Prefectul de Galaţi cere declararea judeţului ca zonă calamitată

Ana Felea
Miscellanea / 12 august 2020

Prefectul de Galaţi cere declararea judeţului ca zonă calamitată

Seceta a făcut pagube extreme în toată ţara, iar unii fermieri au ajuns într-o situaţie disperată. Cu hambarele goale şi ogoarele pârjolite de secetă, agricultorii din Galaţi au ajuns la limita răbdării. Ajutaţi de autorităţi, gălăţenii fac demersuri să declare întregul judeţ zonă calamitată de seceta pedologică extremă. La Galaţi, lipsa precipitaţiilor a făcut ca întreaga suprafaţă agricolă să fie calamitată în proporţie de 90 până la 100%, apreciază specialiştii de la Direcţia Agricolă Judeţeană către Prefectura Galaţi. Fermierii spun că au avut un an extrem de dificil şi se tem că vor ajunge la faliment. Anul agricol este compromise în totalitate. După o iarnă fără precipitaţii, seceta s-a prelungit şi în următoarele luni, iar luna iulie a fost una dezastroasă. În august, media cantităţilor de precipitaţii din judeţ a fost una infimă, de 17,16 litri/metru pătrat. Cu alte cuvinte, nimic din ceea ce au cultivat fermierii gălăţeni nu s-a făcut, iar pagubele sunt enorme. Suprafaţa calamitată în judeţul Galaţi însumează aproximativ 183.000 hectare, din cele aproximativ 206.000 de hectare, cât este totalul de teren agricol al judeţului.

Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu, a spus că a fost în câmp şi a constatat dezastrul. La întoarcere a trimis o solicitare către Ministrul Agriculturii pentru ca întregul judeţ să fie declarat calamitat.

"Ne confruntăm cu o secetă- pedologică extinsă. Judeţul Galaţi prezintă o suprafaţă calamitată de 183.000 de hectare, iar gradul de afectare al culturilor este de 90 şi 100%.Este necesară declararea stării de calamitate pentru a încerca să mai salvăm ceva din munca fermierilor. E vorba de o serie de despăgubiri ce se vor acorda fermierilor afectaţi", a spus prefectul Gabriel Avramescu.

Zeci de hectare de culturi agricole sunt mistuite de secetă şi în Vrancea. Cifrele adunate de specialişti arată că peste 25.000 de hectare pe care fermierii au cultivat plante în toamnă au fost afectate de seceta pedologică extremă. Culturile sunt compromise într-o proporţie de peste 75%. Cea mai afectată cultură este grâul. 20 de mii de hectare cultivate cu această plantă au fost compromise, Direcţia Agricolă inventariază pierderile cultivatorilor, iar situaţia finală va ajunge la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, pentru acordarea de despăgubiri. Cultivatorii de grâu vor primi 925 de lei la hectarul de cultură de grâu distrusă. În judeţul Vrancea, peste 51.000 de hectare au fost însămânţate cu culturi de toamnă şi alte aproape 65.000 cu plante de primăvară. Suprafaţa agricolă a judeţului este de circa 255.000 hectare, din care mai bine de jumătate este teren arabil, iar restul sunt suprafeţe cu viţă-de-vie, livezi fâneţe şi păşuni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu Dunărea, Siretul și Prutul la doi pași se plâng de seceta! Parca am fi in țara lui Papura Vodă!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb