PREMIERUL CIOLOŞ, CĂTRE DEPUTAŢI: "Numirea prefecţilor este de competenţa exclusivă a Guvernului"

Andrei Stan
Politică / 14 martie 2016

Actualizare 18:58 Cioloş, deputaţilor: "Vă propun să alegem şi să ne asumăm prefecţi independenţi sau politici"

Premierul Dacian Cioloş le-a propus luni deputaţilor să îşi asume, împreună cu Executivul, dacă vor prefecţi independenţi sau politici.

''Să nu fim ipocriţi: sistemul de numire al prefecţilor şi subprefecţilor a permis numirea aproape sistematică a unor oameni cu simpatii politice sau chiar membri de partid, pentru că acesta a fost sistemul. În ultimii ani, toţi cei recrutaţi pe posturi de conducere deconcentrate sau prefecţi aveau foarte puţine şanse să fie numiţi dacă nu aveau susţinere politică sau nu erau membri de partid", a declarat Cioloş, în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterile privind ''Criteriile în desemnarea noilor prefecţi'', potrivit Agerpres.

Premierul a susţinut că prefecţii schimbaţi din funcţie fie nu au performat, fie nu au reuşit să susţină corespunzător politica Guvernului în teritoriu, fie nu au respectat echidistanţa politică.

"Ceea ce doresc să vă propun, şi asta o să facem în săptămânile următoare, este să venim să punem cărţile pe masă şi să alegem împreună şi Guvernul se angajează să vină cu propuneri legislative coerente în acest punct de vedere. Să ne asumăm împreună: vrem prefecţi independenţi care să fie înalţi funcţionari sau prefecţi politici care să fie dublaţi de înalţi funcţionari. (...) Important este să alegem şi să ne asumăm această alegere pentru următorii ani pentru că aceste ezitări şi aceste excepţii de la regulă ne fac rău tuturor şi, mai ales, încrederii în care oamenii o au în administraţia publică", a mai afirmat premierul.

El a arătat că, până la sfârşitul lunii, vor fi lansate în dezbatere câteva propuneri referitoare la definirea funcţiei publice, delimitarea responsabilităţilor în funcţia publică şi a numirilor cu influenţă politică, dar transparentă şi asumată, şi a celor prin concurs prin anumite criterii, principii referitoare la intrarea în funcţia publică.

Cioloş le-a propus deputaţilor ca la următoarea dezbatere să vină cu iniţiative legislative în cazul numirilor de prefecţi.

El a precizat că noile numiri de prefecţi au fost realizate folosindu-se două instrumente, catalogate însă "imperfecte", respectiv mobilitatea, în cazul celor din rândul inspectorilor guvernamentali, şi numirile temporare în cazul celor proveniţi dintre funcţionarii publici.

Premierul a susţinut că legislaţia actuală a fost "deturnată" de la sensul iniţial, arătând că din 2009 nu a mai fost organizat niciun concurs pentru intrarea în rândul inspectorilor guvernamentali, iar numirile de prefecţi au fost realizate în general prin exceptarea de la lege.

"Îmi doresc ca în perioada următoare, aşa cum ne-am angajat şi în programul de guvernare, să clarificăm şi să îmbunătăţim cadrul normativ aplicat funcţiilor de prefect şi subprefect, inclusiv din perspectiva numirilor şi eliberărilor din funcţii ca parte a pachetului de reformă administrativă pe care îl pregătim şi care în câteva săptămâni va fi disponibil pentru consultare publică", a mai spus Cioloş.

Premierul a afirmat că, din cauza legislaţiei "necorespunzătoare şi ineficientă", Guvernul a ales să facă numiri de prefecţi prin mobilitate şi numiri temporare.

El a arătat că toţi prefecţii şi subprefecţii vor fi reevaluaţi în momentul implementării noului cadrul legislativ.

"Ne dorim ca, până la finalul acestui an, să găsim şi să putem adopta împreună un cadru normativ nou care să permită un nou sistem de promovare, mobilitate şi evaluare cu proceduri clare şi transparente, astfel încât să asigurăm stabilitatea şi eficienţa administraţiei publice, pentru că din păcate, în momentul de faţă datorită acestei instabilităţi avem de-a face şi cu un anumit grad de ineficienţă în funcţia publică şi de acuze vizavi de apropierea politică de-o parte sau de alta", a completat Cioloş.

---------------

Actualizare 18:50 Cioloş: "Analiza MAI în cazul prefecţilor, un proces continuu"

Premierul Dacian Cioloş a declarat luni că analiza Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este un proces continuu, arătând că inclusiv prefecţii numiţi recent ar putea fi schimbaţi dacă nu performează.

