PREMIERĂ PE PIAŢA NOASTRĂ BANCARĂ Băncile pentru locuinţe - trimise la DNA de Curtea de Conturi

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 noiembrie 2016

  • document ataşat Constatările Curţii de Conturi vis-a-vis de textul prevederilor legale imperative aplicabile respectivelor situaţii.
    apasă aici pentru a descărca.

    Curtea de Conturi acuză BCR BpL şi RBL de deturnare de fonduri şi de obţinerea ilegală de fonduri

    Cele două bănci susţin că au respectat legea

    Surse: "Presiuni austriece la Curtea de Conturi"

    -----

    ACTUALIZARE 11:35 BCR: Nu există o anchetă a DNA privind sistemul de economisire-creditare

    BCR Banca pentru Locuinţe a precizat că, nu există o anchetă a DNA privind sistemul de economisire-creditare şi, de asemenea, băncile de locuinţe au acţionat în instanţă Curtea de Conturi pentru interpretare abuzivă a legii, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

    "Nu există o anchetă a DNA privind sistemul de economisire-creditare. Băncile de locuinţe au acţionat în instanţă Curtea de Conturi pentru interpretare abuzivă a legii; până la finalizarea litigiului, BCR Banca pentru Locuinţe acoperă din resurse financiare ale băncii prejudiciile clienţilor induse de interpretarea Curţii de Conturi", se arată în comunicat.

    Totodată, BCR Banca pentru Locuinţe consideră inexplicabilă publicarea de către Curtea de Conturi a României a informaţiilor privind sesizări făcute către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind funcţionarea sistemului de economisire creditare în sistem locativ, după ce DNA a declinat competenţele de anchetare, certificând absenţa unor fapte de corupţie care să implice fonduri publice.

    Conform sursei citate, BCR BpL "consideră inexplicabilă publicarea unor informaţii de natură a crea o falsă impresie privind legalitatea funcţionării sistemului de economisire creditare, la un an dupa încheierea controlului Curţii de Conturi, şi la mai multe luni după sesizarea care a fost declinată ulterior de către DNA".

    BCR BpL mai transmite că, se consideră inexplicabilă orice tentativă de tergiversare judiciară, prin sesizări abuzive adresate de către Curtea de Conturi instanţelor de judecată, a judecării rapide şi clare dosarului de contencios administrativ privind condiţiile de funcţionare ale sistemului de economisire-creditare.

    BCR Banca pentru Locuinţe a acţionat în instanţă Curtea de Conturi a României pentru interpretare nefondată şi abuzivă a legii sistemului de economisire creditare, iar ca prim element de justiţie, instanţele deja au suspendat deciziile Curţii de Conturi, acestea nefiind aplicabile la acest moment, potrivit comunicatului.

    Totodată, BCR BpL consideră inexplicabilă întreaga situaţie în care Curtea de Conturi interpretează abuziv prevederea fundamentală a legii privind beneficiarii sistemului de economisire-creditare: "Fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire-creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ", conform precizărilor făcute de BpL.

    "Banca a respectat mereu şi va respecta legea de funcţionare a sistemului de economisire creditare în scop locativ şi doreşte clarificarea rapidă a oricărui diferend legislativ. În timp ce interpretarea abuzivă a Curţii de Conturi a pus 700.000 de cetăţeni români în situaţia de a nu li se respecta drepturile conferite de lege, BCR Banca pentru Locuinţe a luat decizia pentru moment, până la finalizarea litigiilor împotriva Curţii de Conturi, de a plăti, din resurse financiare ale băncii fondurile echivalente primei de stat cuvenite clienţilor", se menţionează în comunicat.

    BpL mai precizează: "Considerăm inexplicabilă abordarea ostilă a unei instituţii a statului, faţă de funcţionarea sistemului de economisire creditare în scop locativ în condiţiile în care România se clasează pe ultimul loc din Uniunea Europeană privind calitatea locuirii. Considerăm grave confuziile care se fac referitoare la prima de stat cuvenită clienţilor. Prima de stat este încasată exclusiv de către clienţii sistemului de economisire creditare, cetăţeni ai României, care beneficiază în mod legal de prevederile legislative în vigoare", potrivit sursei citate.

    (D.M)

    ------

    Conflictul dintre Curtea de Conturi, băncile pentru locuinţe (BCR BpL şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe - RBL) şi Ministerul Dezvoltării a ajuns la DNA.

    În premieră pe piaţa noastră bancară, Curtea de Conturi a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la activitatea celor două bănci pentru locuinţe, acuzându-le pe acestea de deturnare de fonduri şi de obţinerea ilegală de fonduri.

    Instituţia de control a trimis sesizări către DNA în luna iunie a acestui an, după ce, anul trecut, a dat publicităţii un raport încheiat în urma controalelor efectuate la BCR BpL şi RBL.

    Sesizarea comună a Curţii de Conturi indică un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL şi de circa 60 de milioane de lei - prejudiciul produs de RBL, conform documentelor de pe site-ul instituţiei.

    Acestea arată că autoritatea de control a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, în acelaşi caz, şi cu privire la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care este de peste 55 de milioane de lei.

    Curtea de Conturi susţine, în raportul citat, că băncile pentru locuinţe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal.

    Instituţia de control a derulat un audit şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), autoritatea care alocă banii pentru prima de stat oferită de cele două bănci pentru locuinţe.

    În anul 2014 au fost efectuate plăţi din buget, prin MDRAP, pentru prima de la stat de aproximativ 316 milioane lei, potrivit raportului Curţii de Conturi, care arată că acţiunile de control la BCR Banca pentru Locuinţe, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi MDRAP au avut ca scop verificarea modului de utilizare a acestor subvenţii în cadrul contractelor de economisire-creditare.

    Curtea de Conturi apreciază că cele două bănci au solicitat în mod nelegal subvenţia reprezentând primă de la stat calculată în procent de 25%, inclusiv asupra comisionului de deschidere, "care reprezintă, în fapt, un cost al clientului ce este suportat de acesta imediat după încheierea contractului de economisire-creditare din primele depuneri în contul bancar".

    Raportul citat reclamă şi că băncile pentru locuinţe au încheiat contracte de economisire-creditare cu clienţi minori, care aveau vârsta mai mică de 18 ani atât la data încheierii contractelor, cât şi la data la care aceste contracte au fost reziliate/repartizate.

    Auditorii apreciază că băncile au interpretat eronat calitatea de client în cadrul contractelor de economisire-creditare, subliniind că în spatele acestor contracte se ascunde intenţia părinţilor de a încasa prima de stat pe cât mai multe contracte posibile, respectiv conexarea contractelor şi obţinerea unui singur credit pentru spaţiul locativ, dar cu păstrarea primei de stat pentru toate contractele conexate.

    Oficialii Curţii de Conturi au mai spus că acele contracte de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ au fost cesionate între clienţi, iar băncile au permis, ca urmare a acestor cesiuni, încasarea unei prime de stat de către beneficiarii cesiunilor de contracte de economisire-creditare, peste nivelul maxim legal.

    Cele două bănci au acţionat Curtea de Conturi în instanţă

    Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), dar şi cele două bănci au contestat la Curtea de Apel Bucureşti măsurile recomandate de Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate.

    Reprezentanţii Raiffeisen Banca pentru Locuinţe ne-au spus, ieri, că, în opinia lor, banca a respectat toate legile şi reglementările care guvernează funcţionarea sistemului de economisire-creditare. Sursele citate ne-au declarat: "Acest sistem, deşi mai nou în România, funcţionează dealtfel în acelaşi fel şi cu succes în ţări dezvoltate din Uniunea Europeană.

    Am contestat în instanţă decizia Curţii de Conturi, până în prezent obţinând suspendarea acesteia în primă instanţă. Din păcate, decizia a fost făcută cunoscută publicului şi provoacă deja efecte negative asupra băncii şi asupra clienţilor noştri.

    Convinsă că a respectat reglementările legale în vigoare, RBL (împreună cu Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România - ABDLR) face toate demersurile necesare pentru apărarea drepturilor legitime ale clienţilor săi".

    Şi oficialii BCR BpL spun că au respectat şi că vor respecta legea de funcţionare a sistemului de economisire-creditare în scop locativ. Aceştia ne-au precizat: "Suntem în proces de a demonstra aceasta în justiţie. Am acţionat în instanţă Curtea de Conturi a României pentru interpretarea proprie, pe care o considerăm fără legătură cu legea. Considerăm că există o înţelegere complet greşită a Curţii de Conturi din România asupra modului cum funcţionează sistemul de economisire-creditare în domeniul locativ (Bauspar). În mod particular, dacă s-ar considera acest tip de interpretare a Curţii de Conturi din România (inexplicabil şi nemaiîntâlnit la nivel european) s-ar trage în mod eronat concluzia că toate sistemele de economisire-creditare în domeniul locativ (Bauspar) din Europa «obţin ilegal fonduri», pe când, în realitate, aceste sisteme funcţionează de peste 100 de ani, chiar cu sprijinul guvernelor statelor dezvoltate, precum o schemă de îmbunătăţire a condiţiilor de locuit ale cetăţenilor, indiferent de vârsta şi de condiţia socială. Am depus toate eforturile pentru a demonstra principiile şi meritele sistemului de economisire-creditare pentru o ţară precum România, care din nefericire se situează pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte calitatea locuinţelor. Avem încredere că în final bunul simţ economic şi spiritul constructiv de înţelegere a legii de funcţionare a sistemului de economisire-creditare va câştiga în detrimentul unor interpretări nefondate".

