Premier polonez: "Analizăm posibilitatea convertirii în zloţi a creditelor luate în franci elveţieni"

Ziarul BURSA #Internaţional / 26 ianuarie 2015

Actualizare 15:20 Premier polonez: "Analizăm posibilitatea convertirii în zloţi a creditelor luate în franci elveţieni"

Premier: "Sunt de partea cetăţenilor cu credite CHF, nu a băncilor"

Guvernul polonez lucrează la o serie de planuri pentru convertirea în zloţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni ale populaţiei, costurile operaţiunii urmând să fie suportate de bănci, a declarat, luni, premierul polonez, Ewa Kopacz, transmite Bloomberg.

Conversia creditelor va fi una dintre propunerile de pe lista Guvernului, ce urmează să fie prezentată până la finele acestei săptămâni, a precizat Ewa Kopacz, într-un interviu acordat postului public de radio.

Kopacz a adăugat că băncile ar trebui să introducă "rapid" modificările, iar Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Polonia va urmări răspunsul băncilor.

"Dacă voi fi nevoită să aleg între interesele băncilor şi cele ale celor care au luat credite, voi fi de partea populaţiei, iar băncile vor fi cele care vor suporta nota de plată şi nu bugetul de stat. Voi face toate eforturile pentru a mă asigura că aceste măsuri vor intra în vigoare cât mai curând posibil şi nu în 3-4 luni, pentru că viaţa oamenilor depinde de acestea", a declarat Ewa Kopacz.

Decizia neaşteptată a Băncii Naţionale a Elveţiei de elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăţi pentru cele aproximativ 575.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Protestele organizate în mai multe oraşe de cei cu credite în franci au devenit o chestiune politică în Polonia, unde, în acest an, vor avea loc alegeri parlamentare.

Ministrul polonez de Finanţe, Mateusz Szczurek, guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, precum şi reprezentanţii Autorităţii de Reglementare a Pieţelor Financiare din Polonia s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a discuta modalităţile posibile în care pot fi ajutate persoanele cu credite în franci.

Deşi băncile s-au oferit să acorde debitorilor posibilitatea de a beneficia de dobânda de bază negativă introdusă de Banca Naţională a Elveţiei, dar şi să extindă maturitatea creditelor pentru clienţii cu dificultăţi de rambursare, factorii de decizie au apreciat că răspunsul băncilor nu este suficient.

Băncile trebuie să se gândească la acorduri de împărţire a poverii, în caz contrar urmând să se confrunte cu presiuni pentru măsuri mai dure "asemănătoare cu soluţiile din Croaţia sau Ungaria", a spus Mateusz Szczurek.

(Elena Deacu)

---

Parlamentul croat a aprobat vineri un amendament al guvernului care prevede îngheţarea cursului francului pentru a le proteja pe cele circa 60.000 de persoane din această ţară cu credite în moneda elveţiană, relatează AFP, potrivit Agerpres. După aprecierea monedei elveţiene, guvernul a propus un amendament la legea privind creditele de consum care fixează, pentru o perioadă de un an, cursul francului elveţian la 6,39 kuna (0,83 de euro).

În virtutea acestui amendament, costul acestei măsuri, care potrivit Băncii naţionale a Croaţiei se ridică la 52 de milioane de euro, va fi acoperit de bănci. Băncile străine controlează circa 90% din sectorul bancar croat.

Asociaţia Băncilor din Croaţia (HUB) şi-a exprimat suprinderea faţă de o decizie a guvernului care "aruncă povara asupra unei singure părţi".

Premierul Zoran Milanovic indicase săptămâna trecută că guvernul său examinează posibilitatea de a converti aceste credite în kuna, moneda naţională croată.

Banca naţională a Croaţiei a anunţat însă că o astfel de conversie în kuna a creditelor în franci elveţieni ar reduce cu 30% rezervele în devize ale ţării.

Guvernul social-democrat al lui Zoran Milanovic întâmpină dificultăţi în a scoate Croaţia din criza economică în care a intrat de şase ani.

În Croaţia, creditele în franci elveţieni se cifrează la 23,7 miliarde de kuna (3 miliarde de euro), potrivit Băncii Naţionale. Este vorba în principal de credite imobiliare şi această apreciere a francului elveţian ameninţă să afecteze între 200.000 şi 300.000 de persoane în această ţară de 4,2 milioane de locuitori.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu numai că au peste 3 mld CHF împrumuturi dar au și 20% rata șomajului în dec 2014. Păzea, dar Croația va cădea (nu că nu ar fi căzut deja).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb