Liderii PSD, Pro România şi ALDE se pare că şi-au modificat decizia anunţată iniţial, de respingere a decretului prezidenţial de prelungire a stării de urgenţă. Sunt tot mai mari şanse ca, astăzi, în şedinţa de plen reunit al Parlamentului, decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis în urmă cu două zile să primească aprobarea Legislativului şi starea de urgenţă să fie prelungită, oficial, până la 15 mai.
Semnalul în acest sens a fost dat ieri când comisiile juridice, pentru apărare şi pentru sănătate, ale celor două Camere ale Parlamentului, unde cele trei partide deţin majoritatea numărului de membri, au aprobat decretul emis de preşedintele Klas Iohannis pentru prelungirea stării de urgenţă. Practic, PSD, ALDE şi Pro România au dat un pas înapoi şi au acceptat prelungirea, deşi ameninţau că se vor opune.
Conform proiectului de hotărâre aprobat de comisii, Parlamentul este de acord cu prelungirea stării de urgenţă, dar solicită ca restrângerile de drepturi şi libertăţi să fie făcute numai prin acte normative cu putere de lege, să fie determinate exclusiv de prevenirea şi combaterea epidemiei Covid-19, şi să se limiteze doar pe perioada stării de urgenţă.
De asemenea, Parlamentul solicită Guvernului, ca, în perioada stării de urgenţă, periodic la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, să prezinte Legislativului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei Covid-19 şi motivele care le-au determinat. În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgenţă. Totodată, în termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2020, 00:21)
Mai bine ar face un miting cu sustinatorii lor si mai ales cu cei care au coronavirus, pentru respingerea decretului....
2. 300 de parlamentari
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2020, 12:34)
Nu se digitalizează cu lucru la distanță, ca diplomele LOR : mimeză....
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2020, 16:16)
Marcel Ciolacu a precizat că „în acest moment este pe ordinea de zi legea vaccinării obligatorie. Este susținută de către mine și de marea majoritate din partid. Ea va trece prin Parlament cât de curând, este printre primele puncte pe ordinea de zi”.
„Noi am convenit în Biroul Permanent al Camerei ca pe această perioadă când facem voturi electronice să fie legi care țin exclusiv de pandemie. De aceea fac apel ca Parlamentul să se reunească fizic, să avem dezbateri în Comisii, în săli mai mari, la distanță regulamentară, cu măști, mânuși. Legea vaccinării obligatorie este pe ordinea de zi”, a precizat Marcel Ciolacu, la DC News.