    Surse: "La nivelul Curţii de Conturi au fost făcute o serie de presiuni din partea băncilor, inclusiv prin Ambasada Austriei"

    Unele surse apropiate sistemului susţin că, la nivelul Curţii de Conturi, au fost făcute o serie de presiuni din partea băncilor, inclusiv prin Ambasada Austriei, acţionarii celor două bănci fiind austrieci.

    Juriştii apreciază că, dacă DNA ajunge la concluzia că cele două bănci se fac vinovate, atunci le poate sechestra sumele de bani cu care au prejudiciat statul, în vederea confiscării, cele două bănci putând intra, astfel, în faliment. În mod normal, dacă un lichidator care să nu fie în conflict de interese va deschide o acţiune în răspundere, acţionarii băncilor ar trebui să returneze banii clienţilor, ne-au mai spus specialiştii din domeniu.

    Aceştia apreciază că un model de business care poate funcţiona în Europa a fost periclitat în România prin metodele folosite de băncile de la noi.

    Menţionăm că, în perioada în care a fost realizat controlul, BCR Bpl era condusă de Carmen Schuster, care a prelua postul de şef al acestei bănci în aprilie 2015, ulterior fiind înlocuită cu Lucian Anghel, la începutul acestui an.

    RBL a fost condusă şi atunci şi continuă să fie condusă şi acum de doamna Aurelia Cionga.

    Cât priveşte legislaţia din domeniu, precizăm că Ordonanţa de Urgenţă 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului arată, la Capitolul V - "Stimularea economisirii şi creditării în sistem colectiv pentru domeniul locativ" -, art. 311, alin. 1, că "fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire - creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ".

    Următorul articol din lege - 312 -, alin. 1 şi 2, adaugă: "Prima de stat se stabileşte la 25% din suma economisită în anul respectiv de către client. Prima de stat nu poate depăşi echivalentul în lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Naţională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire".

    Ordonanţa mai subliniază, la art. 315, alin. 1: "Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minimum cinci ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, şi este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu se fi efectuat restituiri totale sau parţiale din sumele economisite".

    Specialiştii din domeniu ne-au explicat că băncile pentru locuinţe nu ar putea acorda câte un credit pentru fiecare depozit: "Sistemul aşa funcţionează, atât la noi, cât şi în restul Europei, de unde, de fapt l-au copiat şi autorităţile române. Este nevoie de oameni care contribuie la sistem ca să poată fi acordate credite - 100 de oameni economisesc şi unul singur ia credit".

    Jiri Plisek, CEO al Stavebni Sporitelna, o bancă de locuinţe din Cehia, a prezentat, în urmă cu câteva luni, în cadrul unei întâlniri cu presa, câteva dintre avantajele sistemului de economisire care funcţionează de peste 20 de ani în Cehia, spunând că are circa 700.000 de "friendly clients", adică acei clienţi care aleg să depună bani în sistemul colectiv de economisire, în timp ce 140.000 de cehi aleg să ia împrumuturi pentru renovarea locuinţei.

    Menţionăm că MDRAP a propus modificarea legii din domeniu, în cadrul Strategiei Naţionale a Locuirii, realizată în colaborare cu Banca Mondială (BM). Specialiştii de la BM sunt de părere că programul de economisire-creditare ar trebui să se bazeze pe alte criterii decât cele actuale.

    Experţii Băncii Mondiale au identificat o serie de probleme legate de modul în care programul funcţionează în prezent, după cum urmează: "Programul nu are impactul dorit în ceea ce priveşte acordarea împrumuturilor pentru locuinţe - doar 5% dintre persoanele care economisesc îşi exercită opţiunea de a contracta un credit. Programul este încă relativ nou, aşadar acest aspect s-ar putea schimba. Totuşi, întrucât dobânzile au scăzut în ultimii ani, stimulentul acordat împreună cu un împrumut BauSpar este în prezent limitat, deoarece contractul iniţial stabileşte o rată cu câţiva ani în avans pentru conversia creditului. Elementul de subvenţie nu este bine direcţionat - oricine poate să solicite un produs BauSpar şi să beneficieze de subvenţie".

    Orice modificare a raportului dintre suma economisită şi valoarea creditului trebuie analizată foarte atent, atrage atenţia proiectul de lege, menţionând că acest lucru necesită modelare financiară pentru evaluarea stabilităţii şi sustenabilităţii generale ale sistemului.

    Opinia Cititorului ( 36 )

    1. Banci puse pe furtisag, care vor sa dea statul roman in judecata, la instante straine. Ce nenorociti!

      1. banci hoate, sustinatoare ale unui sistem corupt

        poti explica, te rog, in ce consta furtisagul in cazul bancilor pentru locuinte?

        Cere lamuriri la curtea de conturi. Probabil v-au facut adresa la DNA pentru ca nu furati nimic ceea ce este insuportabil.

        Mi-a placut incasarea primei de la stat pentru comisionul de deschidere. 

        Deci argumentul tau este ca tu zici ca-s hoti. Gata, m-ai convins! Nici nu mai e nevoie sa citesc legea in cauza, daca asa zici tu...

        Din contra, am spus ca nu furati nimic. Curtea de conturi pare sa ma contrazica.

      A respectat toate legile in domeniu, inseamna ca nu avem legi ca in Austria?

      Bcr a pierdut doua spatii, unul e in executare, bate vantul prin cladiri, Raiffaisen inchide puncte de lucru ==> ca aceste banci au probleme. 

      Sucursalele bancilor nu au activitate pe listefirme.ro pe hartie dar in schim activitatea curge normal. Sunt camatari gri ?

      1. Ce e listefirme, un monitor oficial maro?

        Esti analfabet in firme.

        Aaaaaa, e siteul tau siil promovezi. Puteai sa-i zici contrafirme.com Sa traiesti prin Lamotesti!

        Esti afon.

        E pt Dna nu pt habarnisti ca tine. 

      Unde sunteti Bravi aparatori ai sistemului bancar imaculat?

      Va jucati baba oarba? Sedinta de bilant? 

      1. Faptul ca zici adevarul despre speculantii financiari-imobiliari nu inseamna ca aperi bancile. Este insa muuuuuult peste ceea ce poti tu si colegii tai sa intelegeti, ca voi ati vrut doar un acoperis ca sa va puteti creste copii. La vila sau in 4 camere langa Piata Victoriei, ori, chiar pe Lamotesti, hai sa traiesti!

        Hai, hai, plimba ursul...Zici bancher, zici mincinos, zici hot, zici lipsa de caracter.

        O sa te cenzureze Emilia Popescu sau Mache daca continui cu stilul asta de huligan care se ridica si vrea sa fuga fara sa plateasca injurand.

      De ce sa platm dobanzi de 25%, daca din contractele de depozit nu ies nicI 2% contracte de locuinte, adica Obiectul Principal de activitate al BPL ?

      De ce dobanzi asa mari, daca in Cehia sunt 2-3% ;a BPL ? 

      Care " roata auto-finantata ?", daca ei primesc prima de 25% de la stat, adica de la noi ?

      Erste si Raifeisen, la BPL clar trag pe seama noastra si nu ies case din ele. 

      1. schimba legea, n-o interpreta abuziv pe cea existenta

      Sau sunt si aia d ela BNR plini de contracte de depozit, la care iau prima de la stat 250 euro la 1000 euro, si in rest nu fac nicio investitie ?

      BNR, comparativ cu nivelul dobanzilor la bancile pentru locuinte din celelalte tari chiar considera ca e corect ?

      Iar se fac ca poua, si apar dupa aia calbi ca zapada ? 

      De Piperea mai scapati dar daca l-ati suparat pe nea Nicu e naspa :)

      In Romania statul a fost tot timpul in cardasie cu bancile.Ultimul exemplu e ''Prima casa'',unde aparent se faciliteaza accesul tinerilor la credite pentru locuinte,dar tocmai asta face ca preturile sa se mentina ridicate,determinandu-i,astfel ,sa plateasca mai mult pe o casa decat daca piata ar fi fost libera....Hotie !

      1. Pai fara PC jigneai tinerii oferindu-le locuinte ieftine :) Cu PC e alta mandria cand cumpara la un iphone 7 pe mp :) Au si ei cu ce se lauda :)

        te contrazic. ultimul exemplu al statului in cardasie cu bancile este Iohannis. presedintele nostru a intors legea falimentului personal in Parlament, dupa ce a promulgat-o. penultimul exemplu este dacian ciolos care a sesizat la CCR legea conversiei. statul este corupt in profunzimea lui, la orice palier

        Cu ce il contrazici ca ai spus ce a spus si el ?:)

        Rolul programului Prima Casa dar si imprumutarea statului (obligatiuni) de catre banci la volume si costuri ridicate practic au salvat prabusirea sectorului bancar si implicit a economiei. Ca nota de plata tot noi o platim fie ca avem sau nu credit va deveni tot mai evidenta de acum incolo. Atat putem ca tara, atat putem ca neam si atat putem ca individ. Toti vrem de toate da sa nu muncim nici unu ca investim la bursa si castigam toti - maram

        Si eu vreau sa-mi preia statul datoriile, sa iau bani de la BNR si sa imprumut statul pe dobanzi uriase, sa-mi sustina statul preturile activelor prin programe proptea si sa spun la oameni ca salvez economia dimpreuna cu statul.

        Dar nu sunt banca. 

        Tocmai asta ziceam si eu la finalul comentariului - toti vrem pomeni inclusiv eu, eu cred ca m-as putea stradui sa nu lucrez nimic si sa ma fac pomanagiu - tu crezi ca ai putea? Dar pana ne facem si noi pomanagii tot munca in folosul altora ne asteapta.

        N-am zis o clipa ca vreau pomana.

        Vreau sa mi se acorde importanta sistemica. 

        Vreau sa se angajeze statul ca orice prostie voi face eu personal va interveni si ma va sustine din prima clipa, oricat timp va fi nevoie. 

        Decat sa muncesc in folosul altora prefer sa mor cu acei altii de gât. Vă alintați că vă merge la infinit. 

        Din articol rezultă că s-a umplut paharul. 

        Hai noroc!

        Tu , Ahmet, despre ce neam vorbesti ca atat puteti ? Generalizeaza la tine acasa si lasa manpularile de 2 lei care arunca cu noroi in romani.Romanii muncesc mult si bine dar sunr furati sistematic de niste smecheri.Bancile trebuiau sa vina cu capital de acasa daca au facut prostii nu sa repatrieze miliarde de euro , vezi rapoartele BNR 2009-2015.

        Bancile trateaza creditacul fraierit ca pe o actiune bursiera care da mereu dividend si nici nu scade :) Vor bani ani la rand si sa castige mereu fara nici un risc imprumutand bani pe care nici nu-i au.Cum naiba poti invoca drept de proprietate pe un credit cand lucrezi cu rezerve fractionare ?Ar trebui sa fii proprietar doar pe fractia de bani reali pe care o detii pt ca restul de bani practic nu exista.

        Bancile care acordau credite doar cu buletinul pana prin 2007,trebuiau sa crape cand a inceput criza,nu sa ceara program ''Prima casa'' pentru a se salva...S-a ajuns aici din cauza ca li s-a permis din partea BNR-ului si celorlalte institutii care le supravegheau aseemena practici.E bine cand transferau multe miliarde de dolari la bancile mama din afara,dar cand vine vorba sa plateasca pentru propriile greseli,sa o faca romanul cu credite pe 30 de ani...

        Frumoasa expresia maram.

        Vine de la Maramu? 

        In tara asta avem milioane de pensionari, milioane de asistati sociali (ma refer la aia buni de munca), milioane de bugetari si mult mai putine milioane de oameni ai munci si tu vii si ne spui ca in RO se munceste. Cand bei apa tine-o oleaca in gura sa se incalzeasca ca de la asta rece ti-o ia mintea razna.

        Nu stiu Maramu de la ce vine ?

      Condiţii de acordare a primei de stat

      Art. 3. - (1) Clientul băncii de economisire şi creditare în domeniul locativ va beneficia anual de prima de stat, cu condiţia să fi încheiat un contract de economisire-creditare pentru o durată de minimum 5 (cinci) ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, precum şi să nu se fi efectuat de către banca de economisire şi creditare în domeniul locativ, la solicitarea clientului, restituiri totale sau parţiale din sumele economisite, înainte de expirarea termenului de economisire. 

      Vorbe multe dar putine idei corecte... Multi arata ca nu inteleg nimic din ce se intampla... DNA a declinat competenta, deci nu e coruptie iar Curtea zice ca nu e bine cand respecti legea... Curat ca in Caragiale, "Unde nu e moral, acolo e coruptie si o societate fara printipuri vrea sa zica ca nu le are

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
    Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb