Actualizare 17:29
Preşedintele Fundaţiei Evaluare în Educaţie şi-ar fi plătit soţia, fratele, nepoata, cumnaţii şi verii cu sute de milioane de lei, folosind contracte fictive de drepturi de autor, deşi unii dintre ei nu aveau nici măcar liceul terminat, banii provenind din taxele achitate de elevi pentru concursuri.
"Deşi se obliga să asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundaţia a perceput o taxă de participare de 20 lei pentru fiecare copil, pentru fiecare disciplină şi etapă a concursului şi a obţinut venituri în sumă totală de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale", se arată într-un comunicat emis de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF).
Conform inspectorilor antifraudă, preşedintele fundaţiei vira banii inclusiv din contul bancar personal şi înregistra în evidenţele contabile ale organizaţiei contracte fictive pentru servicii de consultanţă încheiate cu diverse firme administrate chiar de către membrii consiliului director al fundaţiei.
În acelaşi timp, profesorii angajaţi pentru conceperea subiectelor de evaluare erau plătiţi cu sume care nu depăşeau 2.000 de lei, în timp ce soţia, fratele, cumnaţii, nepoată şi verii acestuia încasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, pe baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor.
În acest sens, reprezentanţii DGAF au descoperit că un absolvent de numai 11 clase, având calificare de "lăcătuş reparaţii locomotive", a încasat suma netă de 107.000 lei pentru că ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematică, clasa a XII-a.
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au identificat un prejudiciu de peste 7,6 milioane lei (cca 1,7 milioane euro) cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale de către fundaţie.
Anchetatorii au dus la audieri 29 de persoane, în dosarul deschis în urma unei sesizări făcute de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din ANAF.
(Elena Deacu)
---
Actualizare 10:40 Surse judiciare: Percheziţiile ar viza fundaţia ce organizează concursul şcolar "Evaluare în educaţie"
Poliţia Capitalei face, în această dimineaţă, 19 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Prahova, într-un dosar de evaziune fiscală şi delapidare, cu un prejudiciu total estimat la 9,3 milioane lei.
Potrivit comunicatului Poliţiei, în perioada 2008-2013 suspecţii, în calitate de reprezentanţi ai unei fundaţii având ca obiect de activitate organizarea unor concursuri şcolare, şi-ar fi însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu ar fi reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi ar fi înregistrat cheltuieli fictive în contabilitatea fundaţiei.
Prejudiciul produs prin delapidare se ridică la circa 7,6 milioane lei, iar cel prin evaziune, la aproximativ 1,7 milioane lei.
Sesizarea a fost făcută de către ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
La acţiunea coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, participă 60 de poliţişti din Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. În cauză, au fost emise 29 mandate de aducere pe numele mai multor persoane, ce urmează să fie audiate la Poliţia Municipiului Bucureşti.
Activităţile au fost desfăşurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.
1. Clujul corupt!
(mesaj trimis de Nicu în data de 08.03.2015, 01:02)
Sant curios cum au fost plătiți dascălii supraveghetori, si cei care strângeau bani de la copii,cu nerușinare, iar orele lor erau dedicate numai acestor fise de evaluare. Vrem si aceștia sa fie verificați,veți fi surprinși de câștigurile acestora nedeclarate!