"Analiza MAI este un proces continuu, astfel încât inclusiv cei numiţi recent ar putea fi schimbaţi în perioada următoare în cazul în care nu performează sau în cazul în care se constată probleme în desfăşurarea activităţii lor. Acest proces de evaluare, de urmărire a activităţii prefecţilor este permanent şi aşa cum Guvernul are această atribuţie, să numească şi să demită prefecţi, o va face în funcţie de performanţa pe care aceştia o vor dovedi", a spus Cioloş, în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterile privind ''Criteriile în desemnarea noilor prefecţi'', potrivit Agerpres.

El a afirmat că a cerut analiza MAI pentru ca prerogativa de schimbare a prefecţilor să nu fie arbitrară.

"În cazul actualului Guvern niciun prefect sau subprefect fixat definitiv pe funcţie prin concurs nu a fost schimbat. Schimbările au vizat exclusiv prefecţi sau subprefecţi pe care Guvernul precedent i-a numit temporar prin exceptare de la regulile prevăzute de lege", a spus Cioloş.

Premierul a indicat că prefecţii care au fost schimbaţi fie nu au performat, fie nu au reuşit să susţină corespunzător politica Guvernului în teritoriu, fie nu au respectat echidistanţa politică.

"Sistemul de numire a prefecţilor şi subprefecţilor a permis numirea aproape sistematică a unor oameni cu simpatii politice sau chiar membri de partid, pentru că acesta a fost sistemul. În ultimii ani, toţi cei recrutaţi pentru posturi de conducere deconcentrate sau prefecţi aveau puţine şanse să fie numiţi dacă nu aveau susţinere politică sau chiar dacă nu erau membri de partid. Desigur, nimeni nu trăieşte într-un glob de cristal, problema apare când aceste simpatii politice afectează calitatea activităţii desfăşurate, imparţialitatea din perspectivă politică de care prefectul va trebui să dea dovadă", a menţionat Dacian Cioloş.

El a susţinut că nouă prefecţi şi trei subprefecţi au fost numiţi de guvernele precedente respectând procedura normală prevăzută de lege.

"Toţi ceilalţi zeci de prefecţi sau subprefecţi, în total de 90, au fost numiţi prin excepţie de la procedura normală, evitându-se astfel concursuri pentru definitivarea pe post, aceştia putând fi demişi şi înlocuiţi oricând. În consecinţă, ceea ce reprezintă din punctul meu de vedere o problemă de interes major în sensul articolului 26 din Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru care vin astăzi în faţa dumneavoastră cu toată deschiderea este situaţia înalţilor funcţionari publici", a arătat premierul.

Dacian Cioloş a spus că cei care fac parte din categoria funcţionarilor publici, printre care se află prefecţii şi subprefecţii, ar trebui să constituie o resursă umană de calitate testată.

"Am constatat că avem de-a face cu o legislaţie al cărei spirit iniţial a fost deturnat prin numeroase modificări", a arătat Cioloş, precizând că aceste schimbări vizează Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici şi HG 341/2007 privind intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici.

El a spus că această HG care vizează numirea înalţilor funcţionari în urma unui concurs de evaluare a competenţelor nu a fost aplicată niciodată.

"În prezent, analizăm care este cea mai bună soluţie pentru a reveni cel puţin la spiritul reglementărilor iniţiale, dacă nu chiar să le îmbunătăţim în parametri care să asigure un profesionalism sporit pentru ansamblul administraţiei publice româneşti", a spus Cioloş.

(A.L.)

------------------

Criteriile de desemnare a prefecţilor reprezintă o problemă administrativă a Guvernului, a declarat astăzi premierul Dacian Cioloş, în plenul Camerei Deputaţilor.

"Vă mărturisesc că, văzând titlul de dezbatere politică propusă, am ezitat să vin în faţa dumneavoastră astăzi pentru a participa la dezbaterea propusă. În lectura pe care eu o dau articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaţilor nu văd în ce măsură criteriile în desemnarea prefecţilor intră în categoria problemelor de interes major pentru viaţa politică, economică sau socială fiind o problemă administrativă a Guvernului, conform legislaţiei actuale", a afirmat Cioloş la dezbaterile privind ''Criteriile în desemnarea noilor prefecţi''.

Premierul a precizat că Executivul are competenţa exclusivă în numirea şi eliberarea din funcţie a prefecţilor.

"Numirea şi eliberarea din funcţie a prefecţilor sunt de competenţa exclusivă a Guvernului, iar criteriile avute în vedere în numirea noilor prefecţi sunt doar o componentă a unui proces de analiză realizat la nivelul Guvernului prin intermediul Ministerului de Interne. Nu înţeleg să detaliez de la caz la caz rezultatele analizei efectuate, care cade în sfera prerogativelor executive", a mai declarat prim-ministrul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb