmeaza ...bine nu o sa-mi fie.

      Asa ca mai bine tac. Si observ.  

      minti

      a mintit in permanenta

      vali = zero 

      esti gresit total!

      vali a venit cu cele mai mari contributii ca si comentator  

      cateva penibile, multe valoroase

      tu=zero! 

    Cea ce nu se intelege e ca pandemia asta are si va avea un parcurs similar ca acum 100.

    De asemena si deciziile politice sunt previzibile. 

    - Ca si acum o suta de ani sa bagat obligativitatea purtarii unei masti care nu a ajutat la nimic.Acum aflam ca 80% din masti sunt de protectie bacteriana si nu de virusi! 

    - La fel va urma un al 3ilea val pentru ca virusul actioneaza dupa un patern care ia in calcul si reactia publica si masuri dar si fluiditatea populatiei, e o formula mult prea complexa sa o putem intelege pe deplin ...dar e foarte similara cu fluctuatiile pe bursa! Nu avea cum sa se duca etern in sus si nu are cum sa scada imediat la 0 .. deci am avut deja 2 valuri si dupa o pauza .... prin feb va incepe si ultimul val! 

    Per total - cea ce va conta e exact cea ce nu se stia acum 100 de ani-- iar acum se ignora din motive financiare ... imunitatea de grup~ imunitatea prin vaccinare nu va conta asa de mult ... avand in vedere ca nu se va putea vaccina mai mult de 20-30% ..... 

    Propaganda virusului pe care o vedeti pe la TV, semnalele de alarma, medicii inregimentati, propagandistii din presa, nu sunt chestii intamplatoare ci fac parte dintr-un plan bine elaborat de "comunicare strategica" care are niste obiective clare de indobitocire de masa a populatiei in Noua Religie a virusului, adica ideologia progresist, neomarxist care se implementeaza in aceste zile pe planeta.

    Aceasta "comunicare strategica" are multe elemente in comun cu Inchizitia.. desi lipsesc deocamdata tribunalele publice in care cei care se opun noii doctrine, noii religii, sa fie judecati si arsi pe rug (sau vaccinati fortat de corporatii) pentru erezie - pentru ca nu cred in povestea cu virusul.

    Daca ar fi doar pandemie dar fara o noua ideologie si plan de comunicare agatate de coada.. toata mascarada cu virusul, transmisa prin specialisti, ar avea o oarecare credibilitate. Asa insa, nu are deloc, e doar propaganda pura pentru instaurearea, la nivel global, a unui nou sistem politico-religios fascist.  

    1. Amice, esti foarte prost. Atat de prost incat nu mai exista cuvinte sa te descrie.

      Ce bine stii tu Gicule!

      Ia spune-ne tu, americanii au ajuns pe luna, sau asta e doar propaganda a fascismului pur? 

      asa cum ai spus , esti atit de prost , incat nu stii ce sa spui . gura pacatosului ....

      Cristian,iar te dai anonim?Pai e frumos?Daca te vede FIARA?

      Domnule Cristian, dupa ce ai fost dovedit, ar cam trebui sa- ti fie rusine sa mai scoti capul cu astfel de comentarii de amator. Cine a elaborat planul din mass media de indobitocire, cine il coordoneaza, cu ce bani?

      Spui prostii. 

      Noua religie virusului, acest cum ii zici tu progresism, neomarxism, in ce consta? 

      Spui prostii. 

      Inchizitia stii ce a fost? 

      Unde ai vazut dumneata ideologia agatata de coada pandemiei? 

      Imi pare rau , dar trebuie sa le dau dreptate celor de aici care au ajuns la concluzia ca dumneata, domnule, esti un prost.

      ... exista un concept ... open source - sursa deschisa ... nu are de face nicidecum cu prostia ... dar prostirea ar putea fi o consecinta a neintelegeri conceptului ...

      N-am inteles ce vrei sa spui. Da, exista mai multe concepte care nu au de a face cu prostia, dar Cristian, sarmanul, intelege sau nu intelege conceptul, tot prost e.

      ... aceasta ar fi problema lui ... nu ineteleg, de ce, la o asemenea tematica ... am disputa nivelul de inteligenta al unuia sau altuia ...

      Pentru ca este o prostie agresiva, insotita de aroganta, caci prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul.

      Si desi ai dreptate. ca nu trebuie sa ne preocupe prostii, ca ne-ar lua timpul pe care il merita subiectul articolului, totusi articolul se refera la o prostie similara. 

      Nici eu n-am inteles. Vrei sa fii mai explicit?

      ... cum un intelectual de seama ... si-a luat nota in graba ... inghitind si nesuflind ... o idee repetand ... o idee incropita ... fie ea si invechita ... si el titular de seama ... nu o mai putea sa vada ... cum o noua lume aparanda ... ii apare prea profunda ... de-o idee s-o ivi ... si-o iesi din pandemi ... din popor ea va iesi ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb